Τουρισμός και καλλιέργειες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα η Ημερίδα με θέμα: «Τουρισμός και εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών» και διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας-Πραμάντων σε συνεργασία με το Τουριστικό Σωματείο Κόνιτσας στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμάρχος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, εκπρόσώποι Φορέων και Συλλόγων, μέλη του Τουριστικού Σωματίου Κόνιτσας, αγρότες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ε.Π.Α.Λ. Κόνιτσας καθώς και πλήθος άλλων πολιτών.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Γαργάλας Παναγιώτης που αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να στηριχτούν ο τουρισμός και η γεωργία που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να καταστούν όχημα για την έξοδο από την κρίση. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Τουριστικού Σωματείου Κόνιτσας, κ. Κυρίτσης Νικόλαος, τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης αλλά και τον σχεδιασμό μιας καλύτερης πολιτικής όσον αναφορά στον τουρισμό και τις καλλιέργειες. Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας-Πραμάντων, κ. Καραμπίνας Φίλιππος, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Κέντρου να συμβάλλει στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι εφικτή στα πλαίσια της συνεργασίας με Φορείς και Συλλόγους της περιοχής.
Σημαντική για το θέμα του Τουρισμού ήταν η ομιλία του κ. Τσιάβου Ιωάννη, Επιστημονικού Συνεργάτη του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης όχι μόνο των υπηρεσιών που προσφέρονται αλλά και του τρόπου προσέλκυσης των τουριστικών ενδιαφερόντων των επισκεπτών. Στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του τουριστικού τομέα, ώστε να αποδώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου.
Οι τάσεις υποδεικνύουν ότι οι τουρίστες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σχέση κόστους και ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που τους προσφέρεται. Ο κ. Tσιάβος επισήμανε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό, με έμφαση στην ποιότητα, το κόστος και την προσβασιμότητα. Τόνισε ότι ο τουρισμός πρέπει να ενισχυθεί για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια και να αξιοποιηθεί η μεγάλη δυναμική που προσφέρει η περιοχή της Κόνιτσας (τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οικισμοί με εξαίρετα δείγματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, πολιτιστική κληρονομιά, ιαματικά λουτρά, αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες, ιδιαίτερη γαστρονομία κ.ά.).
Ο κ. Ντούλιας Κων/νος που διαθέτει ένα σύγχρονο πιστοποιημένο φυτώριο με δενδρύλλια κρανιάς και τον πρώτο ελληνικό βιολογικό κρανεώνα, αναφέρθηκε στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία κράνων. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλια, έρευνες του ΕΘΙΑΓΕ απέδειξαν ότι οι ποικιλίες των κράνων του έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Τόνισε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα και σε αγρότες ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην ευκαιρία που προσφέρει η καλλιέργεια της κρανιάς στη χώρα, να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός αγροτικού προϊόντος- υψηλής μεταποιητικής, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας- με πολλαπλή χρήση.
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων προσέλκυσε και η ομιλία του κ. Τράντη Χρήστου, Προέδρου του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας, που επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση αναδιάρθρωση των καλλιεργειών πρέπει να γίνει μόνο μέσα από ένα σωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη του διάφορα στοιχεία (κλιματολογικές συνθήκες, ποιότητα εδάφους, άρδευση κ.ά.). Αφού ανέλυσε ποιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εναλλακτικές ή πολυδύναμες καλλιέργειες και ποιες δυνατότητες προσφέρουν. Επικέντρωσε την ομιλία του στην περίπτωση του ιπποφαούς και τόνισε ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που είναι σε αρχικό στάδιο και τα αμέσως επόμενα χρόνια η έρευνα θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν ευδοκιμεί στη χώρα μας και αν δίνει ικανοποιητική παραγωγή αφού πρόκειται για εισαγόμενο είδος από άλλες χώρες.
Στα ίδια πλαίσια με την ομιλία του κ. Τσιάβου κινήθηκε και η ομιλία του κ. Παπαηλία Μάκη από την «Ήπειρος Α.Ε.», που αναφέρθηκε στα προγράμματα Τουριστικής Ανάπτυξης. Η προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται θα πρέπει να συνδέεται με την παροχή στον τουρίστα-επισκέπτη, μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων αναψυχής μέσω της επαφής με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της υπαίθρου
http://www.epiruspost.gr/diafora/paideia/11607-2012-02-29-23-45-50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: