400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από την επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (1611), που υπήρξε το πρώτο απελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, και το μαρτυρικό θάνατό του που επακολούθησε, η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, οργανώνει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τις παρακάτω εκδηλώσεις:
1) Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Διχούνι Ιωαννίνων, από όπου ο Διονύσιος ξεκίνησε την Επανάστασή του. Σύντομη ομιλία για τη ζωή και το έργο του και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του στο Διχούνι.
2) Ημερίδα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τόπο καταγωγής του Διονυσίου.
3) Πνευματικό Μνημόσυνο στα Γιάννινα, στο χώρο των Ηπειρωτικών Αρχείων στο Κάστρο.
Το σχετικό πρόγραμμα για τις παραπάνω εκδηλώσεις, με όλες τις λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί σύντομα.
…συνέχεια »

Γιαούρτια στη Λ. Κανέλλη..

Επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό της από μπλόκο των "αγανακτισμένων". Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κανέλλη σταμάτησε για να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους, ωστόσο κάποιοι επιχείρησαν να την εμποδίσουν πετώντας γιαούρτια, με άλλους διαδηλωτές να διαφωνούν. Προς στιγμή υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών, τελικά όμως επετράπη στη βουλευτή να περάσει προκειμένου να προσέλθει στη Βουλή
…συνέχεια »

Τα διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τις διαδηλώσεις

Πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ είναι η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εν μέσω επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας κατά τη δεύτερη ημέρα γενική απεργίας.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ ενός δραστικού πακέτου μέτρων λιτότητας που έχουν στόχο να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία» αναφέρει το BBC στο διαδικτυακό του τόπο.

«Οι Έλληνες περνούν κρίσιμες περικοπές παρά τις διαδηλώσεις» τιτλοφορείται το κύριο θέμα της ιστοσελίδας του CNN. «Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη ένα πακέτο λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο την ώρα της ψηφοφορίας, σε μία εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή δανείου στην Αθήνα» τονίζει το δημοσίευμα.

Πρώτο θέμα η υπερψήφιση του προγράμματος και στο Sky News που αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολιτικές ενέκριναν με την ψήφο τους ένα κρίσιμο πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους, ενώ οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται στους δρόμους της Αθήνας».
«Το πρόγραμμα λιτότητας 28 δισ. ευρώ πέρασε, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να λύσει τα προβλήματά της»
, αναφέρει σε ανάλυση των επιπτώσεων της υπερψήφισης η Guardian, που σημειώνει ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας εξακολουθεί να υφίσταται αφού το ελληνικό χρέος μοιάζει ακόμα μη βιώσιμο.

«Άνοδος μετοχών και ευρώ καθώς η Ελλάδα περνά το πακέτο λιτότητας - Ενισχύεται η αισιοδοξία ότι η Αθήνα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρουν οι Financial Times.
«Η Ελλάδα εξασφαλίζει την υπερψήφιση του πακέτου λιτότητας» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της Wall Street Journal. «Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν ένα κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για να λάβει η χώρα το επόμενο ζωτικής σημασίας δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τον ερχόμενο μήνα» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πακέτου μέτρων λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα κρίσιμο διεθνές δάνειο ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία» τονίζουν οι New York Times.

…συνέχεια »

Ψήφος εμπιστοσύνης σε μια διαφορετική Ελλάδα




Να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια διαφορετική Ελλάδα, σε μια νέα πορεία, στο μεσοπρόθεσμο, που αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό με προοπτική, ορίζοντα, ελπίδα, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πρίν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ολόκληρη η ομιλία:

Είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον. Για να διασφαλίσω το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών, είμαι έτοιμος και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, που δεν θα σκεφτόμουν καν, αν είχα παραλάβει μία στοιχειωδώς λειτουργική κατάσταση σ’ αυτή τη χώρα.
Αυτό που θέλω να πω και το λέω μέσα από την καρδιά μου, είναι πως ό,τι έκανα και κάνω, αυτό που θεωρούσα και θεωρώ είναι ότι το κάνω γιατί είναι σωστό. Σωστό για τη χώρα και για τους Έλληνες.
Είναι αστείο οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται ότι μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις δημοσιονομικά και πιο υποστηρικτικές αναπτυξιακά και δεν το κάναμε. Ούτε τρελοί είμαστε, ούτε θέλουμε να αδικούμε κανέναν. Διαχειρίζομαι όμως μια κρίση, που άλλοι δημιούργησαν.
Και το έκανα, χωρίς να φυγομαχήσω, χωρίς να αναλογιστώ το τίμημα. Και θα συνεχίσω να το κάνω, ό,τι κι αν μου προσάπτουν, ό,τι κι αν θέλουν κάποιοι να λένε.
Αυτή τη μάχη θα τη δώσω, θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Και σ’ αυτή τη μάχη, έχουμε τα πιο δυνατά όπλα. Αυτά τα όπλα, μας τα έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες, οι Έλληνες. Είναι οι θυσίες του, είναι η δίψα τους να δουν την πατρίδα μας, την πατρίδα όλων μας, να αλλάζει, για να μην έχει ανάγκη από δάνειες δυνάμεις και επιτηρήσεις, αλλά να στηρίζεται στις δικές της, στέρεες και υγιείς βάσεις.
Αυτή η δίψα, αυτό το όραμα, είναι και το δικό μου όραμα. Με επίμονη προσπάθεια, θα το πετύχουμε. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαι αποφασισμένος. Τώρα είναι η ώρα για τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, με ό,τι μας πληγώνει, με ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στο χθες.
Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Και μπροστά στο εθνικό συμφέρον, δεν λογαριάζω ούτε κομματικούς φίλους, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικρό ή μεγάλο συμφέρον.
Είναι τώρα η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Είναι η ώρα να συνεχίσουμε τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, να οικοδομούμε πια πάνω σε στέρεες βάσεις.
Αυτό αξίζει η χώρα, αυτό αξίζουν οι Έλληνες. Αυτό πρέπει να κάνουμε για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας. Δεν είναι η ώρα να λυγίσουμε. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πίσω.

…συνέχεια »

Από Παραμυθιά μέχρι πηγές του Αχέροντα πάει ο ΟΦΠΙ

Την Κυριακή 3 Ιουλίου
Ποδηλατική εκδρομή – διαδρομή από την Παραμυθιά μέχρι της πηγές του Αχέροντα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή, 3 Ιουλίου ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου. Η διαδρομή διάρκειας 23 χιλιομέτρων είναι εύκολη, κατηφορική και όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα μπορέσουν στο τέλος της να βουτήξουν στα νερά του Αχέροντα. Η αναχώρηση θα γίνει ώρα 9 π.μ. από την Λεωφόρο Δωδώνης (Στρατολογία). Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για φοιτητές και μαθητές.
…συνέχεια »

Σε Μέτσοβο και Ανήλιο το 27ο Αντάμωμα των Βλάχων

Η κορυφαία εκδήλωση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού πραγματοποιείται φέτος στο Μέτσοβο, από την 1η έως τις 3 Ιουλίου με συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και επισκεπτών.
Το 27ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Μετσόβου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το φετινό αντάμωμα είναι αναβαθμισμένο καθώς πραγματοποιείται για τρεις ημέρες ενώ, θα συνοδευθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι η έκθεση κειμηλίων από την ιδιωτική συλλογή Κασαμπάνη που φιλοξενείται στο πνευματικό Κέντρο.

περισσότεροι από 2000 χορευτές θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και αναμένονται περί τους 8.000 επισκέπτες, που θα αποτελέσουν φορείς διάδοσης των βλάχικων παραδόσεων και θα δώσουν μια μεγάλη «ανάσα» στον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής, όπως σημείωσαν ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας.
«Πρόκειται για μια σημαντική προβολή σε δύσκολους καιρούς. Ο δήμος Μετσόβου κατάφερε να διεκδικήσει και τελικά να φέρει το Αντάμωμα στο Μέτσοβο και το Ανήλιο και αναμένουμε μια οικονομική ανάσα. Είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για εμάς, έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε τις υποδομές και τα συνεργεία του δήμου εργάζονται πυρετωδώς για να γίνει η διοργάνωση στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ευελπιστούμε ότι το φετινό αντάμωμα θα είναι ξεχωριστό», σημείωσε ο κ. Τσομπίκος.
Ο κ. Μαγειρίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Ανήλιο, στην Κεντρική Πλατεία του Μετσόβου και στον προφήτη ηλία.
Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις 19.00 θα παρουσιαστούν στο Ανήλιο λαϊκά δρώμενα, ήθη και έθιμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ανηλίου, των εν Αθήναι Κατοίκων Παναγίας Καλαμπάκας, Καρίτσας Πιερίας και Αβδελιωτών «Η Βασιλίτσα» Λάρισας.
Το Σάββατο, 2 Ιουλίου στις 19.00 στην κεντρική Πλατεία Μετσόβου τα χορευτικά τμήματα θα παρουσιάσουν χορούς βάσει της καταγωγής και θα ακολουθήσει γλέντι.
Τέλος, στις 3 Ιουλίου στις 10.00 το πρωί στον Προφήτη Ηλία θα πραγματοποιηθεί ο παραδοσιακός βλάχικος χορός Κόρλου Μάρε με την συμμετοχή όλων των χορευτών.
«Είναι η κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, με πανελλήνια εμβέλεια, υψηλό ποιοτικό επίπεδο και τεράστια συμμετοχή του κοινού», σημείωσε ο κ. Μαγειρίας.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9103:-----27---&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Έκθεση φωτογραφίας του Κ. Μπαλάφα στο ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort

Εγκαινιάζεται στις 16 Ιουλίου
Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους του 20ού αιώνα, με τίτλο «Κώστας Μπαλάφας, Φωτογραφικές μνήμες από την Ήπειρο» διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πολιτισμού του ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Πρόκειται για τριάντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Χώσεψη (σημερινή Κυψέλη) της Άρτας και κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την εποχή του, τον τόπο και τους ανθρώπους που τον κατοίκησαν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου.
Το βράδυ των εγκαινίων, ένα από τα Μικρά Σύνολα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Πνευματικού Κέντρου «Τσακάλωφ» Ιωαννίνων, θα πλαισιώσει την εκδήλωση.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθεται και ο καλαίσθητος κατάλογος που τη συνοδεύει, με τίτλο Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα (Έκδοση Μουσείου Μπενάκη), με χαρακτηριστικά δείγματα από το συνολικό έργο του δημιουργού.
…συνέχεια »

Στα Γιάννενα το όχημα χαρτογράφησης της Google

Ένα περίεργο όχημα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους των Ιωαννίνων, προσελκύοντας βλέμματα περιέργειας και δημιουργώντας απορίες στους περαστικούς.
Πρόκειται για ένα από τα Google Maps Camera Car, το οποίο έχει στην οροφή του εγκατεστημένη μία πολυ-κάμερα με τέσσερις δέκτες των Google Maps και χαρτογραφεί τους δρόμους των Ιωαννίνων, προκειμένου να ανανεώσει τους χάρτες της Google, που θεωρούνται από τους καλύτερους χάρτες στον κόσμο.

Η Google χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές πηγές πληροφοριών για τους χάρτες, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων, αεροφωτογραφιών, εικόνων επιπέδου οδού και πληροφορίες από τρίτα μέρη. Μία από τις μεθόδους είναι και η συλλογή πληροφοριών, όπως ονόματα δρόμων και σήματα κυκλοφορίας, η καταγραφή της ακριβούς τοποθεσίας των επιχειρήσεων και ο προσδιορισμός με σαφήνεια των οδικών αξόνων.

Η χρήση αυτοκινήτων για τη λήψη φωτογραφιών αυτού του τύπου αποτελεί πάγια πρακτική στο χώρο της χαρτογράφησης και πολλές άλλες ομάδες χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να συλλέξουν πληροφορίες και να βελτιώσουν τους χάρτες τους.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται, χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των Χαρτών Google. Δε δημοσιεύονται εικόνες στο Street View στην Ελλάδα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι διαθέσιμο. Συνεπώς, όλες οι εικόνες που συλλέγονται, δεν θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο.
Οι καταγραφές στους ελληνικούς δρόμους είναι συχνές, καθώς η ανανέωση κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο ότι οι οδικές σημάνσεις, οι ταμπέλες των καταστημάτων και τα κτίρια αλλάζουν σε τακτική βάση.
Το έργο της χαρτογράφησης των Ιωαννίνων δε θεωρείται δύσκολο για τους συνεργάτες της Google, που περνάνε άμεσα τα δεδομένα που συλλέγουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι βρίσκονται στη θέση του συνοδηγού. Και αυτό γιατί το μέγεθος της πόλης είναι τέτοιο που τους επιτρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9104:------google&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Πέμπτη 30-06-2011 και ώρα 09.30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 20-06-2011 συνεδρίασης.
2. Έγκριση συμπληρωματικής δαπάνης € 137,00 που αφορά στην καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης για την μετακίνηση της Δήμητρας Μαχαιρά, υπαλλήλου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την συμμετοχή της σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ΠΙΝΕΠ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, από 14/03/2011 μέχρι 18/03/2011.
3. Έγκριση μετακίνησης των κτηνιάτρων, Νικολάου Ντούγια και Αικατερίνης Ντόντορου, υπαλλήλων της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου και έγκριση της σχετικής δαπάνης, για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μητρώο Πτηνοτρόφων & Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων», που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα. 4. Έγκριση μετακίνησης και της σχετικής δαπάνης για την εκτός έδρας μετακίνηση στην Πτολεμαΐδα, του κτηνιάτρου Θεοδώρου Πατσιούρα υπαλλήλου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την εφαρμογή του προγράμματος Μ.Σ.Ε. για συνοδεία ζώων προς αποτέφρωση – επιστημονική διερεύνηση.
5. Έγκριση δαπάνης για την αγορά υλικών για την εφαρμογή του προγράμματος Μ.Σ.Ε. – Βρουκέλλωσης, Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσπρωτίας.
6. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
7. Συγκρότηση της Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του έργου καταπολέμησης κοινών και ανωφελών κουνουπιών για το έτος 2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
8. Ματαίωση του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ο οποίος κατέστη άγονος, βάσει των αριθμ. 1/15-06-2011 και 2/16-06-2011 Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειάς του.
9. Έγκριση δαπάνης για τη φιλοξενία στην Π.Ε. Ιωαννίνων, δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από το Ισραήλ.
10. Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Πρέβεζας στη διοργάνωση TOYPNOYA BEACH VOLLEY και έγκριση των σχετικών δαπανών.
11. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, βραδιάς παραδοσιακού χορού και μουσικής στη Ν. Κερασούντα Πρέβεζας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
12. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, της 6ης Συνάντησης Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας (Αηδονιά, Κανάλι, Λυγιά) για τον πολιτισμό και την παράδοση και έγκριση των σχετικών δαπανών.
13. Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Πρέβεζας, στη διοργάνωση Διεθνούς Πρωταθλήματος Τένις, με την επωνυμία “PREVEZA CUP 2011” και έγκριση των σχετικών δαπανών.
14. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, του 29ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
15. Ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Αποκατάσταση του οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας λόγω φυσικών καταστροφών», προϋπολογισμού € 99.450,00 με ΦΠΑ, δεδομένου ότι η από 12-04-2011 δημοπρασία του απέβη άγονος, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς.
16. Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης μετ’ αναθεωρήσεως, των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση από γέφυρα Τζαρή μέχρι Κούνιες», αναδόχου Γεώργιου Αγγέλη, ΕΔΕ, μέχρι την 30-09-2011.
17. Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης μετ’ αναθεωρήσεως, των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συντήρηση – βελτίωση επαρχιακής οδού Καλλονής – Κυψέλης – Βουργαρελίου μετά των επεμβάσεων εντός του οικισμού», αναδόχου Κων/νου Κωσταβασίλη ΕΔΕ, μέχρι την 31-08-2011.
18. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο στα όρια του Δήμου Θεσπρωτικού», αναδόχου Αποστόλου Στεφάνου, μέχρι την 21-12-2011.
19. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Κατασκευή γέφυρας και τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Αργυροτόπου Δήμου Συβοτων», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
20. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου αριθ. 3 από Φιλιάτες έως Λεπτοκαρυά (οδικό δίκτυο Μοργκάνας)», αναδόχου εταιρείας «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
21. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Συντήρηση οδικού δικτύου Πέρδικας», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
22. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Ασφ/ση επαρχιακού οδικού δικτύου Δ.Δ. Ν. Σελεύκειας», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
23. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Εργασίες οδοποιίας στο οδικό δίκτυο Δ.Δ. Λαδοχωρίου», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
24. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αρδευτικό έργο περιοχής Βοϊδομάτη – Φάση Β’», αναδόχου Κων/νου Κωσταβασίλη, μέχρι την 07-02-2012.
25. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αώο (Κάμπος Καλλιθέας)», αναδόχου Βασιλείου Σαράτση, μέχρι την 31-08-2012.
26. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή γέφυρας οδικού δικτύου σύνδεσης Μεταμόρφωσης», αναδόχου Ευγένιου Παππά, μέχρι την 28-10-2011.
27. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή τοίχου προστασίας στον ποταμό Άραχθο (κτήμα Γράβου)», αναδόχου Αλέξανδρου Λάμπρου, μέχρι την 30-10-2011.
28. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ιερών Ναών Κοινότητας Συρράκου», αναδόχου Άγγελου Τσιμπίκη, μέχρι την 31-12-2011.
29. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή έργου στήριξης στο ανατολικό τμήμα του δρόμου προς προβλήτα φέρρυ μπωτ (περιοχή Ανάχωμα)», αναδόχου Μιλτιάδη Κουμπή, μέχρι την 25-08-2011.
30. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή Γέφυρας Κουκλεσίου», αναδόχου Γεωργίου Ντάτση Ε.Δ.Ε., μέχρι την 30-09-2011.
31. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση 2ης επαρχιακής οδού στη θέση γέφυρας των Χριστών και στο τμήμα διέλευσης του οικισμού», αναδόχου Γεωργίου Τζοβάρα, μέχρι την 30-09-2011.
32. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση 41ης επαρχιακής οδού», αναδόχου Θεοδώρου Κώστα ΕΔΕ, μέχρι την 30-10-2011.
33. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανάπλαση – Αναστύλωση περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Ασπραγγέλων Ζαγορίου», αναδόχου Χρήστου Αναστασίου, μέχρι την 31-12-2011.
34. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Τακτοποιητικός βάση εργασιών και Υπερβατικός λόγω αύξησης συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%) και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών πιστών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών», αναδόχου εταιρείας «Π. Χαλούλος – Β. Βαγενά Ο.Ε.».
35. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικός λόγω αύξησης συντελεστή ΦΠΑ) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μικρή Γότιστα – Συνοικ. Σούτσου – Μεγάλο Περιστέρι (Γ' Φάση)», αναδόχου εταιρείας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.».
36. Απόφαση επί της από 06-06-2011 ένστασης της εταιρείας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.», κατά του 8ου Λογαριασμού (μειωτικού) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση – διαπλάτυνση επαρχιακού δρόμου από Κεφαλόβρυσο μέχρι Δέμα Βασιλικού», του οποίου είναι ανάδοχος.
37. Έγκριση διενέργειας του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες των Ν.Π.Δ.Δ. Π.Ε. Ιωαννίνων για το έτος 2012, συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού και έγκριση δαπάνης για τη δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης.
38. Έγκριση δαπάνης αγοράς καυσίμων κίνησης για το ΚΗΥ 9145 υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας Ιωαννίνων, για το μήνα Ιούνιο 2011.
39. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, βραδιάς παραδοσιακής Συρρακιώτικης μουσικής στη Φιλιπιάδα και έγκριση των σχετικών δαπανών.
40. Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, βραδιάς παραδοσιακής Συρρακιώτικης μουσικής στην Πρέβεζας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
41. Έγκριση απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια καυσίμων κίνησης και λιπαντικών, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
42. Έγκριση συνδιοργάνωσης από την Π.Ε. Άρτας, πολιτιστικών εκδηλώσεων Ν. Άρτας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
43. Έγκριση δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών την Π.Ε. Άρτας, από την Φιλαρμονική του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», σε εκδηλώσεις εορταστικού, επετειακού και εθνικού χαρακτήρα έτους 2011.
44. Έγκριση τροποποίησης των όρων της σύμβασης για την προμήθεια υγρών καυσίμων πλην πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας.
45. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή γέφυρας και συντήρηση 37ης επαρχ. οδού Μονολίθι – Πλατανούσα», αναδόχου Δημητρίου Μάρκου, μέχρι την 30-09-2011.
…συνέχεια »

16o Ηπειρωτικό Πανηγύρι

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης διοργανώνει το 16 Ηπειρωτικό Πανηγύρι την Παρασκευή και Σάββατο 1 και 2 Ιουλίου 2011. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού, έναντι του ΙΚΑ Ηλιούπολης.
Ώρα προσέλευσης 21:00
…συνέχεια »

Τραυματίστηκε 30χρονος οδηγός φορτηγού στο λιμάνι της Πρέβεζας

Η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας ενημερώθηκε για τον τραυματισμό οδηγού φορτηγού οχήματος, εντός των εγκαταστάσεων εμπορικού λιμένα. Συγκεκριμένα, ο 30χρονος οδηγός στην προσπάθειά του να ασφαλίσει το φορτίο (δέματα ξυλείας) του φορτηγού οχήματος, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα την πτώση και τον τραυματισμό του.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, για
περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
…συνέχεια »

Στη Κέρκυρα η Sarah Jessica Parker

Την Κέρκυρα επέλεξε για τις καλοκαιρινές της εξορμήσεις και η Sarah Jessica Parker, η οποία έφτασε στο νησί μαζί με τα τρία της παιδιά και το σύντροφό της.
Μάλιστα, η «Carrie Bradshaw» του «Sex& the City» κυκλοφόρησε στα σοκάκια του νησιού ντυμένη πολύ απλά, με αθλητικό style και αμακιγιάριστη ενώ με άνεση μπήκε σε super market του νησιού και ψώνισε ποτά, κρασιά, βότκα, αλλά και πολλά λαχανικά και φρούτα.
Η 46χρονη ηθοποιός επέλεξε ήσυχες παραλίες ώστε να αγκυροβολήσει το σκάφος της ενώ για όσο μείνει στην Ελλάδα, σκοπεύει να εξερευνήσει όλα τα νησιά του Ιονίου και τις ελληνικές ομορφιές.
…συνέχεια »

Βουλγαρία και Τουρκία στρώνουν χαλί σε αγωγό φυσικού αερίου

Στην ενεργειακή διασύνδεσή της με την Τουρκία, με τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, προσανατολίζεται η Βουλγαρία, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς ενέργειας, αναμένοντας ωστόσο και την υλοποίηση του υπό σχεδιασμό «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου»
Εως το 2014, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τράιτσο Τράικοφ, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, το οποίο θα αναλάβουν από κοινού η βουλγαρική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων Bulgargas και η αντίστοιχη τουρκική Botas, εξασφαλίζοντας για τη Βουλγαρία έως και 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Στα τέλη 2010 ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν συμφωνήσει να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα συνέδεε τις δύο χώρες και ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να αποτελέσει παρακλάδι του Nabucco.

Ομως τώρα, παρ' όλο που στις αρχές Ιουνίου η Σόφια συνυπέγραψε με την Τουρκία τη «συμφωνία στήριξης» για το πρόγραμμα κατασκευής του ευρωπαϊκού αγωγού στην Καισάρεια, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, ο Nabucco φαίνεται πως θα καθυστερήσει πολύ και θα κοστίσει πολύ ακριβά.

Η πηγή τροφοδοσίας πάντως παραμένει η ίδια με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου: το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, συνολικού μήκους 170 χλμ. και με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, και πως η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν τον Απρίλιο για την απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου δίχως τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

http://greece-salonika.blogspot.com/2011/06/blog-post_5104.html#ixzz1Qdtnbqvb


…συνέχεια »

New York Times: Ίσως είναι αθώος ο Στρος Καν

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, τα οποία ανατρέπουν την εκδοχή της ενοχής του για απόπειρα βιασμού της καμαριέρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται νέα στοιχεία, ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ, φαίνεται τελικά να ήταν πράγματι με τη κόρη του για φαγητό την ώρα που κατηγορείται ότι βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.


Ο Καν, έφυγε από το ξενοδοχείο όπου διέμενε και επιβιβάστηκε σε ταξί όπου και λίγη ώρα αργότερα, κόλλησε στη κίνηση.
Γι αυτό το λόγο, τηλεφώνησε στη κόρη του, η οποία ήδη βρισκόταν στο εστιατόριο «McCormick & Schmick’s», για να του παραγγείλει φαγητό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σχεδόν μιάμιση ώρα κάθισε μαζί της, πίνοντας ένα μπουκάλι λευκό κρασί.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία βασίζονται σε συνεντεύξεις ανθρώπων που συμμετείχαν σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό των δικηγόρων του, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της δίκης.
Άλλωστε, τα παραπάνω μπορούν να αποδειχθούν και από τις κάμερες ασφαλείας του εστιατορίου.
…συνέχεια »

Στο «τιμόνι» του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ

Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε το Μάιο μετά τη σύλληψη του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, εξελέγη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου 2011», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.


Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεσμεύτηκε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εκλογή της, ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε το Ταμείο να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του με την ίδια αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.
«Βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει (το ΔΝΤ) στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ακόμη ότι την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ.
«Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς» (το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού ο οποίος ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ), κατέληξε.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για εθνική πολιτική συνεννόηση στην Ελλάδα, ώστε να υπερψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.
«Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιάς χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διαδέχεται των επίσης Γάλλο Ντομινίκ Στρος- Καν και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.
Μοναδικός αντίπαλος της 55χρονης Λαγκάρντ ήταν ο 53χρονος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Ο Μεξικανός Κάρστενς χαιρέτισε την εκλογή της αντιπάλου του, χαρακτηρίζοντάς την πολύ ικανή.
Η επικράτηση της κ. Λαγκάρντ έναντι του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς είχε εξασφαλιστεί μετά τη σημαντική υποστήριξη που είχε κερδίσει η Γαλλίδα υπουργός από χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
«Νίκη για τη Γαλλία»
Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο χαρακτήρισε την εκλογή της κ. Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως μία νίκη για την Γαλλία, σημειώνοντας ότι η γαλλική προεδρία χαίρεται για το γεγονός ότι μία γυναίκα αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική διεθνή ευθύνη.
«Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συνομιλήσει με την κ. Λαγκάρντ για να τη συγχαρεί», προσθέτει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
Την εκλογή της κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Κριστίν Λαγκάρντ για την υποψηφιότητά της στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Ζέλικ, υπογραμμίζοντας ότι η «Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά, τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξουν τις χώρες που ανακάμπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την πρόληψη των κρίσεων στο μέλλον».
«Είχα τη μεγάλη χαρά να εργαστώ με την κ. Λαγκάρντ, όσο ήταν υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της G20» σημείωσε. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της και μαζί με το ΔΝΤ, υπό τη διεύθυνσή της», πρόσθεσε.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή.
Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε ακόμη τον αποφασιστικό ρόλο, που έπαιξε σύμφωνα με τον ίδιο η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά και νομισματικά θέματα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όταν ξέσπασε η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνώρισε ο κόσμος εδώ και έναν αιώνα.
Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών και τις ευχές του για καλή επιτυχία, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

…συνέχεια »

Πωλητήριο στην Ελλάδα

Εκτενές άρθρο της Wall Street Journal παρουσιάζει με χάρτες όλα τα προς πώληση ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία. Φωτογραφίες ακτών, αλλά και του Ελληνικού
"Προς πώληση: τέσσερα Airbus, μια κρατική εταιρεία στοιχημάτων και ένας ιππόδρομος, μερίδια συμμετοχής σε καζίνο, λιμάνια, ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, μια εταιρεία εξόρυξης και κατεργασίας νικελίου, καλυκοποιείο, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε αρκετές τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένας πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής".


Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει στους αναγνώστες της, με μια αναγγελία πώλησης επικών διαστάσεων όπως τη χαρακτηρίζει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Το εκτενές άρθρο εμπλουτίζεται με χάρτες για τον εντοπισμό των προς πώληση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων και με κατατοπιστικές φωτογραφίες ακτών αλλά και του Ελληνικού.
"Αυτό βέβαια δεν το είχαν ασφαλώς κατά νου οι Έλληνες όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τις χώρες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ", σημειώνει η εφημερίδα αναφορικά με το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Όμως υπάρχουν τρία εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει ο αρθρογράφος.
"Μεταξύ αυτών τα συνδικάτα που αντιτίθενται στην πώληση κρατικών εταιρειών, οι πολίτες που δεν θέλουν να πωληθεί δημόσια γη αλλά και ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που έχει αποθαρρύνει και στο παρελθόν επίδοξους επενδυτές.
Σημειώνεται επίσης η έλλειψη κτηματολογίου καθώς και το γεγονός ότι πολλές δημόσιες γαίες έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες που διεκδικούν στα δικαστήρια την κυριότητά τους.
Σε άλλες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου είναι απλώς… άγνωστος καθώς "οι πολίτες μπορούσαν μέχρι το 1915 να αποκτήσουν δημόσια περιουσία αποδεικνύοντας μόνο ότι την κατείχαν για μεγάλο διάστημα (χρησικτησία) και έτσι πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν για παλαιούς τίτλους που βεβαιώνουν τη νόμιμη κατοχή τους".
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η χρονική συγκυρία είναι αρνητική για την προσπάθεια πώλησης ακινήτων καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ σημειώνεται ότι και άλλες προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία λόγω χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και οι περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας που έχουν επίσης ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων όχι όμως ανάλογης κλίμακας.

…συνέχεια »

«Πηγή» εμπορίας ανθρώπων η Αλβανία

Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Η Αλβανία παραμένει πηγή παράνομης εμπορίας ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναγκάζονται να δουλεύουν, να εκδίδονται και να επαιτούν», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο ανθρώπων (trafficking).
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα θύματα διαχωρίζονται σε δύο ομάδες, σε όσα υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία και σε όσα χρησιμοποιούνταιΠροσθήκη  εικόνας για σεξουαλική εκμετάλλευση, τόσο στη χώρα, όσο και στη γειτονική Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο και σε άλλες δυτικές χώρες».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 50% των θυμάτων το 2010 ήταν γυναίκες και κορίτσια που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε ξενοδοχεία και άλλους ιδιωτικούς χώρους, στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και στην Αυλώνα.
Όσον αφορά τα παιδιά θύματα της εμπορίας ανθρώπων, εξαναγκάστηκαν να επαιτούν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.
Οι άνδρες υποχρεώθηκαν επίσης σε διάφορες μορφές καταναγκαστικής εργασίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, κυρίως σε γεωργικές εργασίες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλει, δεν εκπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τα διεθνή πρότυπα στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά, ειδικά στο δικαστικό τομέα, εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων κατά της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παροτρύνει τις αλβανικές αρχές να διώξουν ποινικά κάθε κρατικό λειτουργό που συνεργάζεται με λαθρέμπορους, να διερευνήσουν κάθε περίπτωση και να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης τόσο οι έμποροι, όσο και οι συνεργοί τους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.

…συνέχεια »

Δυναμική παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Στη διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών Καλαμά, που έγινε στην Ηγουμενίτσα.
Στις 23 και 24 Ιουνίου 2011, με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, διημερίδα αφιερωμένη στον ποταμό Καλαμά , στην οποία συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας , εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι της Τ.Α., η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και πολλοί φορείς και ειδικοί επιστήμονες.
Δυναμική ήταν η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας Ηπειρωτικής αποδημικής οργάνωσης, που εκπροσωπεί πέραν των 400 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Ηπειρωτικών αδελφοτήτων και συλλόγων , μέσω του προέδρου της, Γιώργου Οικονόμου , ο οποίος τόνισε ότι:

''Εθελοτυφλούμε αν υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα του Καλαμά , που χρονολογείται από το 1988 δημιουργήθηκε από αμάθεια ή ημιμάθεια'' και επεσήμανε ότι ''το πρόβλημα του Καλαμά δημιουργήθηκε από ένα συγκεκριμένο μοντέλλο ανάπτυξης που εφαρμόσθηκε επί 10ετίες ολόκληρες , με κύριο ρυθμιστικό παράγοντα τις αγορές και με μόνιμη και σταθερή επιδίωξη την χωρίς όρους και κανόνες αύξηση των κερδών''.

Υπεραμύνθηκε ''της εφαρμογής ενός άλλου μοντέλλου ανάπτυξης , αυτού της αξιοβίωτης ανάπτυξης , που θα σέβεται τον άνθρωπο, το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον , για την εφαρμογή του οποίου απαιτούνται συγκρούσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα'' .

Υπεραμύνθηκε επίσης ''της εφαρμογής ενός ελάχιστου παρεμβάσεων που έχει προτείνει το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ως πρός τον καθαρισμό της τάφρου Λαψίστας'', αρκεί όπως τόνισε, ''να προσδιοριστεί ο φορέας , τα τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμού , η εξασφάλιση των πιστώσεων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων''.

Αναφέρθηκε επίσης και ''ως πρός την υπηρεσία φύλαξης , της οποίας πρέπει να προσδιορισθεί ο φορέας και οι πηγές χρηματοδότησης , καθώς και στον έλεγχο των βιομηχανιών , για το πόσες από αυτές έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό , πόσες πραγματοποιούν ορθά τον βιολογικό καθαρισμό και ως πρός το τι θα πρέπει να προβλεφθεί για εκείνες που δεν συμμορφώνονται''.

Τέλος αναφέρθηκε και ''στην επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της πόλεως των Ιωαννίνων καθώς και στα μέτρα στήριξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας , και των βιοτεχνιών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μετεγκατασταθούν , για να μη συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον Καλαμά''.

Και κατέληξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής :''Αν θέλουμε πράγματι να γίνει ο Καλαμάς ξανά το ποτάμι με τα γάργαρα και δροσερά νερά που ξέραμε , αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις σπάνιες εναλασσόμενες ομορφιές με τα εντυπωσιακά όμορφα τοπία, αν θέλουμε τα συλλογικά αγαθά της ζωής , του περιβάλλοντος και του πολιτισμού , να τεθούν πάνω από την εμπορευματοποίηση , τότε θα πρέπει να συνενοηθούμε μεταξύ μας , ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν από μόνες τους , αλλά θα πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις , έτσι ώστε η απορρύπανση και η προστασία του Καλαμά να εξελιχθεί σε πράξη'' και δήλωσε ότι, ''πρός αυτή την κατεύθυνση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το Ηπειρωτικό αποδημικό κίνημα, θα τεθούν συμπαραστάτες πρός όλους τους φορείς''.


…συνέχεια »

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα έξι δολοφόνων του Λόρκα

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τις τελευταίες ώρες του Ισπανού ποιητή

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τις τελευταίες ώρες του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, τον τόπο εκτέλεσης και ταφής του έρχονται στο φως της δημοσιότητας ξεσκεπάζοντας ακόμη και τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος που αντιμετώπισε ο ποιητής, με εντολή από το καθεστώς Φράνκο, στις αρχές του ισπανικού εμφυλίου.
Ο ιστορικός Μιγκέλ Καμπαλέρο Πέρεθ, από τη Γρανάδα, αφιέρωσε τρία χρόνια ερευνώντας εξονυχιστικά αρχεία της αστυνομίας και του στρατού, προσπαθώντας να ανασυνθέσει τις τελευταίες 13 κρίσιμες ώρες της ζωής του σημαντικού ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα.

Ο Πέρεθ ισχυρίζεται στο βιβλίο του «Οι τελευταίες 13 ώρες του Γκαρσία Λόρκα» ότι ανακάλυψε την ταυτότητα των έξι από τους δώδεκα αστυνομικούς και εθελοντές του εκτελεστικού αποσπάσματος, αλλά και τριών ακόμα κρατουμένων, καθώς επίσης και την ακριβή τοποθεσία εκτέλεσης και ταφής του ποιητή του Γκουανταλκιβίρ.

Για τη δολοφονία του Λόρκα ο ισπανός ιστορικός κατηγορεί τους δεξιούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς αντιπάλους του, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, ακόμα και κάποιους από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του.
Πρόθεσή του ήταν αρχικώς να εξακριβώσει την ορθότητα των πληροφοριών που είχε συγκεντρώσει το 1960 ο ισπανός δημοσιογράφος Εντουάρντο Μολίνα Φαχάρδο, μέλος της ακροδεξιάς φάλαγγας του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο.
«Λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του, ο Φαχάρδο είχε πρόσβαση σε ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να του πουν την αλήθεια. Τα αρχεία πιστοποιούν όσα είχε πει, επομένως εύλογα υποθέτουμε ότι δεν λέει ψέματα για την τοποθεσία στην οποία ετάφη ο Λόρκα».
Πρόκειται για λάκκο που είχαν ανοίξει κάποιοι προσπαθώντας να βρουν νερό κοντά σε μια απομονωμένη φάρμα. Απέχει, δε, μόλις 500 μέτρα από το σημείο που είχε υποδείξει ο ιστορικός Ιαν Γκίμπσον το 1971, αλλά σε ανασκαφή το 2009 δεν βρέθηκε τίποτα.
«Το νέο σημείο βρίσκεται στην ύπαιθρο, αρκετά μακριά από τα γύρω χωριά, ώστε να μη δει ή ακούσει κάποιος κάτι. Ωστόσο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο - ώστε με τους προβολείς του να μπορεί να βοηθήσει το εκτελεστικό απόσπασμα μέσα στη νύχτα», τόνισε ο Πέρεθ. Τα μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος πήραν 500 πεσέτες ως μπόνους έκαστο. «Ορισμένοι, εθελοντές και αστυνομικοί, δεν είχαν επιλογή. Θα τους εκτελούσαν αν δεν το έκαναν. Δεν είχαν, δε, ιδέα ποιος ήταν ο Λόρκα».
Δύο πάντως γνώριζαν. «Ο ένας ήταν ο διοικητής του αποσπάσματος, ο αμείλικτος 53χρονος Μαριάνο Αχένιο, και ο άλλος ο εθελοντής Αντόνιο Μπεναβίδες, συγγενής της πρώτης συζύγου του πατέρα του Λόρκα. Ο Μπεναβίδες προερχόταν από τη δεξιά οικογένεια των Ρολδάν, πολιτικών αντιπάλων της οικογένειας Γκαρθία (του πατέρα). Ηταν έξαλλοι με τον αγρότη πατέρα και πήραν εκδίκηση σκοτώνοντας τον γιο».
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4638101
…συνέχεια »

Συναυλία σήμερα με τη Φωτεινή Δάρρα

Για να βελτιωθεί η κατάσταση στις φυλακές Σταυρακίου

Με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και η κοινωνία, αλλά και να «ταρακουνηθούν» οι αρμόδιες αρχές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων θέλει έμπρακτα να εκφράσει τη στήριξή του στις φυλακές Σταυρακίου διοργανώνοντας συναυλία με την δημοφιλή ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες των φυλακών.
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Σταυρακίου όπου όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ-πολύ καιρό οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες κάτι το οποίο οδήγησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφαση να καταδικάσει τη χώρα μας.


Η τελευταία καταδίκη για την Ελλάδα ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου και αποδείχθηκε πως οι συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου σε καμία περίπτωση δεν είναι οι κατάλληλες για τους εκατοντάδες κρατούμενες.
Στις φυλακές Σταυρακίου αντί για 80 κρατούμενους, βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 200 και παράλληλα δεν σταματούν οι μεταγωγές από άλλες φυλακές προς τη δική μας.
«Δεν πρόκειται για έναν φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά για μία κοινωνική παρέμβαση. Επειδή το κράτος, πέρα από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είτε επειδή είναι τυφλό, είτε είναι κουφό, είτε αδιάφορο, δεν κάνει τίποτα, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις και του Δικηγορικού Συλλόγου, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Δε θέλουμε να ακούγεται ότι οι φυλακές των Ιωαννίνων είναι από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Ουσιαστικά είναι μία αποθήκη ανθρώπων», σημείωσε.
Η συναυλία γίνεται σήμερα στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, η οποία το παραχώρησε δωρεάν. Εισιτήρια διατίθενται και στο χώρο της συναυλίας, ενώ προπώληση γίνεται στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και Ελευθερουδάκης και στο Rock Shop.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9085:2011-06-27-23-38-45&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Πετούν τα λεφτά στους δρόμους

Από τα 125 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, που ήρθαν και θα εισρεύσουν στο μέλλον στην Ελλάδα (μέσω του ΕΣΠΑ), τα 51,3 δισ. ευρώ «εξάγονται» στη δυτική Ευρώπη, πληρώνοντας δαπάνες για εξοπλισμό και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα έργα και στις επενδύσεις.
Αιτία, ο λάθος σχεδιασμός των προγραμμάτων και η υπερσυγκέντρωση σε έργα υποδομής. Οχι πως δεν τα χρειαζόταν η Ελλάδα, αλλά -επειδή ολοκληρώνονται με μεγάλες υπερκοστολογήσεις και πολύ αργό ρυθμό- απομυζούν (ακόμη και σήμερα) κάθε δαπάνη για άλλου είδους επενδύσεις.

Μελέτη της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων) διαπιστώνει τεράστιες υπερβάσεις κόστους στα δημόσια έργα. Κατά μέσο όρο υπολογίζονται στο 90% του αρχικού προϋπολογισμού και οφείλονται σε συμπληρωματικές συμβάσεις και σε απευθείας αναθέσεις σε οδικά και λιμενικά κυρίως έργα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι καθώς οι υπερβάσεις δεν πληρώνονται από τα κοινοτικά ταμεία (θεωρούνται αντικανονικές), επιβαρύνουν το εθνικό ΠΔΕ. Επιπλέον παρατηρούνται και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο ένα οδικό έργο να κάνει τουλάχιστον 8-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί έναντι 6 χρόνων το πολύ με βάση το αρχικό σχέδιο.
Το πρόβλημα παραδέχθηκε και η κυβέρνηση σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες έναν χρόνο πριν «για τα πρώτα ευρήματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης» του ΚΠΣ. Κάνει λόγο για ασάφειες στις συμβάσεις και στα συμπληρωματικά έργα, μη ρεαλιστική χάραξη προϋπολογισμών, ελλιπή σχεδιασμό, ανεπαρκή εποπτεία και παραλείψεις, αλλά και υπερβολικές καθυστερήσεις, που οδηγούν σε μεγάλη αύξηση του κόστους των έργων. Η ίδια η Επιτροπή σε (παλαιότερες) μετρήσεις της υπολογίζει ότι η κατασκευή της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ) κοστίζει περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό άξονα που μέτρησε και εφτά φορές πιο πολύ απ' ό,τι οι ισπανικοί και πορτογαλικοί αυτοκινητόδρομοι.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=287744
…συνέχεια »

Αντ. Σαμαράς: Καλύτερο αύριο για τη χώρα με αλλαγή πολιτικής

Την ανάγκη να υπάρξει μια διαφορετική οικονομική πολιτική που δεν θα βασίζεται στην υπέρμετρη φορολογία επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος παρέστη στο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Πύλης στον οποίο και επεσήμανε πως υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα αρκεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. «Υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζω σε όλη την Ελλάδα είναι η κατήφεια, είναι η αίσθηση της κατάθλιψης, είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει, δεν πάει με τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να ανατραπεί και την ελπίδα, την δίνεις μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα, χαραγμένα με σοβαρότητα στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΝΔ .


Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη επισημαίνοντας πως περιέγραψε μια πραγματικότητα « η οποία για παράδειγμα δεν αντέχει ως οικονομία πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή, σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει σε αυτή την ύφεση την τεράστια να ζητάς να πάρεις και άλλους φόρους γιατί και να τους ζητήσεις δεν θα τους βρεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς .
Ο πρόεδρος της ΝΔ, νωρίτερα στις εκδηλώσεις των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στην πορεία και την ιστορία των Σαρακατσαναίων χαρακτηρίζοντάς τους ως σημαιοφόρους της εργατικότητας, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας. «Πάνω σε αυτές τις λέξεις συνεχίζουμε τον αγώνα μας με σοβαρότητα, με αξιοπρέπεια, με ελπίδα για το αύριο», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

…συνέχεια »

Έλληνας τουρίστας νεκρός από "τυφλά" πυρά στην Κωνσταντινούπολη

Με αίμα βάφτηκε ο δρόμος μπροστά από την « Αιγυπτιακή αγορά»(φωτο) της Κωνσταντινούπολης όπου σκοτώθηκε από « τυφλά πυρά» ένας Έλληνας που είχε επισκεφθεί την Κων/πολη.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ταξιτζήδες είχαν αρχίσει να τσακώνονται μεταξύ τους καθώς κάποιοι προσπαθούσαν να εισπράξουν περισσότερα κόμιστρα.
Ένας απ’ αυτούς έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των συναδέλφων του. Μόνο που τη στιγμή εκείνη περνούσαν εκατοντάδες άνθρωποι από την περιοχή. Κάποιες σφαίρες σημάδεψαν τρεις περαστικούς ανάμεσα τους και τον 67 χρονο Δ. Π.

Και οι τρεις διακομίστηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία , ΄όμως ο έλληνας εξέπνευσε μετά από λίγα λεπτά.
Για το θέμα ενδιαφέρθηκε άμεσα ο πρόξενος της Ελλάδος Δημήτρης Μπορνόβας που έσπευσε στο νοσοκομείο για να πάρει πληροφορίες. Ο άτυχος έλληνας είχε μόλις επιστρέψει από την επίσκεψη στην Καππαδοκία και εδώ και 3 ημέρες θαύμαζε τις ομορφιές της Κων/πολης. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής. Ο ταξιτζής «πιστολέρο» συνελήφθη από τους τούρκους αστυνομικούς.
…συνέχεια »

Ιωάννινα: Eνας νεκρός και πέντε τραυματίες σε τροχαίο

Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος μεταξύ Αλβανικού λεωφορείου και νταλίκας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων Αρτας κοντά στο χωριό Τεροβο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ο οδηγός του λεωφορείου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προσέκρουσε σε προπορευόμενη νταλίκα με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Από τη σφοδρή σύγκρουση οι άντρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν νεκρό των συνοδηγό και σοβαρά τραυματία τον οδηγό του λεωφορείου.
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετάφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων τους πέντε τραυματίες και τον άτυχο συνοδηγό.
…συνέχεια »

Αντρέ Κερτέζ: Ο φωτογράφος του αντικατοπτρισμού

Διένυσε τον 20ό αιώνα αναδεικνύοντας με το φακό του την αξία του ασήμαντου, τη μοναδικότητα της στιγμής, έγινε «μάγος των αντικατοπτρισμών».
Ο κορυφαίος ούγγρος φωτογράφος Αντρέ Κερτέζ (1894-1985) έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, συμπορεύτηκε με καλλιτέχνες της αβανγκάρντ, πειραματίστηκε με τη μικρή μηχανή. Αυτοδίδακτος, πρωτοποριακός, ανθρωπιστής, παρέμεινε αυθεντικός μέχρι το τέλος.
Ακόμα και στα 90 του χρόνια, όταν δεν μπορούσε να βγει από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, φωτογράφιζε από το παράθυρό του, με μια Πολαρόιντ, την πλατεία Ουάσιγκτον. «Νιώθω ακόμα πεινασμένος», έλεγε τότε.

Μια χορταστική έκθεση με τον απλό τίτλο «Αντρέ Κερτέζ-Φωτογραφίες» που καλύπτει μέσα από 300 έργα όλες τις δημιουργικές περιόδους του και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις στη Βουδαπέστη, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, οργανώνει το μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου στο Βερολίνο, μέχρι το Σεπτέμβριο.
«Οταν η μηχανή του Κερτέζ κάνει κλικ, νιώθω τον χτύπο της καρδιάς του. Οταν ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του είναι μια διαυγής έκλαμψη και όλα αυτά σε μια αξιοθαύμαστη επίδειξη περιέργειας», έλεγε ένας άλλος μεγάλος, ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν για το «δάσκαλό» του. «Ποια φωτογραφία του προτιμώ; Μα φυσικά την επόμενη που θα βγει από τη μηχανή του».
Ο Κερτέζ λειτουργούσε πάντα με το ένστικτο και το συναίσθημα. «Εάν θέλεις να γράψεις θα πρέπει να μάθεις το αλφάβητο. Γράφεις, γράφεις και στο τέλος κάνεις ωραία γράμματα. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Σημασία έχει αυτό που εκφράζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες τεχνικά άρτιες, ακόμα και ωραίες, αλλά δεν εκφράζουν κάτι», εξηγούσε.
Το γυμνό γυναικείο σώμα μπροστά στον καθρέφτη, μεταμορφωμένο σε σουρεαλιστικό γλυπτό, σκηνές δρόμου με παιδιά που παίζουν, ζητιάνοι που διατηρούν στο βλέμμα τους την αξιοπρέπεια, ζευγάρια που φιλιούνται, τοπία μελαγχολικά αλλά και απλά αντικείμενα όπως ένα πιρούνι κι ένα πιάτο πάνω στο τραπέζι, δημιουργούν το παράξενο σύμπαν του Κερτέζ, ο οποίος αντλούσε από το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά.
Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1894, γόνος μιας μεσοαστικής εβραϊκής οικογένεας, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα όταν αγόρασε την πρώτη του κάμερα στα 18 του. Μια από τις πρώτες του φωτογραφίες, που εκτίθεται, είναι η εικόνα ενός αγοριού που κοιμάται. Λίγο αργότερα, στη θητεία του στο στρατό, έκανε ντοκουμέντα με εικόνες της καθημερινής ζωής των στρατιωτών: Ατέλειωτες πορείες, αναμονή στις σκηνές, στιγμές περίσκεψης.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πλευρά του αυστροουγγρικού στρατού, ο νεαρός Κερτέζ τραυματίστηκε και από εκείνη την περίοδο χρονολογείται η διάσημη φωτογραφία του «Κολυμβητής κάτω από το νερό», με ένα σώμα που παραμορφώνεται από τις ακτίνες του ήλιου. Εκτοτε, οι αντικατοπτρισμοί θα χαρακτηρίσουν το φωτογραφικό του λεξιλόγιο.
Μετά τον πόλεμο δουλεύει στο χρηματιστήριο και στον ελεύθερο χρόνο του φωτογραφίζει, ωστόσο η Βουδαπέστη δεν χωράει τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Ετσι το 1925 αποφασίζει να πάει στο Παρίσι και γίνεται μέλος της ομάδας των ούγγρων καλλιτεχών Λάζλο Μοχόλι-Νάγκι, Ρόμπερτ Κάπα, Μπρασάι. Εκεί θα γνωρίσει και θα φωτογραφίσει προσωπικότητες όπως ο Μαρκ Σαγκάλ, η Κολέτ, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Τριστάν Τζαρά, ενώ έχει επαφή με την αβανγκάρντ του Μονπαρνάς, τον Π. Μοντριάν (από τα γνωστά του έργα είναι «Στο σπίτι του Μοντριάν») τον Φερνάντ Λεζέ, τον Αλεξάντερ Καλντέρ.
Το φωτορεπορτάζ τον ελκύει και συνεργάζεται με πολλά περιοδικά: «VU», «Art et Medecine», «Paris Magazine». Τριγυρίζει αδιάκοπα στο Παρίσι, απαθανατίζει στιγμιότυπα στους δρόμους, στα πάρκα, στις όχθες του Σηκουάνα, στρέφει το φακό του στις οροφές των κτιρίων. Η φωτογραφία του γίνεται ένα οπτικό ημερολόγιο, ένα εργαλείο για να περιγράψει τη ζωή: «Εκφράζω το συναίσθημά μου, μια δεδομένη στιγμή. Οχι αυτό που βλέπω αλλά αυτό που νιώθω», έλεγε. «Κάνω ό,τι αισθάνομαι, αυτό είναι όλο, είμαι ένας απλός φωτογράφος που εργάζεται για την προσωπική του απόλαυση».
Η καλλιτεχνική αξία της δουλειάς του αρχίζει να αναγνωρίζεται και να μπαίνει στις αίθουσες τέχνης. Στην γκαλερί Galerie Au Sacre du Printemps κάνει την πρώτη του μεγάλη έκθεση το 1927 και το 1929 παίρνει μέρος στη διεθνή έκθεση «Film und Foto» στη Στουτγάρδη και στο Βερολίνο.
Το 1936 κλείνει ένα επικερδές συμβόλαιο με την Keystone Agency και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, αλλά σύντομα το ακυρώνει και δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παρότι νιώθει ότι η ευρωπαϊκή του ευαισθησία δεν συμβαδίζει με τον αμερικανικό τρόπο ζωής, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον εμποδίζει να γυρίσει το Παρίσι. Το 1964 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αφιέρωσε μια μεγάλη έκθεση στον Κερτέζ. «Η τεχνική δεν είναι σημαντική. Η τεχνική βρίσκεται στο αίμα μας. Τα γεγονότα και η διάθεση είναι πιο σημαντικά από τον καλό φωτισμό», έλεγε ο διάσημος φωτογράφος, ο οποίος πριν πεθάνει χάρισε το αρχείο του στη γαλλική κυβέρνηση.
…συνέχεια »

«Ο Δρόμος του τσαγιού 2011»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Ο Σύλλογος Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Παραμυθιάς – Επαρχίας Σουλίου, προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου να συμμετάσχουν στην ανάβαση του βουνού για το μάζεμα του τσαγιού.
Ο Δρόμος του τσαγιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3-7-2011. Όσοι θα συμμετέχουν θα ανέβουν τον Γκορίλα στη θέση Σταυρό θα μαυζεύψουν τσάϊ και ρίγανη. Στην επιστροφή στο Κάστρο της Βέλλιανης θα τους περιμένει κρύο νερό, τσίπουρο, ψωμί (πλαστάρι), ελιές και τυρί.

Ώρα Αναχώρησης: 06:00 το πρωί
Τόπος Αναχώρησης : Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ελέας στο Χωριό Βέλλιανη.


Τρόπος Συλλογής : Δεν ξεριζώνουμε το τσάϊ αλλά κόβουμε τους κλώνους έναν-έναν με το χέρι. Ξεριζώνοντας το τσάι ο θάμνος καταστρέφετε και δεν θα υπάρχει την επόμενη χρονιά.
Χρήσιμο θα ήταν να έχετε και τον απαραίτητο εξοπλισμό για καλοκαιρινή ορεινή πεζοπορία όπως:
• Ημιάκαμπτα άρβυλα ορειβασίας
• Μακρύ ελαφρύ παντελόνι
• Καπέλο
• Μπατόν-Μπαστούνι
• Νερό
Το Δ.Σ του Συλλόγου
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Στην Ελλάδα το τσάι του βουνού είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα).
Το επιστημονικό του όνομα Sideritis προέρχεται από τη λέξησίδηρος και κατά μια εκδοχή δόθηκε στο φυτό, εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Σύμφωνα με άλλη, επειδή αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα των δοντιών του κάλυκα, που μοιάζουν με αιχμή λόγχης.
Το αφέψημα από το φυτό προτιμάται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe (Floca et al 1981).
Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.
http://www.anapneo.gr/content/view/69/77/

…συνέχεια »

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας διοργανώνει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή δωρεάν ξενάγηση





Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας Γ. Μόραλης , διοργανώνει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 7:30 δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση « ‘Έλληνες Ζωγράφοι του 19ου και 20ου αιώνα » , που θα διαρκέσει έως τις 2 Αυγούστου 2011.
Για όλους τους ενδιαφερόμενους ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 2681024946.
…συνέχεια »

Είναι όμορφα και το δείχνουν στο δρόμο

54 κλασσικά αυτοκίνητα MG έφτασαν στα Γιάννενα
Βλέμματα θαυμασμού συγκέντρωσαν 54 προπολεμικά και κλασικά οχήματα MG που βρίσκονται από το μεσημέρι στα Γιάννενα, πρώτο σταθμό της διεθνούς περιήγησης στην Ήπειρο και στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, που οργανώνει η Ιταλική Λέσχη MG με συνδιοργανώτρια την Ελληνική λέσχη Κλασικών MG.
Τα αυτοκίνητα – αντίκες, εκ των οποίων δύο από την Αυστραλία και ένα από την Αμερική, έφτασαν από την Ηγουμενίτσα στα Γιάννενα το μεσημέρι, αφού πρώτα είχαν διανύσει τη διαδρομή από την παλιά Εθνική Οδό. Στο λόφο του Φρόντζου τα υποδέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού Νίκος Γκόλας, ο οποίος τόνισε πως εκτός από μια όμορφη ευκαιρία να απολαύσουν οι Γιαννιώτες μια υπέροχη συλλογή κλασικών αυτοκινήτων, είναι και μια μοναδική ευκαιρία προβολής για την πόλη.


«Έχουν δικό τους τηλεοπτικό συνεργείο, δικό τους συνδρομητικό κανάλι και εικόνες των Ιωαννίνων θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Γκόλας και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ιταλικής Λέσχης MG κ. Pierro για την επιλογή να προβάλλει την πόλη, που είχε επισκεφθεί και κατά το παρελθόν.
Τα αυτοκίνητα θα εκτεθούν μέχρι αργά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, ενώ οι ξεχωριστοί επισκέπτες θα διανυκτερεύσουν στα Γιάννινα και θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί μέσω Μετσόβου για την Καλαμπάκα και με κατάληξη το Λιτόχωρο Πιερίας.
Η περιήγηση που είναι η δεύτερη του είδους μετά τον διεθνή Γύρο της Πελοποννήσου τον Μάιο του 2005. Η διεθνής οικογένεια των φίλων και ιδιοκτητών κλασσικών MG αριθμεί πάνω από 50.000 ενεργά μέλη και στις 5 ηπείρους , ενώ στηρίζεται και προβάλλεται από τις δύο μεγαλύτερες Λέσχες παγκοσμίως που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Λέσχης MG κ. Pierro σημείωσε πως ο ίδιος έχει απολαύσει στο παρελθόν τη γιαννιώτικη φιλοξενία και κουζίνα και αυτός ήταν και ο λόγος που τον οδήγησε στην απόφαση να επιλέξει την πόλη ως ένα σταθμό της περιήγησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την υποδοχή το Δήμο Ιωαννιτών.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9033:-54-&catid=36:top-news

…συνέχεια »

Ανάδοχος για την 4η Επαρχιακή οδό Άρτας

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία της συνεδρίαση, ανέδειξε τον ανάδοχο για ένα σημαντικό έργο που αφορά τις οδικές υποδομές της Π.Ε. Άρτας. Πρόκειται για τη βελτίωση της 4ης Επαρχιακής οδού Άρτα – Ροδαυγή – Γέφυρα Πλάκας (τμήμα Ροδαυγή – Σουμέσι, Α΄ κλάδος: Ροδαυγή – Κακολάγκαδο), προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχτηκε η Εργοληπτική Επιχείρηση «ΗΛΙΟΧΩΡΑ Α.Ε.».
…συνέχεια »

Σύλληψη 47χρονου για παράνομο στοίχημα στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 47χρονου Έλληνα, κατηγορούμενου για παράβαση της νομοθεσίας περί παιγνίων, εράνων και λαχειοφόρων αγορών. Ειδικότερα, χθες στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας σε έρευνα που έγινε στην οικία και το καφενείο του ανωτέρω δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με εκτυπωτή και λοιπά μέσα που χρησιμοποιούσε για τη διενέργεια παράνομων στοιχημάτων διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου ευρωπαϊκών ομάδων μέσω διαδικτύου.
…συνέχεια »

Βυζαντινό πλοίο βγήκε στη στεριά

Χρονολογείται στον 5ο μ. Χ. αιώνα και ήταν προφανώς εμπορικό

Ένα πλοίο της Βυζαντινής εποχής μαζί με το φορτίο του εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Γιενίκαπι, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο όμως είναι καλυμμένο εδώ και αιώνες από επιχώσεις. Το πλοίο χρονολογείται στον 5ο μ. Χ. αιώνα και ήταν προφανώς εμπορικό αφού βρέθηκε γεμάτο με αμφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά αγαθών σε ρευστή μορφή (κρασί ή λάδι).


Στο σημείο αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί σήμερα ένας σημαντικός κόμβος του μετρό της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του έργου του Μαρμαρά και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι σκάβουν στην περιοχή από το 2004 βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε εκπλήξεις.Η ιδιαιτερότητα του νέου ευρήματος έγκειται στην εξαιρετική διατήρηση του πλοίου αφού, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες διασώζει το ξύλινο σκαρί του ενώ μόνον οι αμφορείς που βρίσκονται στην κορυφή του φορτίου είναι σπασμένοι, αντίθετα οι άλλοι, στα χαμηλότερα στρώματα φαίνεται να είναι άθικτοι. Το πλάτος του σκάφους εξάλλου είναι περίπου πέντε μέτρα _ το μήκος μένει να αποκαλυφθεί από την ανασκαφή_ ήδη όμως θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία που έχουν ανακαλυφθεί.
Στην ίδια περιοχή του παλιού βυζαντινού λιμανιού, το οποίο καλύφθηκε από λάσπη πιθανώς τον 10ο αιώνα και έτσι εγκαταλείφθηκε, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει περί τα 35 «βυθισμένα» εμπορικά πλοία. Γεγονός για το οποίο το σημείο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ναυτική αρχαιολογική περιοχή όλων των εποχών.
«Αν το ναυάγιο ήταν στη θάλασσα, δεν θα ήταν τόσο καλά διατηρημένο», δηλώνει ο αρχαιολόγος Μεχμέτ Αλί Πολάτ. Ο αρχαιολόγος Σερέ Τσομλεκτσί λέει ότι κατάλοιπα του βυζαντινού πλοίου θα προσφέρουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν και η επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών Ζεϊνέπ Κιζιλτάν υπόσχεται ότι όλα τα στοιχεία καθώς και το πλοίο θα παρουσιαστούν όταν τελειώσει η ανασκαφή στα τέλη του καλοκαιριού. Ενα σύνολο από τα ευρήματα των ανασκαφών πάντως εκτίθεται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με άλλα αντικείμενα που ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών λόγω του μετρό γύρω από την πόλη.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=407989&h1=true
…συνέχεια »

Συλλήψεις στη Θεσπρωτία για το σοβαρό τραυματισμό 4χρονου κοριτσιού από δοκάρι σε γήπεδο!

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία: "Σε συνέχεια του από 24-06-2011 δελτίου τύπου που αφορούσε τον σοβαρό τραυματισμό 4χρονης ημεδαπής την 23-06-2011 στο Σεβαστό Θεσπρωτίας, ύστερα από πτώση σιδερένιου δοκαριού τέρματος στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5 των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν για σωματική βλάβη από αμέλεια ένας 60χρονος ημεδαπός, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας και μία 40χρονη ημεδαπή, υπεύθυνη για την καθαριότητα και επίβλεψη των ανωτέρω εγκαταστάσεων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ.Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας".
…συνέχεια »

Η ζέστη οδηγεί τον κόσμο στις παραλίες της Ηπείρου

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων σε Πάργα - Σύβοτα

Από κόσμο αναμένεται να κατακλυστούν σήμερα και αύριο οι παραλίες της Ηπείρου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, η ανάγκη για λίγη δροσιά, αλλά και το διάλειμμα από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι οι λόγοι που θα στρέψουν πολλούς σε μονοήμερες αποδράσεις.

Στα Γιάννινα ο καιρός θα είναι καθαρός το Σαββατοκύριακο, ενώ μόνο το πρωί της Κυριακής αναμένονται άνεμοι 5 Μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς σήμερα Σάββατο και από 19 έως 30 βαθμούς αύριο, Κυριακή. Ίδιο θα είναι το σκηνικό του καιρού στην Άρτα, ενώ στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα θα σημειωθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του διημέρου. Πιο συγκεκριμένα, η ανώτερη τιμή του υδράργυρου θα φθάσει σήμερα εκεί τους 28 βαθμούς και αύριο τους 27.
ΤΟ ΚΤΕΛ…
Βέβαια, λόγω και της υψηλής τιμής της αμόλυβδης, πολλοί φέτος δεν εκδράμουν στις παραλίες με το αυτοκίνητό τους. Εξυπηρετούνται με το υπεραστικό ΚΤΕΛ το οποίο πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια προς την Πάργα μετ’ επιστροφής. Η αναχώρηση γίνεται στις 8:30 το πρωί κάθε μέρα και η επιστροφή στις 7 το απόγευμα και το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ μετ’ επιστροφής.
Παράλληλα, κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται δρομολόγια προς Σύβοτα μετ’ επιστροφής. Η αναχώρηση είναι γίνεται για τις 9 το πρωί και η επιστροφή στις 6 το απόγευμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι επίσης 10 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 26510-26286

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5632&catid=13

…συνέχεια »

Ο Καλαμάς μολύνεται από επεξεργασμένα και απεξέργαστα λύματα

Τρεις και ο κούκος σε διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά στην Ηγουμενίτσα
Μόνο οι ομιλητές ήταν παρόντες στην διημερίδα "Καλαμάς, κοιτίδα αξιοβίωτης ανάπτυξης και πολιτισμού ή ένας ακόμη υδάτινος πόρος;", που οργάνωσε στην Ηγουμενίτσα ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Σε μια άδεια αίθουσα από ακροατήριο, βρέθηκαν από πλευράς επισήμων εκεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κατσούρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Αντιδήμρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Τζάννης, ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα.
Ως έναν από τους πολλούς ποταμούς της χώρας, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της τεράστιας μόλυνσης που γνωρίζουν από τα λύματα που δέχονται, επεξεργασμένα ή μη, θεωρείται ο Καλαμάς. Μάλιστα υπάρχει και σχετικό πόρισμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος "ΕΥΕΠ"). Η ρύπανση του ποταμού οφείλεται κατά βάση στην απόρριψη αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και τις εντατικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Επιβάρυνση όμως, όπως προκύπτει, επιφέρουν και οι παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες (αμμοληψίες και χαλικοληψίες).

http://www.katoci.com/2011/06/blog-post_6687.html#more

…συνέχεια »

Δηλώνει έκπληκτος ο Χριστοβασίλης

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργου Χριστοβασίλη, με την οποία τονίζει ότι αποτελεί «τεράστια έκπληξη» η αναφορά του ονόματός του στην λίστα των υπόπτων για τους «στημένους» αγώνες, «ανέβηκε» σήμερα στην ιστοσελίδα του συλλόγου.
Ο «ισχυρός άνδρας» του «Άγιαξ της Ηπείρου» επισημαίνει ότι δεν έχει σχέση με "αυτό που ονομάζεται παρασκήνιο", υπογραμμίζει πως ποτέ δεν ασχολήθηκε με το στοίχημα, ενώ ζητάει από την ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η δήλωση έχει ως εξής:


«Ουδέποτε ασχολήθηκα, πλησίασα ή εκδήλωσα ακόμα και το στοιχειώδες ενδιαφέρον για να εμπλακώ έστω και θεωρητικά με αυτό που ονομάζεται "παρασκήνιο". Ούτε στην ομάδα μου, ούτε και σε καμία άλλη επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Ποτέ δε, ούτε εγώ, ούτε ουδείς εκ του περιγυρού μου ασχολήθηκε με αυτό που ονομάζεται στοίχημα. Συνεπώς αποτελεί τεράστια έκπληξη για μένα αλλά και όσων με γνωρίζουν, η αναφορά του ονοματός μου στην "περίφημη" λίστα των 70 υπόπτων.
Δεν κατανοώ τον λόγο, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί, δεν περνά από το μυαλό μου, κανένα έστω και απίθανο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αιτία του διασυρμού, που από εχθές υφίσταμαι, προσωπικά και επιχειρηματικά.
Το μόνο που σήμερα μπορώ να κάνω είναι να ζητήσω από την Ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου, το ταχύτερο, να λάβω γνώση για το τι συμβαίνει και κυρίως να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διελεύκανση του θέματος».
Στο μεταξύ, ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του Άντι Λίλα για τρία χρόνια. Ο Λίλα είναι διεθνής με την εθνική Αλβανίας, ενώ έχει παίξει στις ομάδες Νέων και την εθνική Ελπίδων της γειτονικής χώρας. Την παρελθούσα σεζόν αγωνίστηκε στην ΚF Τίρανα, με την οποία είχε 26 συμμετοχές και 6 γκολ. Ο Λίλα αγωνίζεται στη δεξιά περιφέρεια, αλλά και ως αμυντικός μέσος. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1986 και έχει ύψος 1.84μ. Άρχισε το ποδόσφαιρο το 2003 στην ομάδα της γενέτειράς του, την Μπέσα, όπου μέχρι το 2006 είχε 73 συμμετοχές και 1 γκολ.
Τη σεζόν 2006-2007 αγωνίστηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στην Μπέσα, όπου την επόμενη χρονιά είχε 29 συμμετοχές. Στην τελευταία τριετία (2008-2011) αγωνίστηκε στην ΚF Τίρανα με 52 συμμετοχές και 6 γκολ.

…συνέχεια »

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που βρίσκεται στην Αθήνα, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο.
Στην είσοδο του μεγάρου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρωτοσύγκελλος της αρχιεπισκοπής π. Γαβριήλ, ενώ στην είσοδο του γραφείου του τον υποδέχθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημ. Δόλλη.


Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε περαστικά στον αρχιεπίσκοπο ο οποίος αναρρώνει από το κάταγμα που υπέστη στο πόδι του, ενώ του ευχήθηκε και για την ονομαστική του εορτή πριν από λίγες ημέρες.
Στη συνέχεια, είχαν ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συζήτηση, ενώ το μεσημέρι ο Ιερώνυμος παρέθεσε γεύμα στον Βαρθολομαίο στην αρχιεπισκοπή, όπου επρόκειτο να παρακαθίσει και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στην Αθήνα για την έναρξη των Special Olympics.

…συνέχεια »

Πέθανε στα 83 του ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόλκ

Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας τον «Επιθεωρητή Κολόμπο»

Ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ, ο οποίος έπαιξε τον επιθεωρητή "Κολόμπο" στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ένα μέλος της οικογένειας στον ραδιοστθμό KNX της Καλιφόρνιας.
Ο Φολκ έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο ερμηνεύοντας, στα 69 επεισόδια της σειράς, τον Κολόμπο, έναν χαλαρό αλλά ιδιοφυή ντετέκτιβ, λίγο μπερδεμένο με ψεύτικη αφέλεια.
Το διαβρωτικό χιούμορ του Κολόμπο, με το φθαρμένο μπεζ αδιάβροχο του, το Peugeot 403, το αιώνιο πούρο του, τις αμίμητες χειρονομίες του, όπως και τις συχνές αναφορές του στη "γυναίκα του", που δεν εμφανίζεται ποτέ, εξασφάλισαν στον Πίτερ Φολκ επιτυχία και συμπάθεια .


Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου του 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Πίτερ Φολκ προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, με Ρώσο πατέρα και Τσέχα μητέρα.

Σε ηλικία τριών ετών, ένας κακοήθης όγκος τον αναγκάζει να χάσει το ένα του μάτι, γεγονός που εξηγεί τη θλίψη, που είχε μερικές φορές στο βλέμμα του. Μετά την απόκτηση ενός Master Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse
(Nέα Υόρκη), εργάζεται ως μάγειρας, και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ενταχθεί στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), αρχίζει μια καριέρα ως κρατικός υπάλληλος στο Κονέτικατ (βορειοανατολικά).
Εγκαταλείπει τη θέση του ξαφνικά το 1957, για το πάθος του, την κωμωδία.

Το ίδιο έτος 1957, αρχίζει την καριέρα του ως ηθοποιός, σε μια τηλεοπτική σειρά. Έγινε πραγματικά διάσημος με την ταινία "Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ" του Φρανκ Κάπρα, που του εξασφάλισε το δεύτερο Όσκαρ του. Συνολικά, έπαιξε σε εξήντα ταινίες, κυρίως του φίλου του Τζόν Κασαβέτη -- "Σύζυγοι", του 1970, "Μια γυναίκα εξομολογείται" του 1974, και "Ο παίκτης" του Ρόμπερτ Αλτμαν του 1992.

Ομως απο το 1968, και για 35 χρόνια, παραμένει αφοσιωμένος στον Κολόμπο. Το πρώτο επεισόδιο σκηνοθετεί ένας νεαρός άνδρας 25 ετών... ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Από τα 69 επεισόδια, ο Πήτερ Φολκ ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός στα 24. Το τελευταίο, το 2003, είχε τον τίτλο ο "Κολόμπο σέρνει το χορό".

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Πίτερ Φολκ έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και έζησε κάτω από την κηδεμονία της δεύτερης συζύγου του, Σέρα Ντανίζ.

…συνέχεια »