Έργο ή πατάτα;

Το προχθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών είχε σαν μοναδικό θέμα: «Γνωμοδότηση για την Μ.Π.Ε του έργου: Εγκατάσταση σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Φιλιατών- με εισηγητή τον Δήμαρχο κ. Μηνά Παππά.
Σε αυτή λοιπόν την έκτακτη Συνεδρίαση για την γνωμοδότηση περί της ΜΠΕ- Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το Δημοτικό μας Συμβούλιο Κατά Πλειοψηφία «Γνωμοδοτεί θετικά για την Μ.Π.Ε του έργου «Εγκατάσταση σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Φιλιατών». Την ώρα που χαράζονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αναρτηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της απόφασης- μάθαμε μόνο ότι ο χώρος που επιλέξανε είναι στον κάμπο Φοινικίου.

Μη γνωρίζοντας λοιπόν τι λέει η Περιβαλλοντική Μελέτη και αν έχει γίνει λεπτομερή, ουσιαστικός και επιτόπιος έλεγχος της συγκεκριμένης περιοχής, έχουμε να πούμε και εξ ονόματος και όσων γνωρίζουν το συγκεκριμένο τόπο ότι:
1. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες και ζουν συμπολίτες…
2. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα κλειστό τοπίο- μια ¨χούνι¨, που περικλείεται από το Φαρμακοβούνι & Σιδερίτικο- πράγμα που την κάνει παντελώς ακατάλληλη για τέτοια εγκατάσταση.
3. Στην περιοχή υπάρχουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν πάρει νόμιμες άδειες και περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες τους δόθηκαν όταν δεν υπήρχαν δίπλα τους τέτοιες εγκαταστάσεις που φροντίζει τώρα να τους φορτώσει ο Δήμος
4. Στην περιοχή υπάρχουν διάφορες καλλιέργειες, αμπελιών, ξινών κλπ.
5. Η περιοχή αποτελεί ¨Καταφύγιο άγριας Χλωρίδας και Πανίδας¨- με απόφαση του Υπουργείου.
6. Τέλος, παλαιότερες μελέτες ανέφεραν ότι βάση ενδείξεων η Πηγή του Αγίου Γεωργίου τροφοδοτείται και από τα νερά του χειμάρρου της Δάφνης (Τζούμας)- πάνω δηλαδή στον υδροφόρο ορίζοντα του έργου μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Δικαιολογημένα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, ¨μα είναι δυνατόν να υπήρξαν Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψήφισαν να γίνει αυτό το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή¨; Κι όμως, η περίληψη της απόφασης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λέει ότι την ψήφισαν… Λέει ακόμη ότι την καταψήφισαν: ο Αντιδήμαρχος Σωτηρίου Παναγιώτης και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Τσότσης Δημήτριος, Σπανοπούλου- Σάρα Ηλιάνα & Μποροδήμος Κωνσταντίνος.
Κατά τα φαινόμενα διεπράχθη μια ακόμη ¨πατάτα¨ της δημοτικής αρχής Φιλιατών. Μια άλλη πατάτα σας υπενθυμίζω ήταν αυτή που όρισαν να κατευθύνουν τα λύματα του ¨Βιολογικού Καθαρισμού¨ της πόλης των Φιλιατών μέσω της αρχαιολογικής θέσης ¨Μιχάλιαρη¨- και, όπως αναμενόταν… κώλυσε το έργο. Εδώ όμως η ¨πατάτα¨ είναι διαφορετική. Εδώ ζουν άνθρωποι. Εδώ δραστηριοποιούνται κάποιες από τις ελάχιστες σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες και δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής. Εδώ η ¨πατάτα¨ είναι χοντρή… Και δεν είναι περίεργο που ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος να είναι εισηγητής… Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν γνωρίζει ένα θέμα και το… υπογράφει. Είναι όμως περίεργο που απουσίαζαν από το Δ.Σ. αρκετοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης… Πολύ περίεργο…
Ελπίζουμε να ανακληθεί η γνωμοδότηση, γιατί από ότι βλέπουμε… η πατάτα θα βγει καυτή;


http://neafiliaton.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: