Εντός του έτους η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών της Κόνιτσας

Την διαδικασία πιστοποίησης των ιαματικών πηγών Αμάραντου και Καβασίλων προσπαθεί να ολοκληρώσει ο Δήμος Κόνιτσας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.
Η δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ωστόσο οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετρήσεις για την πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών, αλλά και ατμίδων στην περίπτωση του Αμάραντου.

Ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα με αναλύσεις των ατμίδων από το εργαστήριο του Δημόκριτου, στελέχη του οποίου θα βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να ληφθούν δείγματα αέρα και να προχωρήσουν οι αναλύσεις.
«Είμαστε εμπρόθεσμοι, είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα λάβουμε την πιστοποίηση εντός του έτους», σημείωσε ο κ. Γαργάλας.
Με την πιστοποίηση των πηγών ανοίγει ο δρόμος είτε για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα ανάδειξης μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου που τις διαχειρίζεται, είτε για την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών που θα προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών.
Σε επαγρύπνηση
για τον Αώο
Το μήνυμα της προστασίας του Αώου στέλνουν κάτοικοι και φορείς του Δήμου Κόνιτσας μέσα από την πλειάδα πολιτιστικών, αθλητικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το φετινό καλοκαίρι.
Αν και αρχικά όλες οι εκδηλώσεις είχαν ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της Κόνιτσας, το θέμα που προέκυψε με την εκτροπή του Αώου, που προβλέπεται στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων και βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, όπως και αυτή του Ζαγορίου, έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.
Για το σκοπό αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες για το οικοσύστημα του Αώου, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, αλλά και αθλητικές διοργανώσεις.
Επίσης οι Δήμοι Ζαγορίου και Κόνιτσας προγραμματίζουν κοινή εκδήλωση στην γέφυρα Παλαιοσελίου, με στόχο να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο έργο.
Μέχρι στιγμής επισήμως οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ενημερωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο είναι κάτι που ούτε η εταιρεία αρνείται, ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο από το βήμα της Βουλής. Πάντως γραπτές απαντήσεις το Υπουργείο δεν έχει δώσει στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που έχουν αποσταλεί.
«Εμείς απαιτούμε να βγει εντελώς από τον σχεδιασμό η εκτροπή του Αώου», σημείωσε ο κ. Γαργάλας, προσθέτοντας πως οι εκδηλώσεις έχουν γενικότερα χαρακτήρα ευαισθητοποίησης και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: