«Σπάει» ο κωδικός του «Χειρόγραφου Βόινιτς»

Θεωρείται το πιο δυσανάγνωστο κείμενο στον κόσμο
Γραμμένο σε μία άγνωστη γλώσσα, που δεν έχει εντοπισθεί πουθενά αλλού και γεμάτο από αινιγματικά σχέδια και σύμβολα, το «Χειρόγραφο Βόινιτς» που θεωρείται το πλέον δυσανάγνωστο του κόσμου, φαίνεται ότι μπορεί τελικά να αναγνωσθεί. Ετσι τουλάχιστον πιστεύουν ένας φυσικός ο Μαρτσέλο Μοντεμούρο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και ο συνάδελφός του Νταμιάν Ζαννέτ, που μπορεί να μην έσπασαν ακριβώς τον κώδικα στον οποίο είναι γραμμένο αλλά τουλάχιστον, σύμφωνα με μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One» μπορούν να πουν ότι δεν πρόκειται για... φάρσα.

Το χειρόγραφο, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκε από έναν παλαιοπώλη τον Βίλφριντ Βόινιτς το 1912 και δεδομένου, ότι στα χρόνια που πέρασαν, δεν κατέστη δυνατόν να αποκρυπτογραφηθεί από γλωσσολόγους και ειδικούς, πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μία φάρσα, που εστάλη από το παρελθόν... Ορισμένες από τις σελίδες του έχουν χαθεί αλλά στις 240 που έχουν διασωθεί _ οι περισσότερες από τις οποίες είναι εικονογραφημένες _ περιέχονται ζωδιακοί κύκλοι και απεικονίσεις φυτών, που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμάκων. Μόνον που τα περισσότερα φυτά δεν μπορεί να ταυτισθούν με πραγματικά.
Οι δύο νέοι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν, ότι κατ΄ αρχάς το χειρόγραφο τηρεί κάποια στατιστικά των γλωσσικών κανόνων. Κυρίως μάλιστα, ότι ακολουθεί τον γνωστό στους γλωσσολόγους Νόμο του Zipf, που υποστηρίζει ότι η πιο συχνά εμφανιζόμενη λέξη στις φυσικές γλώσσες θα εμφανιστεί περίπου δύο φορές περισσότερο από την δεύτερη πιο συνηθισμένη λέξη, τρεις φορές περισσότερο από την τρίτη πιο συνηθισμένη λέξη και ούτω καθεξής. Οι τυχαίες συμβολικές ακολουθίες δεν ακολουθούν το ίδιο με την ίδια συνέπεια. Υποστηρίζουν έτσι ότι «τα στοιχεία που αναφέρονται στην οργάνωσή του σε διάφορα επίπεδα περιορίζουν σοβαρά την πιθανότητα να πρόκειται για πλαστό κείμενο, αντιθέτως στηρίζουν την άποψη ότι πρόκειται για μια αυθεντικής γλωσσικής δομής».
Από την άλλη βέβαια και όσο δεν υπάρχει μία πρόταση για το περιεχόμενο του κείμενο ή τη γλώσσα του άλλοι επιστήμονες εξακολουθούν να επιμένουν ότι το χειρόγραφο είναι απλώς μια φάρσα και όχι μία χαμένη γλώσσα ή ένας μη αποκρυπτογραφημένος κώδικας.
Δεν χρειάζεται να πάει μακριά άλλωστε κανείς, καθώς ο περίφημος δίσκος της Φαιστού γραμμένος στην Γραμμική Α γραφή, παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων επιστημόνων ή και ερασιτεχνών από όλο τον κόσμο δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί πειστικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: