Μπακάλικο της δεκαετίας του 1950





Σε μπακάλικο με τεφτέρια της δεκαετίας του 1950 είχε μετατραπεί ο Δήμος Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας την περίοδο που λειτουργούσε ως καποδιστριακός δήμος καταργώντας το ταμείο και το λογιστήριο και εγγράφοντας έσοδα από δημοτικά τέλη και εκταμιεύσεις σε τρίτους σε απλό τετράδιο που βρισκόταν κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο.

Η πρωτοφανής αυτή εικόνα για δημόσιο οργανισμό αποκαλύφθηκε ύστερα από έλεγχο που διενήργησε στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου (σήμερα αποτελεί καλλικρατικό δήμο) η οικονομική επιθεώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο έλεγχος έφερε στο φως έλλειμμα που αποτιμάται σε 1,683 εκατ. ευρώ, το οποίο και καταλογίστηκε σε αιρετά όργανα του δήμου (2006-2010) και την αρμόδια ταμία και διαχειρίστρια της ταμειακής υπηρεσίας.

Το 2010, έπειτα από καταγγελία της σημερινής δημοτικής αρχής, η οικονομική επιθεωρήτρια Ιωάννα Καραχρήστου αναλαμβάνει, κατόπιν εντολής, να ελέγξει τα οικονομικά του δήμου και κυρίως τον έως τότε τρόπο λογιστικής λειτουργίας της ταμειακής υπηρεσίας του. Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις που καταγράφει στο τελικό της πόρισμα φανερώνουν ανάγλυφα μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί σε σύγχρονη χώρα. Η οικονομική διαχείριση του δήμου, όπως αναφέρει, για τις χρήσεις 2008 και 2009 (ξεκίνησε έλεγχος και για προηγούμενα έτη) κρίνεται πλημμελής. Το έλλειμμα 1,683 εκατ. ευρώ θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για έναν μικρό σε πληθυσμό και δραστηριότητες δήμο της περιφέρειας.

Εκτός από τις εισπράξεις που γίνονταν με καταγραφές σε ένα απλό τεφτέρι, από τον έλεγχο εντοπίστηκαν και εξωλογιστικές πληρωμές ύψους 558.000 ευρώ, που και αυτές ήταν απλώς «περασμένες» στο τετράδιο. Οι πληρωμές σε τρίτους, δικαιολογημένες ή μη, γίνονταν με μετρητά από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου αφού ελάμβανε προφορικές εντολές από δύο τότε αντιδημάρχους.

Πρόκειται για διαδικασία που απέχει παρασάγγας από τη λειτουργία του δημόσιου λογιστικού, αλλά και από τη λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης στην ελεύθερη αγορά.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές η οικονομική επιθεωρήτρια στο πόρισμά της κρίνει ως συνυπεύθυνους για την τραγελαφική αυτή λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας τού τότε καποδιστριακού Δήμου Φιλιατών τον πρώην δήμαρχο, δύο αντιδημάρχους και την υπόλογο-ταμία, ζητώντας να υπάρξει καταλογισμός του ποσού εις βάρος τους και παράλληλα να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ο οποίος άσκησε τις ανάλογες ποινικές διώξεις εις βάρος των τεσσάρων εμπλεκομένων.
Θάνος Πασχάλης

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 31 Μαΐου 2013


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα μπακάλικο παραμένει. Τα ίδια κόλπα που έκαναν οι προηγούμενοι κάνουν και οι σημερινοί. Τα ίδια άτομα που αναθέτουν τα έργα, τα ίδια είναι και στη επιτροπή παραλαβής των έργων.

Ανώνυμος είπε...

Ο σημερινός δήμαρχος βγηκε με σύνθημα την αποκάλυψη της διαφθοράς. Μετά τρία χρόνια καθυστερήσεις μάλλον για συγκάλυψη της διαφθοράς το πάει.

Ανώνυμος είπε...

ΌΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Για ποια κάθαρση μιλάτε; Τα λαμόγια που οδήγησαν το δήμο σε χρεοκοπία σουλατσάρουν ελεύθερα έξω. Και το παρανοϊκό είναι ότι θέλουν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για να κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

Ανώνυμος είπε...

Το τεφτέρι της ΔΕΑΦ δεν το είχαν στο χρηματοκιβώτιο και «χάθηκε». Τα δυο τελευταία χρόνια η νέα δημοτική αρχή λειτουργούσε την ΔΕΑΦ χωρίς καν τεφτέρι.
Ποια δεκαετία του 50 μας λέτε; 100 χρόνια πίσω και βάλε.
Και οι καλύτεροι δικηγόροι, εδώ σηκώνουν τα χέρια