Πρωτιά διαφθοράς για τους δήμους

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να φιγουράρει στην πρώτη θέση των υποθέσεων κακοδιοίκησης καταλαμβάνοντας το 43% των συνολικών ποινικών διώξεων που αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς ΟΤΑ και με καταγεγραμμένη την αυξητική τάση των πολιτών να πραγματοποιούν καταγγελίες φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η Εκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το 2012

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», στην έκθεση του Λ. Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία αφορούν 860 ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες φτάνουν στις 663 υποθέσεις, έχουν ξεκινήσει με παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και περιφέρειες) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Συγκεκριμένα το 43% των υποθέσεων αφορούν τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ενώ το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.τ.λ.) και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: