Μετά τους Παγουρίστας ήρθαν και οι Συβοτίστας

Ομάδα πολιτών ανέλαβε να καθαρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο Σύβοτα. Δεν θα μπρούσε να ξεφύγει ούτε εκείνη από την κατάληξη –ίστας. Συβοτίστας λοιπόν. «Ο κόσμος είναι γοητευτικός γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι το εξελιγμένο αυτό κομμάτι της φύσης, που αγωνίζεται ενάντια στη φύση και δημιουργεί τη ζωή και το πνεύμα. Παλεύει και ματώνει, αλλά δεν φεύγει ποτέ από τον αγώνα, γιατί αυτό είναι πάθος δυνατό σαν τη μοίρα». Μόλις τους είδα με όλα τα σύνεργα να πασχίζουν να καθαρίσουν ό, τι βρώμικο εύρισκαν μπροστά τους, δεν ξέρω πώς και γιατί, αυτά τα λόγια του Ασημάκη Πανσέληνου ήρθαν στο νου. Με τη Ρωξάνη Γκόγκου επί κεφαλής, αυτό το κορίτσι που αφήνει το στίγμα της στο χωριό για την εξωτερική ομορφιά της, (φαίνεται πως διαθέτει παρόμοια και στο εσωτερικό της), να αγωνίζεται με πάθος για το περιβάλλον. Με τα παιδιά των Συβότων και άλλους κατοίκους να χαίρονται γι΄αυτό που κάνουν.
Και μιλάμε βέβαια για τους Συβοτίστας, ονομασία που τους έδωσε ο Νίκος Κωνσταντουλέας, κάτοικος Ιωαννίνων μέλος των Παγουρίστας. Μαζί και η Ευτυχία, η γυναίκα του κι όλοι εμείς αργότερα, που πονάμε τον τόπο αυτό.

Βέβαια κοντά τους πάντα οι Ζαΐμηδες, ο Κώστας και η Ειρήνη το ζευγάρι, που για μας συνέδεσε το όνομά του με τα Σύβοτα. Στην πρώτη αυτή επίσημη πια συνάντηση των ανθρώπων που αγαπούν το περιβάλλον και θέλουν να το προστατέψουν, τα μικρά ή μεγάλα έξοδα, δεν έχει σημασία για εκείνη, τα ανέλαβε η Ρωξάνη.

Καλό είναι να συστρατευτούν και άλλοι κάτοικοι του χωριού μαζί τους, και αν δεν το κάνουν, τουλάχιστον παίρνοντας παράδειγμα από αυτούς, ας σεβαστούν τη φύση, το περιβάλλον. Και αν αυτό πλήττεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, μπορεί να υπάρξουν φωνές αντίστασης, σαν κι αυτές. Για πολλούς από αυτούς είναι ένα ωραίο ταξίδι αυτό που κάνουν, όπως μας είπαν, κατά το οποίο σημασία δεν έχει το φτάσιμο, αλλά η πορεία ως εκεί.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/10880/2011-03-31.html
…συνέχεια »

Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες στη Λιβύη

Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης. Χωρίς να απαντήσει επισήμως στις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη χορήγηση όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση. Πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη» με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι. Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μνημόνιο αυτό αναφέρεται σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα και θέτει ένα πλαίσιο πιο προωθημένων ενεργειών για το μέλλον. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αλλά αφήνει το περιθώριο για να γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το ABC. Όταν ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι αρνείται να απαντήσει για θέματα μυστικών υπηρεσιών. «Επαναλαμβάνω ότι ο πρόεδρος δήλωσε χθες: καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη χορήγηση όπλων στην αντιπολίτευση ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Λιβύη. Δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς τους Λίβυους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
…συνέχεια »

Στην κορυφή του προγράμματος «Διαύγεια» η Περιφέρεια Ηπείρου

Βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των Αιρετών Περιφερειών στις αναρτήσεις αποφάσεων και διοικητικών πράξεων στην ιστοσελίδα του προγράμματος - Ποια τα στατιστικά στοιχεία για Δήμους, νοσοκομεία και φορείς της Ηπείρου Δεύτερη μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας βρίσκεται η Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Διαύγεια» και τις αναρτήσεις αποφάσεων και διοικητικών πράξεων στη σχετική ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναρτήσει 654 αποφάσεις και αριθμούς πράξεων, όταν πρώτη στα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία βρίσκεται η αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας με 882 αναρτήσεις, και τρίτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 617.


Σε ό,τι αφορά τους Δήμους όλης της χώρας, «πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 457 αναρτήσεις, ακολουθεί ο Δήμος Χανίων με 186 τη στιγμή που ο Δήμος Ιωαννιτών έχει αναρτήσει 146 αριθμούς πράξεων και αποφάσεις. Από τις 15 Μαρτίου όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στο πρόγραμμα "Διαύγεια" όλες τις αποφάσεις προκειμένου να υλοποιηθούν.

Οι μοναδικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που δεν θα αναρτώνται αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν Δήμοι στο Νομό Ιωαννίνων, αλλά και στην Ήπειρο γενικότερα, που ενώ έχουν αναρτήσει αποφάσεις στον διαδικτυακό τόπο που διατηρούν, αυτές δεν εμφανίζονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Συγκεκριμένα, μεταξύ των Καλλικρατικών Δήμων του Νομού Ιωαννίνων πρώτος σε αναρτήσεις μετά τον Δήμο Ιωαννιτών είναι ο Δήμος Ζίτσας με 24 και ακολουθούν ο Δήμος Δωδώνης με τέσσερις, ο Δήμος Κόνιτσας με τρεις και ο Δήμος Πωγωνίου με μία ανάρτηση. Καμία ανάρτηση δεν εμφανίζουν οι Δήμοι Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων. Για τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους Δήμους της Ηπείρου σημειώνουμε πως καμία ανάρτηση δεν εμφανίζει ο Δήμος Πρέβεζας, πέντε εμφανίζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας και 72 ο Δήμος Αρταίων.

Εξίσου όμως ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν άλλους φορείς από την περιφέρεια Ηπείρου, όπως για παράδειγμα οι αναρτήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναδεικνύεται μεταξύ των τοπικών φορέων της Ηπείρου «πρωταθλητής» με 5.531 αναρτήσεις, ακολουθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με 3.290 και έπειτα το ΤΕΙ Ηπείρου με 1.287.

Πολλές αποφάσεις έχει αναρτήσει στο πρόγραμμα «Διαύγεια» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (737), το Νοσοκομείο Χατζηκώστα (467), ενώ 474 αποφάσεις έχει αναρτήσει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια που περιλαμβάνει και την Ήπειρο, αλλά έχει έδρα την Πάτρα. Από εκεί και έπειτα στον τομέα της Υγείας γενικότερα βλέπουμε πως στο πρόγραμμα «Διαύγεια» το Κέντρο Υγείας Φιλιατών παρουσιάζει 563 αναρτήσεις, το Νοσοκομείο Άρτας 337, το Νοσοκομείο Πρέβεζας 326, το Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος 119, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων 79 και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών 42. Μία μόνο ανάρτηση παρουσιάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, αλλά και το Κατάστημα Κράτησης της πόλης, ενώ 41 αναρτήσεις εμφανίζονται για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων έχει 59 αναρτήσεις, το ΕΑΝΚΙ 85, το Πανηπειρωτικό Στάδιο 32, ενώ 28 αποφάσεις υπάρχουν στο «Διαύγεια» για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Τέλος, 165 αποφάσεις, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο νούμερο, παρουσιάζει ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, 20 αναρτήσεις ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, και μία ανάρτηση ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας. Όλες οι παραπάνω αναρτήσεις εμφανίζονται μέχρι και τις 30 Μαρτίου, και φυσικά είναι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα, αλλά και των πολιτών που πιθανώς επιθυμούν να δουν τις προσπάθειες φορέων του Δημοσίου να δίνουν στη δημοσιότητα όλες τις δαπάνες τους και όλες τις αποφάσεις που προβλέπονται.
…συνέχεια »

Αυτομόλησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης

«Δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση Καντάφι»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα έφυγε μυστικά με ελβετικό αεροσκάφος από αεροδρόμιο της Τυνησίας με προορισμό το Λονδίνο. Αν και η Λιβύη μίλησε για διπλωματική αποστολή, αποδεικνύεται ότι ο Κούσα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία. Το τυνησιακό πρακτορείο που πρώτο μετέδωσε την είδηση, δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ο Κούσα βρισκόταν στην Τυνησία, αν και από την Δευτέρα είχε μεταδώσει ότι ο Λίβυος ΥΠΕΞ είχε περάσει στη χώρα «για ιδιωτική επίσκεψη». Μαζί του βρισκόταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά ζητήματα, Αμπντελάτι Λααμπίντι, ο οποίος όμως επέστρεψε στη Λιβύη την Τετάρτη. Πηγή κοντά στον πρώην υπουργό, ξεκαθάρισε στο Reuters ότι ο Κούσα εγκατέλειψε το καθεστώς του Καντάφι. «Δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. Δεν υποστήριζε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», πρόσθεσε. «Αναζητά καταφύγιο στη Βρετανία και ελπίζει ότι θα τύχει καλής μεταχείρισης». Το Λονδίνο δήλωσε αρχικά άγνοια για το γεγονός. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε χαρακτηριστικά «πρώτη φορά το ακούω» όταν έγινε γνωστή η είδηση της πτήσης. Αργότερα ωστόσο το Φόρειν Όφις επιβεβαίωσε την είδηση της παραίτησης, σημειώνοντας ότι ο Κούσα «ταξίδεψε αυτοβούλως» ενθαρρύνοντας μάλιστα όσους βρίσκονται στο κύκλο του Καντάφι να εγκαταλείψουν το Λίβυο ηγέτη.
…συνέχεια »

50000 λαθραία τσιγάρα εντοπιστήκαν πριν από λίγο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Απο την ομάδα Κ9 του κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας ,εντοπίστηκαν πριν απο λίγο 50.000 πακέτα τσιγάρα τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα σε φορτηγό σε ειδική κρύπτη ,μέσα σε διπλό πάτο και διπλά κατασκευασμένη οροφή. Τα τσιγάρα και τα όχημα κατασχέθηκαν καθώς και ο Πολωνός οδηγός του. …συνέχεια »

Ομιλία του Χρήστου Κατσούρα στη Βουλή για το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών

ΒΙΝΤΕΟ
Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε συζήτηση της ολομέλειας της βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις». Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω πως μπορούν να υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις στο παρόν νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. Επιχειρείται η αξιοπιστία και η ασφάλεια στις συναλλαγές αγροτικών προϊόντων και η διασφάλιση της πληρωμής των αγροτών για την πώληση των προϊόντων τους.

Ακολουθεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, όπως το Μητρώο των Αγροτών και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ακούμε την κριτική κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και κραυγές από το δικό μας παρελθόν. Μα, θα πατάξει καρτέλ και αισχροκέρδεια; Θα βάλει τάξη σε όλα τα πράγματα στον αγροτικό χώρο; Θα μειώσει την ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο ράφι και στο χωράφι; Θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών; Η απάντηση είναι προφανώς και όχι.
Ο ίδιος ο Υπουργός τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι μόνο ένα μικρό θετικό βήμα σε μια σειρά από παρεμβάσεις στο αγροτικό ζήτημα. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Άλλωστε, η αγροτική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τελικά τόσο την οικονομία της χώρας όσο και τους ίδιους τους αγρότες, με ένα διαρκώς αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, με ένα έλλειμμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2009, με εισαγωγές σχεδόν 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αγροτικών προϊόντων για το 2010, με μείωση κατά 40% της συμβολής της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ μέσα σε μία μόνο δεκαετία και τελικά με μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα. Είναι αναπόφευκτη εξέλιξη η μείωση της αγροτικής συμμετοχής στο ΑΕΠ; Είναι δυνατόν να μην στραφούν οι αγορές της δύσης, αγορές στις οποίες συχνά απευθυνόμαστε, προς τα φθηνά αγροτικά προϊόντα του τρίτου κόσμου; Ποιος είναι ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής σε έναν κόσμο όπου αναδύεται μία οικονομία που γίνεται ολοένα και πιο άυλη, όπου η δομή του τελικού κόστους για τον καταναλωτή είναι άτυπη, όπου η πηγή της υπεραξίας δεν έγκειται πια μόνο στην εργασία και τα έξοδα για να παραχθεί το αγαθό, αλλά πέρα από αυτό, στην ποιότητα, στο μάρκετινγκ, στη σύλληψη της ιδέας του προϊόντος, στις δομές των δικτύων διανομής, στη δυνατότητα εμπορευματοποίησής τους, στην ασφάλεια των προϊόντων, τη διατροφική τους αξία, αλλά και τελικά κάτι που το ξεχνάμε πολύ συχνά, στην υπεραξία του ίδιου του τόπου παραγωγής του προϊόντος;
Λέμε όλοι πολλές φορές για το τι έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες, για τις επενδύσεις που δεν έγιναν στον αγροτικό τομέα, για το ότι οι αγρότες προτιμούσαν είτε να καταναλώσουν περισσότερα –όπως και όλοι οι υπόλοιποι, αλλά αυτό το ξεχνάμε- είτε το οποιοδήποτε κέρδος τους το διοχέτευαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή στο να κάνουν επενδύσεις σε μη αγροτικούς τομείς. Και λέμε: Γιατί; Ξεχνάμε, όμως, το αυτονόητο, γιατί υποτιμούμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα της κοινωνικής θέσης του αγρότη και της ανάγκης για αναζήτηση μιας νέας κοινωνικής και εν τέλει πολιτικής ταυτότητας. Γιατί η περιθωριοποίηση του αγροτικού ζητήματος και του αγροτικού κόσμου δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά επίσης και πολιτισμική και κοινωνική και είχε άμεση σχέση με τον τόπο παραγωγής και διαμονής τους.
Αντίστροφα, σήμερα, αν θέλουμε μια νέα αγροτική πολιτική να οδηγήσει σε αναβάθμιση το αγροτικό ζήτημα, μόνο μέσα από την αναβάθμιση αυτών των τόπων μπορεί να επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, πρέπει να λέμε και την υπόλοιπη αλήθεια την οποία πολλές φορές ξεχνάμε. Παγκόσμια και όχι μόνο στη χώρα μας, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, καταγράφεται μία σταθερή μείωση του πλούτου, που αποδίδεται σε παραγωγούς προϊόντων έναντι μιας αύξησης προς αυτούς που παράγουν υπηρεσίες.
Επίσης, παγκόσμια με όποιον τρόπο κι αν το μετρήσει κανείς, οι αγρότες κερδίζουν λιγότερο ανά ώρα εργασίας από ότι άλλες ομάδες πληθυσμού, αν παραμείνουν στην παραδοσιακή έννοια του όρου «αγρότης». Επίσης, παρά το ότι η αναλογία του κόστους παραγωγής και τελικής τιμής στα αγροτικά προϊόντα είναι υψηλή στην Ελλάδα, αυτό δεν αφορά μόνο τα αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για δεκαετίες υπήρξαν δύο λέξεις που αποτέλεσαν το άλλοθι της ανεπάρκειας μιας πολιτικής στον αγροτικό τομέα: καρτέλ και αισχροκέρδεια.
Όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έβαλλαν εναντίον αυτών. Αν σταθούμε διαχρονικά στον πολιτικό και κομματικό λόγο από την εποχή του παλαιού αγροτικού ζητήματος, από την εποχή της διανομής των εθνικών γαιών και της καθιέρωσης πάνω σε αυτές των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, μέχρι τις κοινές αγροτικές πολιτικές, θα περίμενε κανείς, αφού όλα τα κόμματα στηρίζουν τόσο πολύ τους αγρότες, η χώρα μας να είναι ο παράδεισος των αγροτών. Αυτή, όμως, η πλειοδοσία στο λόγο οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Ας δούμε έστω και σήμερα τι κάναμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας υπ’ όψιν και τις παγκόσμιες τάσεις στην αγροτική παραγωγή. Ας δούμε ποιες ριζικές αλλαγές χρειάζονται. Ας δούμε γιατί, ενώ οι άμεσες πληρωμές ανά εκτάριο είναι πολύ υψηλότερες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η συμβολή του αγροτικού τομέα στο Α.Ε.Π. συνεχώς συρρικνώνεται.
Είναι η ώρα των αλλαγών. Ας δούμε πετυχημένα μοντέλα ανάπτυξης της αγροτικής και συνολικά περιφερειακής οικονομίας που υπάρχουν είτε εντός της Ευρωζώνης είτε αλλού. Ας στραφούμε προς τα δίκτυα αγροτικών επιχειρήσεων, την έρευνα και το ρόλο των διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων στη γεωργία, στη διαφήμιση της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων και της αξίας συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών.
Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στο νομό μου. Στο νομό μου βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγωγική βάση ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη τη χώρα και βρίσκεται ταυτόχρονα και ένα ΤΕΙ Ιχθυοκομίας με πολλά προβλήματα. Αντί κάποιοι τεχνοκράτες - και ευτυχώς όχι μέχρι τώρα η Κυβέρνηση - να συζητούν την κατάργηση του εν λόγω Τμήματος, καλό είναι να βρούμε τρόπο αναβάθμισής του. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα προφανώς για οικονομικούς λόγους υπάρχει μια τάση επιστροφής στην περιφέρεια. Από το 2007 υπάρχει μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των αυτοαπασχολούμενων αγροτών. Είναι μια ευκαιρία για μια νέα αγροτική πολιτική, μια πολιτική που έχει το πλεονέκτημα να φέρει άμεσα αποτελέσματα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Αν το πιστέψουμε, μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, τα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα. Κλειδί για το μέλλον θα είναι η πρόληψή μας να μην δούμε το αγροτικό ζήτημα αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής για την αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας. Ευχαριστώ πολύ.

…συνέχεια »

Στη Μεταμόρφωση και την Παραμυθιά η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

Στo πλαίσιo του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα επισκεφθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων και τη Δευτέρα 4 Απριλίου το Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, για να γιορτάσουν μαζί με τους μαθητές. Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενισχυθεί η αγάπη και το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία και το διάβασμα. …συνέχεια »

Δ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα: Κανονικά οι πληρωμές των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπείρου των εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με αφορμή την 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση που πραγματοποιούν την Πέμπτη και Παρασκευή.
Η Γενική Γραμματέας δέχτηκε τα μέλη του Συλλόγου στο γραφείο της σήμερα το πρωί και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους.


Τους ενημέρωσε πως η πληρωμή τους θα συνεχιστεί κανονικά και η εξόφληση των δεδουλευμένων τους ξεκινά άμεσα, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας υπέγραψε τις πιστώσεις για την πληρωμή των κοινωνικών δομών και τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους σχετικούς λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους προκειμένου να επιτευχθεί μεταξύ άλλων η τροποποίηση που ζητούν και να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτός από άτομα με άνεργο συγγενή και άτομα ανήμπορα, μοναχικά που ζουν σε ορεινές απομονωμένες περιοχές.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7046:-l-r&catid=35:news
…συνέχεια »

Ήρθαν και έφεραν την άνοιξη

Φιλιππιάδα η πόλη των πελαργών απολαμβάνει την παρουσία τους
Όπως κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- οι πελαργοί ξεκίνησαν να έρχονται στην Φιλιππιάδα, στον Λούρο και σε άλλα χωριά του κάμπου φέρνοντας μαζί τους την Άνοιξη. Δέκα περίπου πελαργοί άρχισαν να φτάνουν στην πόλη από τις παραμονές της 25ης Μαρτίου και μπορεί τα πανέμορφα πουλιά να είναι λιγότερα από πέρσι ωστόσο οι κάτοικοι εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός τους θα αυξηθεί.
Η Φιλιππιάδα, δικαιούται να ονομάζεται "η Πρωτεύουσα των Πελαργών" αφού κάθε χρόνο, φιλοξενεί τα περισσότερα πουλιά από κάθε άλλη περιοχή. Τα μεγάλα άσπρα πουλιά φθάνουν εδώ και κτίζουν τις φωλιές τους σε οποιοδήποτε σημείο. Σε καμπαναριά και τρούλους εκκλησιών, ταράτσες μαγαζιών, στέγες σπιτιών, πάνω σε αποθήκες, σε κολόνες της Δ.Ε.Η. ή του Ο.Τ.Ε., πάνω σε δέντρα κεντρικών δρόμων της πόλης. Οι κάτοικοι της Φιλιππιάδας προστατεύουν τους Πελαργούς καθιστώντας ακίνδυνες τις καλωδιακές γραμμές της Δ.Ε.Η.
Η έλευση των πελαργών είναι σημαντικό γεγονός για τους κατοίκους της Φιλιππιάδας που κάποιοι μεταδίδουν καθημερινά εικόνες από την καθημερινότητά τους μέσω ειδικών σελίδων που έχουν «ανοίξει» στο διαδίκτυο. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των πελαργών έχει μειωθεί κατακόρυφα ενώ σημαντική είναι και η μείωση των νεαρών πτηνών που κάθε Αύγουστο φεύγουν από την Φιλιππιάδα παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής.
Πέρσι καταγράφηκαν μόλις 34 νεαροί πελαργοί οι οποίοι γεννήθηκαν από τα ζευγάρια που πέρασαν το καλοκαίρι στην Φιλιππιάδα όταν πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός των νεοσσών ξεπερνούσε τους 100 «Οι πελαργοί της Φιλιππιάδας»-όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης-« αποτελούν τους πιο καλοδεχουμενους επισκέπτες και μάλιστα ο Δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει την παραμονή των πουλιών».
Μάλιστα σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή για το καλωσόρισμα των πελαργών τα οποία σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν τύχη στον τόπο όπου φωλιάζουν...


http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18394-2011-03-30-14-40-55.html
…συνέχεια »

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι οι Επιτροπές που συστάθηκαν στα πλαίσια του νόμου για τον «Καλλικράτη» είναι ισότιμες, ως προς τις αποφάσεις τους, με το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα διαβιβάζονται τα θέματα που θα κρίνονται ως «μείζονος σημασίας». Αναφερόμενος στις γνωμοδοτήσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι βασική αρχή της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, από την πλευρά της ευχήθηκε να είναι επωφελείς για τον τόπο οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται και οι οποίες, εκ του Νόμου, είναι εκτελεστέες. Υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Επιτροπή να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ενώ κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τα μέλη για τη συμμετοχή και τη συνεργασία που είχαν, σημειώνοντας ότι όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν θα λυθούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Μετά την εκλογή ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Πρόδρομου Χατζηεφραιμίδη, ξεκίνησε η συζήτηση των άλλων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.
Συγκεκριμένα:
Από την Επιτροπή εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και των δήμων Σουλίου και Φιλιατών για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στα Δ.Δ. Παραμυθιάς- Καριωτίου και Φιλιατών αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη και οι δύο συμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς οι δύο δήμοι δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση των έργων και οι δύο προτάσεις πρέπει να υποβληθούν άμεσα στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης», η πρώτη (για Δ.Δ. Παραμυθιάς – Καρυωτίου) με προϋπολογισμό 10.194.200 ευρώ και η δεύτερη (για Δ.Δ. Φιλιατών) με προϋπολογισμό 8.506.250 ευρώ.
Επίσης κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες και η συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2011».

Αναλυτικά θετική γνωμοδότηση εκφράστηκε για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα έργα:
1. «Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, έκτασης 55.773,78 τ.μ.και κινητού συγκροτήματος θραύσης ισχύος 367,5 KW στη θέση «Πύργος» της Δ.Κ. Μαρμάρων του Δήμου Ιωαννιτών» της εταιρείας «ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.Ε. ΑΦΩΝ ΛΕΦΑ
2. Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών από το Δήμο Δελβινακίου , που βρίσκεται εντός λατομικής περιοχής στη θέση «Ασπρόζες» του Δήμου Πωγωνίου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Πωγωνίου.
3. «Αύξηση δυναμικότητας της υπάρχουσας υδρογεώτρησης, στη θέση « Σβάρα» του Τ.Δ.. Μελιγγών του Δήμου Αγίου Δημητρίου, από 13.500 m3/ έτος σε 76.000 m3/έτος», της εταιρείας «NESTLE WATERS DIRECT ΑΛΛΑΣ ΥΔΑΤΑ Α.Ε.»
4. «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και βελτίωση οδού πρόσβασης στη θέση «Αλαταριές» του Δ.Δ. Άνω Καλεντίνης Δ. Ηρακλείου που θα εξυπηρετεί τους ΔήμουςΤετραφυλλίας, Γ. Καραϊσκάκη, Ηρακλείας και Δ. Αθαμανίας Ν. Άρτας, που ανήκουν στην 3η Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου.»της εταιρείας ΣΔΑΑ.
5. «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 5,341 MWp, στη θέση «Λάμπρα» , στη Τ.Κ. Σελλάδων, της Δ.Ε. Κομποτίου του Δ. Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» της εταιρείας «ΙΩΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε».
6. «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας με υδρογεώτρηση, δυναμικότητας από 20.000 όρνιθες κρεατοπαραγωγής σε 40.000 όρνιθες στη θέση «Μπαχάρα» της τοπικής ενότητας Νεοχωρακίου, Δ.Ε. Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά», φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η κ.Καλλιόπη Γιαννούλη – Πεσλή.
7. «Βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας από Ι/Κ Πάργας έως Ι/Κ Μεσοποτάμου Νομών Θεσπρωτίας και Πρεβέζης», φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Ε.Υ.Δ.Ε. – μεγάλων έργων Δυτικής Ελλάδας της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΔΕ.ΔΙ..
8. «Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 17,5 Mwp στη θέση «Κοκκινίτσα», στο Τ.Δ. Κοκκινιάς , του Δήμου Φιλιατών , Ν. Θεσπρωτίας», της εταιρείας « Κ/Ξ SINOBAR ΚΑΙ ΣΙΑ Α/Π ΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ».
9. « Διαβίβαση Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Σ.Δ.Α.) που αφορά λατομείο σχιστολιθικών πλακών έκτασης 23.673,49 τ.μ. στη θέση «Γκαμίνα» Δ.Δ. Γεροπλατάνου Δήμου Παραποτάμου Θεσπρωτίας», Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κος Τρύφων Δήμου του Ευστρατίου.
10. «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 68847/26-09-08 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 300 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. και χερσαία έκταση εμβαδού 4.027,20 τ.μ. στη θέση «Κάτω Ορλιά Λωρίδας Σαγιάδας» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ Ε.Π.Ε.».
11. «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 1847/28-04-09 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.),δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση «Ακρωτήρι Παγανιά» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.».
12. «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 1846/28-04-09 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση «Ακρωτήρι Παγανιά» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της Εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.( πρώην Nettuno)».
13. .»Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 6736/15-12-08 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 190 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 15 στρ. στη θέση «Ακρωτήριo Nενούδα» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε.». 17. «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 4053/27-09-05 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 10 στρ. στη θέση «Κάτω Αετός» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.»,της εταιρείας : «ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε. ». 18. «Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 4531/22-10-07 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 10 στρ. στη θέση «Όρμος Κάτω Αετού» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «SEA FARM Α.Ε. ». 19. «Συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα χειμάρρων υπεράνω της Τοπικής Κοινότητας Κερασώνος και στη θέση «Παλιόχανο» της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου στη Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.»,Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Ζηρού. 20. .«Εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας (βουστασίου), δυναμικότητας 120 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και 80 μόσχων πάχυνσης (160 ισοδύναμα ζώα) στη θέση «Κάτω Μπουραζέρι» της Τοπικής Κοινότητας Nέας Σινώπης, Δ. Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρεβέζης, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.»,φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κος Παναγιωτίδης Βασίλειος. 21. «Μελέτη Οδού Σύνδεσης πόλης Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό»,φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Ε.Υ.Δ.Ε- Μεγάλων έργων Δυτικής Ελλάδος της Γ.Γ.Δ.Ε. 22. «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,17 MWp, στη θέση «Τζούμτζα», στην Τοπική Κοινότητα Ορωπού, της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, του Δήμου Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας , Περιφέρειας Ηπείρου» της εταιρείας « ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑ Α.Ε.». Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για το έργο: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 3,542 MWp, στη θέση «Ισιώματα», στη Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, της Δ.Ε.Φιλιππιάδας, του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου», της εταιρείας « SOLAR ΑΙΘΩΝ Ε.Π.Ε.». (εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
…συνέχεια »

Το REQUIEM MEDITERRANEO του Ηπειρώτη συνθέτη Νίκου Παπακώστα στον ΙΑΝΟ


Η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ , Σταδίου 24 , στην Αθήνα οργανώνει την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 το μεσημέρι στις 12.30 εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του Ηπειρώτη συνθέτη Νίκου Παπακώστα REQUIEM MEDITERRANEO, που συμπληρώνει ένα χρόνο από την Πρώτη Παγκόσμια πρεμιέρα του στην Λυρική Σκηνή Αθηνων, όπου δόθηκε με συντελεστές την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με διευθυντή τον Ανδρέα Πυλαρινό, σολίστ τον Βασίλη Λέκκα , την Καλλιόπη Βέττα, την Αναστασία Ζαννή και την Αγγελική Γκίκα και την σύμπραξη των χορωδιών «ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ» Πεύκης με διευθυντή τον Χαράλαμπο Μιχαηλίδη και Εθνικού Ωδείου Καισαριανής με διευθυντή τον Γιάννη Κοντίτση.


Σπουδαίοι συνθέτες και άλλοι άνθρωποι της τέχνης θα μιλήσουν για το έργο και θα προβληθούν στις γιγαντοοθόνες του ΙΑΝΟΥ αποσπάσματα από την παράσταση, πράγμα που θα γίνεται μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Εισαγωγικό σημείωμα του συνθέτη Νίκου Παπακώστα στην έκδοση της παρτιτούρας του έργου
REQUIEM MEDITERRANEO.

Η αφορμή για τη δημιουργία του ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ βασίστηκε σε μια ιδέα του Μαέστρου Antonello Gotta, μετά τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτη του 2009, για τη συγγραφή ενός requiem, με την προοπτική να ενταχθεί στο ρεπερτόριο της COMPAGNIA D’ OPERA ITALIANA.
Συζητώντας ως προς τη δομή του έργου αυτού, εξέφρασα την άποψη, αλλά και την επιθυμία να βασίζεται σε κείμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στη λαϊκή μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα που ο Μαέστρος όχι μόνο δέχτηκε, αλλά και θεώρησε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο. Ομολογώ ότι ουδέποτε υπήρξα ουσιαστικά ενταγμένος στην εκκλησιαστική ζωή και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα εντρυφήσει στα κείμενά της, πολύ περισσότερο σε κείμενα, που είχαν σχέση με την Εξόδιο Ακολουθία. Έτσι αποφάσισα να μελετήσω τα Ιδιόμελα του Ιωάννη Δαμασκηνού, κείμενα του 7ου αιώνα, προσπαθώντας να μεταφράσω και να αποδώσω ποιητικά το λόγο του με μια σύγχρονη μορφή και άποψη. Αυτό με έκανε να καταλάβω τον αστείρευτο πλούτο και την ασύγκριτη αξία ετούτων των μοναδικών κειμένων, που μαζί με τόσα άλλα, δυστυχώς και ατυχώς, παραμένουν αμετάφραστα και απρόσιτα έως τις μέρες μας.
Διαπίστωσα, ότι τα κείμενα της Εξοδίου Ακολουθίας είναι φιλοσοφημένα, άψογα από λογοτεχνική άποψη, αλλά, το σπουδαιότερο, βαθιά ουμανιστικά. Είναι δίπλα στον άνθρωπο, που θρηνεί την απώλεια του προσφιλούς προσώπου, συγγενή η φίλου, και συμμετάσχουν στη θλίψη και την οδύνη του. Προσπαθούν να δώσουν δύναμη και παρηγοριά και θεωρούν το θάνατο αναπόσπαστο μέρος του βιολογικού κύκλου, που οδηγεί σε μια άλλη ζωή και στην ένωση με το Θείο. Κρίμα αυτά τα κείμενα και οι απόψεις να μην είναι κτήμα ολόκληρου του λαού. Πόσο μεγάλη απώλεια θα ήταν για τον πολιτισμό και την ανθρωπότητα, αν ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων δεν είχαν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες και τις διαλέκτους του κόσμου!
Αποφεύγοντας την Εκκλησιαστική-Λειτουργική προσέγγιση, προσπάθησα να αποδώσω τον ποιητικό λόγο από καθαρά φιλοσοφική και θρησκευτική άποψη, όπως τη νοιώθει ο μέσος άνθρωπος, γιατί αυτό θεωρώ ότι είμαι κι εγώ. Προσπάθησα να μη στερήσω από τον αρχαίο λόγο τη διαχρονικότητα και αυθεντία του, επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσω απλούς, καθημερινούς και απόλυτα κατανοητούς στίχους, με σεβασμό στο πνεύμα των κειμένων, με τα οποία ερχόμουν σε επαφή για πρώτη φορά. Η διαδικασία αυτή κράτησε αρκετούς μήνες, αλλά ούτε στιγμή δεν μ’ έκανε να μετανοήσω για το χρόνο που αφιέρωσα στη μελέτη και απόδοση αυτού του μοναδικού πνευματικού κληροδοτήματος.
Πριν από χρόνια άκουσα έναν Κρητικό λυράρη να μου λέει ότι «Εμείς τους φίλους τους καταβοδώνουμε με ΜΑΤΖΟΡΕ (χαρούμενες μουσικές κλίμακες) θέλοντας να μου πει ότι ο θάνατος είναι, πραγματικά, μια φυσιολογική εξέλιξη της ζωής και της φύσης. Κάτι σχετικό με τα λόγια αυτά βρήκα και σε πολλά κείμενα με παραδόσεις άλλων λαών, αλλά και από την Αρχαία Ελλάδα. Έτσι αποφάσισα το έργο αυτό, σαν μουσική σύνθεση, να έχει ένα καθαρά μεσογειακό χαρακτήρα και όχι τη γνωστή δομή και το τραγικό ύφος των Δυτικών μεγάλων Requiem. Να είναι ένας πραγματικός αποχαιρετισμός κάποιου δικού μας ανθρώπου. Ένας αποχαιρετισμός προκαθορισμένα προσωρινός, αφού είναι αναπόφευκτη η συνάντηση, έστω σε έναν ιδεατό χώρο και χρόνο. Και σ’ έναν αποχαιρετισμό δεν υπάρχει μόνο η θλίψη για το χωρισμό, υπάρχει ο προβληματισμός, υπάρχουν οι αναμνήσεις, υπάρχει η αναζήτηση, υπάρχει η συγχώρεση, υπάρχει η ελπίδα, υπάρχει το αύριο...
Τελειώνοντας τον ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι δεν είχα ούτε την πρόθεση, ούτε και το στόχο να γράψω ένα έργο κλασικής μουσικής, μιμούμενος η συναγωνιζόμενος τη μεγαλοφυΐα ενός Μότσαρτ ή ενός Βέρντι αποποιούμενος την ιδιότητα του λαϊκού συνθέτη. Απλά ήθελα να δημιουργήσω ένα σύγχρονο, καθαρά λαϊκό έργο, που θα μπορούσε να εκτελεσθεί τόσο με παραδοσιακά όργανα, όσο και με συμφωνική ορχήστρα, χωρίς αυτό να αλλάζει το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του.
Για το έργο δήλωσαν:
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος :
Θερμά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας μαέστρου κ. Νίκο Παπακώστα για την πανελλήνια και παγκόσμια πρωτοβουλία του να μελοποιήσει τους μοναδικούς εις την παγκόσμια φιλολογία ύμνους της εξόδιας ακολουθίας του Ιωάννη του Δαμασκηνού και να καταστήσει τούτους περισσότερο κατανοητούς και ζωτικούς εις τας ψυχάς και τας καρδίας όχι μόνον του Ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας μας , αλλά και ολόκληρης της Χριστιανοσύνης……… Η προσπάθεια του μαέστρου αναμφισβητήτως τιμάει ιδιαιτέρως την πατρίδα μας και προβάλλει τον διαχρονικό αυτής πολιτισμό εις το παγκόσμιο κοινό και αποδεικνύει ότι τόπος μας δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν αλλά και ένδοξο παρόν………
Ο μαέστρος Μιχάλης Πατσέας , Διευθυντής του Ωδείου KODALLY :
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη "σύλληψη" του Requiem Mediterraneo, την ώρα που ο καλός μαέστρος Antonello Gotta το παρήγγειλε στον αγαπημένο μου φίλο Νίκο Παπακώστα. Το είδα να "κυοφορείται" στο μυαλό και στα χέρια του, να μεγαλώνει, έμβρυο μουσικό, στίχο το στίχο, μέτρο το μέτρο και να "γεννιέται" έτοιμο για την πρώτη του παρουσίαση. Ζηλεύω λίγο που δεν θα έχω αυτή τη φορά τη χαρά να το διευθύνω πρώτος. Γλυκιά επιμνημόσυνη δέηση με ήχους Ελληνικούς και Μεσογειακούς.
O Διευθυντής της COMPAGNIA D’ OPERA ITALIANA Μαέστρος Αντονέλο Γκόττα: To requiem Mediterraneo του Νίκου Παπακώστα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια μουσικά δρώμενα.


ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Βιογραφικό
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, η Καλλιόπη Βέττα , ο Μίλτος Πασχαλίδης , ο Μπάμπης Στόκας, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α. Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.Είναι μέλος των Ενώσεων Σύνθετων και Στιχουργών της Γαλλίας και της Ιταλίας , καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.Για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Παραγωγών Δισκογραφίας ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο , ενώ τώρα είναι γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ,ΕΜΣΕ.
Ελληνική και ξένη δισκογραφία
Φεύγουν οι ώρες
Ο πρώτος δίσκος του, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ταξίδια και όνειρα
Μια μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με το Μιχάλη Δημητριάδη, τη Χρυσούλα Σταύρου, τη Φαίη Μάτσου, το Χρήστο Αγραφιώτη και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
13 Ροκ Ιστορίες
Δισκογραφική συνεργασία Νίκου Παπακώστα και Αλέξανδρου Χατζή. Ο δίσκος αυτός, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παίρνει θαυμάσιες κριτικές και χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
Balkan
Κορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά.
La citta del sole
Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη). Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζεται σαν η καλύτερη διεθνής δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς, οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του συνθέτη με τη Warner.
Παρά θιν αλός
Ένα μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Στο δίσκο αυτό ο Νίκος Παπακώστας κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής.
Quatrifoglium
Συμμετέχει στο δίσκο Quatrifogliumτου συγκροτήματος Guaragniaumαπό την Κάτω Ιταλία. Ο δίσκος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Nonholatestaτου τιμημένου με Oscar Ιταλού σκηνοθέτη Hermano Olmi . Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Terra Humana
Ειδική έκδοση του Balkanγια όλο τον κόσμο από τη γαλλική SunsetFrance.
Eliopolis
Ειδική έκδοση του Lacittadelsoleγια όλο τον κόσμο από τη Warner.
Mediterraneo
Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Freedom
Μια μοναδική συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.
The secret side
Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία GudyMusic, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες.
Let ' s dance with the Lucky Band
Δίσκος από την BusyMusic στη Γαλλία, που προκύπτει από τη συνεργασία του Νίκου Παπακώστα με το Βέλγο σύνθετη και τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
MediterraneanSpirits and Sounds
Δισκογραφική δουλειά του συνθέτη για τις ανάγκες του μουσικού περιοδικού NewAge στην Ιταλία.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Συνεργασία του συνθέτη με την Μαρία Σουλτάτου
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Τελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την Warner
Συμμετοχή σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές:
RueBalzac
Του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α.
NewMorning
Του πλέον έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.
Collezione2002
Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του.
Karma
Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους.
Anthologie
Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warnerγια τη Λατινική Αμερική.
Βραβεύσεις:
Το 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica βραβεύεται με το Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 .
Το 2003, στις Κάννες, βραβεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Το 2004 βραβεύεται με το Μεγάλο Διεθνές Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων στη Λυρική Σκηνή στην Αθήνα, για το σύνολο του έργου του και την διεθνή του πορεία. Το 2009 βραβεύεται για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας.
Το 2010 βραβεύεται από την NATIONAL ACADEMY OF MUSIC των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για το έργο του REQUIEM MEDITERRANEO.
www.nikospapakostas.gr




…συνέχεια »

Σταύρος Καλογιάννης: Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών.
Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα όσον αφορά την ενημέρωση της εταιρείας VΕΟLΙΑ, γαλλικών συμφερόντων, από το στελεχιακό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ. Η ενημέρωση πραγματοποιείται συστηματικά με επισκέψεις των Γάλλων σε όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, στους οποίους παρέχονται τεχνικές πληροφορίες του ειδικού εξοπλισμού, στοιχεία των αποδόσεων των εγκαταστάσεων και στοιχεία της οργάνωσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων που η ίδια λειτουργεί, είτε με προσωπικό δικό της είτε με συμβάσεις εργολαβίας από τρίτους.


Η συμπεριφορά αυτή της ΕΥΔΑΠ έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μπάρδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει επί δύο δεκαετίες στέλεχος της VΕΟLΙΑ, κινεί διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου εκχώρησης της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Μπάρδης ως διευθυντής ανάπτυξης της VΕΟLΙΑ κατά το παρελθόν, επεδίωκε την εξαγορά ποσοστού της ΕΥΔΑΠ για λογαριασμό της VΕΟLΙΑ πράγμα που θα της επέτρεπε σε βάθος χρόνου να αποκτήσει και το management της ΕΥΔΑΠ. Σήμερα φαίνεται να επιβεβαιώνεται η ρήση ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Με παρόμοιες τακτικές και συμπεριφορές διευθυνόντων συμβούλων Ανωνύμων Εταιρειών εποπτευομένων από Υπουργεία, τα 50 δις ευρώ μέσω ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της Τρόικας, προφανώς είναι αδύνατο να διασφαλιστούν.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

• Εάν υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλός της και το οποίο είναι σε γνώση των μετόχων της;

• Στο πλαίσιο ποιάς διαδικασίας εμφανίζονται στελέχη της VΕΟLΙΑ σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, όπου παρουσία στελεχών της εταιρείας συλλέγουν στοιχεία για την κατάσταση της επιχείρησης;

• Πως διασφαλίζεται ότι δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της συγκεκριμένης εταιρείας για την συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ;

• Εάν υπάρχει και ποιο είναι το περιεχόμενο της σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με την VΕΟLΙΑ;

• Εάν υπάρχουν συνεργασίες της ΕΥΔΑΠ με άλλες ξένες εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση του νερού ή και με χώρες και ποιες;
…συνέχεια »

Η κρίση παραλύει τη δημόσια διοίκηση

Στο Συνήγορο του Πολίτη καταφεύγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Η ετήσια έκθεση της Αρχής διαπιστώνει επίσης δραματική υποχώρηση των επιπέδων εξυπηρέτησης των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση.

Συμπτώματα παράλυσης των δημοσίων υπηρεσιών διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια Εκθεσή του, από την οποία επιβεβαιώνεται επίσης ότι το φάσμα της οικονομικής απόγνωσης απειλεί όλο και περισσότερους Έλληνες.
Οι συντάκτες της Έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι η περιστολή δαπανών από τη δημόσια σφαίρα της οικονομίας έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους και επιφέρει σαφείς επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ διοίκησης και πολιτών.



«Καθυστερήσεις πληρωμών, ελλιπής στελέχωση σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις στις συντάξεις και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το 2010» στις αναφορές - καταγγελίες των πολιτών.
Περιγράφουν δε μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για τα επίπεδα ανταπόκρισης της δημόσιας διοίκησης στα νόμιμα αιτήματα των πολιτών: «Η καθυστέρηση, η παράλειψη απάντησης ή η έλλειψη σεβασμού των προθεσμιών εμφανίζονται συχνότερα. Πιθανόν να συνδέονται με την αμηχανία της διοίκησης όταν δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσει της.

Πολίτες αναφέρουν επίσης περιστατικά αποθάρρυνσής τους εκ μέρους των υπηρεσιών όσον αφορά την άσκηση δικαιωμάτων τους, μέσω της πληροφόρησης που τους παρέχουν ή ακόμη και άρνηση πρωτοκόλλησης αιτήσεών τους». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση, το 2010 ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) έλαβε 13.179 νέες αναφορές. Από αυτές, εντός της αρμοδιότητάς της ήταν το 59,8% των περιπτώσεων. Επί των εντός αρμοδιότητας αναφορών που χειρίστηκε ο ΣτΠ, το 53,07% διαπιστώθηκε ότι ήταν βάσιμες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογημένη και υπήρχε κακοδιοίκηση.
…συνέχεια »

Λεφτά στοπ σε 405 οργανισμούς

«Μαχαίρι» θα κόβονται οι κρατικές επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και γενικότερα σε όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τα οποία δεν αποστέλλουν κάθε μήνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτικές καταστάσεις με τα οικονομικά τους στοιχεία. Παράλληλα θα ψαλιδίζονται οι αμοιβές των προέδρων ή γενικών διευθυντών των φορέων αυτών και θα δεσμεύεται το 50% των εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα παραπάνω προβλέπονται σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με στόχο να μπει μια τάξη στο «χάος» των στατιστικών δεδομένων της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, 405 φορείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κρατική επιχορήγηση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2010 από τους 1.601 οργανισμούς οικονομικά στοιχεία είχαν αποστείλει μόνο οι 1.196. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί 296 δεν ενημέρωσαν για την οικονομική τους κατάσταση έως το τέλος της περσινής χρονιάς.
Η κατάσταση περιπλέκεται με το σκεπτικό πως με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις συνενώσεις των δήμων παρατηρείται δυστοκία στην καταγραφή οικονομικών δεδομένων.

Επίσης 21 ασφαλιστικά ταμεία και 88 λοιπά Νομικά Πρόσωπα δεν απέστειλαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο. Από την άλλη, και τα 134 νοσοκομεία ενημέρωσαν το ΓΛΚ. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν έχει κοπεί η επιχορήγηση σε δημόσιο φορέα, αλλά από εδώ και στο εξής θα ακολουθηθεί αυστηρή γραμμή γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει, «είναι αδιανόητο να μην έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για τα οικονομικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης». Η ασυνέπεια που παρατηρείται έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν... σκελετοί ελλειμμάτων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονται σε 1,58 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων ύστερα από σειρά ρυθμίσεων σε 2,2 δισ. ευρώ. Οι δήμοι τον Δεκέμβριο χρωστούσαν 551,9 εκατ. ευρώ από 448,5 εκατ. έναν μήνα πριν. Τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα έχουν οφειλές ύψους 159,4 εκατ. ευρώ.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
«Ψαλίδι» στον μισθό για κάθε ημέρα καθυστέρησης Αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται στην υπουργική απόφαση. Το υπουργείο ζητά να ενημερώνεται κάθε μήνα (υπάρχει άλλωστε και σχετική υποχρέωση στο μνημόνιο) για στατιστικά στοιχεία σε ταμειακή βάση που αφορούν τα έσοδα, τις δαπάνες, τη χρηματοδότηση, τις εκκρεμείς υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των οργανισμών. Μάλιστα αποστέλλει και σχετικά υποδείγματα που πρέπει να συμπληρώνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες.

Στην υπουργική απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η υποβολή των στοιχείων είναι υποχρεωτική». Οσον αφορά τις επιχορηγήσεις αναφέρονται τα ακόλουθα: «Φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των στοιχείων, το ΓΛΚ θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που έχουν υποβάλει στοιχεία και θα την αναρτά στο Διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή θα επέχει θέση βεβαίωσης και θα αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή επιχορήγησης.

Επίσης στην ίδια υπουργική απόφαση προσδιορίζονται και άλλες κυρώσεις για τους φορείς που δεν θα συμμορφωθούν. Ειδικότερα, μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο πρόεδρος ή ο γενικός διευθυντής του φορέα μπορεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων.
Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 (ή ένα ημερομίσθιο) του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στο μισό θα κόβονται τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τους φορείς που δεν συμμορφώνονται. Στην απόφαση αναφέρεται πως μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το ΠΔΕ ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού.

Τα έσοδα αποδεσμεύονται όταν υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία. Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά έσοδα ή δαπάνες σχετικές με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=59457066
…συνέχεια »

Οριστική η χάραξη της Ιόνιας Οδού

Ένα πρώτο βήμα, που ίσως να κρύβει ευχάριστα νέα στη συνέχεια, για την ολοκλήρωση κατασκευής της Ιόνιας Οδού από το τέλος παραχώρησης, τη σύνδεση δηλαδή του οδικού άξονα με την Εγνατία Οδό, μέχρι την Κακαβιά, ήρθε χθες στο προσκήνιο. Στο ΦΕΚ με αριθμό 40 της 15ης Μαρτίου δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα για την «απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης της Ιόνιας Οδού από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά».

Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν μία σειρά σχετικών προηγούμενων αποφάσεων, υπηρεσιών, με κυρίαρχες αυτές που αναφέρονται στις προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα επιμέρους τμήματα καθώς επίσης την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως αυτή αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Πολιτισμού από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Επίσης, μνημονεύονται η έγκριση της προμελέτης τεχνικών έργων, με τις οριστικές γεωτεχνικές μελέτες θεμελίωσης και η απόφαση της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ από τον Αύγουστο του 2010 με την οποία εγκρίθηκε η οριστική μελέτη οδικών έργων, συγκοινωνιακών έργων και η οριστική μελέτη υδραυλικών μελετών.

Με δεδομένο ότι δεν έχει υλοποιηθεί η κατασκευή του εν λόγω τμήματος, το υπουργείο αναφέρει στην απόφασή του ότι πρέπει να προστατευθεί η ζώνη του συγκεκριμένου οδικού άξονα για μια τετραετία με την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αναστολή οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση κτισμάτων και την εκτέλεση οικοδομικών αδειών μέσα σε αυτήν.

Με την απόφαση καθορίζονται σαφή όρια αποστάσεων, 60 μέτρων σε κάθε πλευρά του οδικού άξονα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το θέμα της χάραξης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά έχει οριστικοποιηθεί. Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο που προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο για την ορεινή χάραξη του οδικού άξονα από τον κόμβο Φανερωμένης μέχρι το Καλπάκι.

Η συζήτηση έλαβε τέλος, χωρίς ίσως κανείς να το αντιληφθεί, όμως έστω και με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι το υπουργείο προωθεί την κατασκευή του εν λόγω τμήματος, έστω κι αν αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πηγή της χρηματοδότησης.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7032:2011-03-29-22-04-58&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Το Βυζάντιο ταξιδεύει στην Αμερική

Μια μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άνοιξη του 2013 προαναγγέλλεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε μουσείο της Ουάσιγκτον - το οποίο όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη - και σε μία ακόμη πόλη, η οποία επίσης είναι σε διαπραγμάτευση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας του Βυζαντίου ενώ τα αντικείμενα θα επιλεγούν από τα ευρήματα που διαθέτουν τα μουσεία και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, πρωτοστατούντων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μπενάκη. Η διάρθρωση της έκθεσης θα γίνει πάνω σε ένα χρονολογικό καμβά, ο οποίος καλύπτει όλη τη βυζαντινή περίοδο ( 330 – 1453) επιτρέποντας και την παράλληλη ανάπτυξη ειδικών θεμάτων, όπως: η υποδοχή και η αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η συμβολή των ελληνικών κειμένων στην ανάπτυξη της παιδείας, η κωδικοποίηση της υστερορωμαϊκής νομοθεσίας, η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία κ.ά.

Επιπλέον ο επισκέπτης θα καλείται να κάνει μία περιήγηση σε επιλεγμένα κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Θήβα, η Αρτα, η Κόρινθος, ο Μυστράς, η Ρόδος και η Κρήτη, με σκοπό και την τουριστική προβολή τους.

Την εκθεσιακή διαδρομή θα προσανατολίσουν εξάλλου οι δυο καθοριστικές για την φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας παράμετροι: η ελληνική γλώσσα ως φορέας πολιτισμού και μνήμης και ο διάλογος της αυτοκρατορικής εξουσίας με την εκκλησία.
Ηδη έχει συγκροτηθεί άμισθη δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή για την διοργάνωση της έκθεσης στην οποία μετέχουν στελέχη του ΥΠΠΟΤ, καθηγητές πανεπιστημίου, κ.ά.

Το κόστος δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οπως διαβεβαιώνεται όμως από το ΥΠΠΟΤ θα καλυφθεί από χορηγούς μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, ενώ τη διαχείριση του συνολικού ποσού θα έχει η δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή.

Οι χορηγίες θα καλύψουν αποκλειστικά το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης και συγκεκριμένα, περίπου το 50% θα διατεθεί για τα ασφάλιστρα και τη μεταφορά των εκθεμάτων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά στο σύνολο των κατασκευών που απαιτούνται για την έκθεση, στην έρευνα, στον κατάλογο, στην συντήρηση των ευρημάτων κλπ.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι αντίστοιχη παρουσίαση στην Ελλάδα του αμερικανικού πολιτισμού θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσημος προσκεκλημένος του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» για το 2013 θα είναι οι ΗΠΑ.
…συνέχεια »

Τα καρύδια ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών

Τα καρύδια είναι οι πιο υγιεινός ξηρός καρπός, καθώς είναι πρώτα σε αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελούν βασικό συστατικό για μια ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τα καρύδια περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών σε σχέση με τους άλλους ξηρούς καρπούς και κατά συνέπεια βοηθούν στην προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρρώστιες. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις του δρ. Τζο Βινζόν από το πανεπιστήμιο του Σκράντον, μια χούφτα καρύδια περιέχει τη διπλή ποσότητα αντιοξειδωτικών από άλλα οκτώ είδη ξηρών καρπών, μεταξύ των οποίων, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τα φυστίκια Αιγίνης. Μάλιστα, τα αντιοξειδωτικά των καρυδιών ήταν υψηλότερα σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα από εκείνα των υπολοίπων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας. …συνέχεια »

Για να μη ξεχνιόμαστε

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ) …συνέχεια »

Εκτός ελέγχου η διαφθορά στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας Εκτός ελέγχου βρίσκεται η διαφθορά στη χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 1.609 πολιτών της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε πριν λίγο ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής κ. Επαμ. Πανάς, η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Μάλιστα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.

Κατά σειρά προτεραιότητας οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πολεοδομίες, τους βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφορίες, τους συνδικαλιστές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, τους γιατρούς, στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και στην τελευταία θέση κατατάσσουν την εκκλησία.

Ακόμη, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής και 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα. Από την άλλη, οι πολίτες που συμμετείχαν στην Ως «ανεπίσημο» τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε σχέση με το δημόσιο τομέα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται τις χάρες και τα ρουσφέτια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και του 47% στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πιστεύουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα κάποιου πολίτη, θα το έπαιρνε επειδή «όλοι αυτό κάνουν».

Στην Αττική, το 17% του δείγματος θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο, ενώ υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.

Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, πιστεύουν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στους βουλευτές είναι διαδεδομένο.

Τρόποι καταπολέμησης της διαφθοράς
Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, θεωρούν ότι οι βαρύτερες ποινές στους διεφθαρμένους υπαλλήλους θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς .

• Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο έλεγχος στους δημόσιους λειτουργούς θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς

• Το 42% των ερωτηθέντων της Αττικής και το 39% της Κ. Μακεδονίας, θεωρεί ότι η βελτίωση των αποδοχών των υπαλλήλων θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.

• Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφημιστική εκστρατεία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.

• Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς .

• Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επηρεάζει τη ζωή τους.

• Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα θα μειωθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% θεωρεί ότι θα παραμείνει το ίδιο.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=392598&h1=true
…συνέχεια »

Ματαιώθηκε η σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ

Η σύσκεψη στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα Ηπείρου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Στη συνέχεια μετατέθηκε για την Τετάρτη και λίγες ώρες αργότερα ματαιώθηκε. Η σύσκεψη θα πραγματοποιούνταν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, με τη συμμετοχή πέντε βασικών υπουργείων, του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, των βουλευτών και των γραμματέων της Περιφερειακής και των νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς και της Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Η απόφαση όμως να πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, φαίνεται ότι ήταν αυτή που οδήγησε στην αναβολή της σύσκεψης, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστός ο χρόνος διεξαγωγής της ή αν πρόκειται για οριστική ματαίωση. …συνέχεια »

Τροχαίο μετά το Μπιζάνι με δύο νεκρούς


Τροχαίο συνέβη στις 3 περίπου το μεσημέρι στην εθνική οδό Ιωαννίνων Άρτας, λίγο μετά τα ΙΚΕΑ.
Από τη σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό σκοτώθηκαν δύο επιβάτες του ιχ και δύο ακόμα τραυματίστηκαν. και οι τέσσερις είναι αλβανικής καταγωγής. Ο οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκε ελαφρά.
…συνέχεια »

Κλέβουν τις σχάρες φρεατίων στη Πρέβεζα!

Μόνο τον Μάρτιο αφαιρέθηκαν συνολικά 22 μαντεμένιες σχάρες από διάφορα σημεία της πόλης

Με αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται το φαινόμενο της κλοπής των σχαρών από τα φρεάτια υδροσυλλογής και τα κανάλια απορροής των όμβριων υδάτων. Μόνο τον Μάρτιο αφαιρέθηκαν συνολικά 22 μαντεμένιες σχάρες από διάφορα σημεία της πόλης προκαλώντας την έκπληξη των αρμοδίων αρχών και βέβαια των περαστικών. Οχτώ σφαίρες αφαιρέθηκαν από την περιοχή του Μύτικα, 4 από το ΚΕΓΕ και 10 από το Κολυμβητήριο επιβαρύνοντας την επιχείρηση με το ποσό των 3.310 ευρώ! Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο αφαιρέθηκαν οι σχάρες ιδιαίτερα από την περιοχή του Κολυμβητηρίου οι οποίες ζυγίζουν 70 κιλά η κάθε μία.


Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΠ εκτιμούν ότι οι άγνωστοι -προς το παρόν- δράστες χρησιμοποίησαν μηχανικό μέσο δεδομένου ότι ο συνολικός όγκος που χρειάστηκε να μεταφέρουν ζύγιζε τουλάχιστον 700 κιλά! Ωστόσο η αφαίρεση σχαρών πέραν του οικονομικού κόστους εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους την κίνηση πεζών και οχημάτων, οι οποίοι από την μία στην άλλη στιγμή μπορεί να βρεθούν ανυποψίαστοι σε... κενό (όπως συνέβη με μια γυναίκα η οποία τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά).

Παράλληλα η συγκεκριμένη ενέργεια εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο και τη λειτουργία των δικτύων, καθώς η έλλειψη των σχαρών επιτρέπει την είσοδο, σε αυτά, μεγάλων αντικειμένων και οδηγεί στην έμφραξή τους. Η ΔΕΥΑΠ καλεί τους πολίτες, να ενημερώνουν τις υπηρεσίες της μόλις αντιληφθούν την κλοπή και ήδη υπέβαλλε μήνυση κατ' αγνώστων ενώ οι έρευνες στρέφονται γύρω από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που «δρα» στην ευρύτερη περιοχή και αφαιρεί σχάρες -και άλλες μεταλλικές κατασκευές- προκειμένου να τις πουλήσει σε τρίτους

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18374-2011-03-29-14-33-22.html
…συνέχεια »

Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ από 1η Απριλίου

Από την 1η Απριλίου οι συναλλαγές πάνω από 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καθιερώσει από εφέτος την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του υπουργείου για άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω των τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά. Ως κατώτερο όριο συναλλαγής, ορίζεται το ποσό των 3.000 ευρώ για το 2011 και τα 1.500 ευρώ μετά την 1η Ιανουαρίου 2012. Ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν σε συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου, εμπίπτουν στις ίδιες υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως του ποσού εκάστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής. Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των αμοιβαίων ανταπαιτήσεων εξοφλείται από τον ιδιώτη-αγοραστή μέσω τράπεζας, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ισχύον, κάθε φορά, όριο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται. Ομοίως τα προαναφερόμενα ισχύουν και στην περίπτωση επιστροφής αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφισθεί με επόμενη αγορά αγαθών. Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με εκχώρηση από τον ιδιώτη προϊόντος δανείου που βαρύνει αυτόν, με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή-επιτηδευματία, εξοφλείται μέσω τράπεζας μόνο το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ (1.500 ευρώ από 1/1/2012). Όπως διευκρινίζεται, δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της απόφασης αυτής, οι συναλλαγές για τις οποίες τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, που το αντίτιμο της αξίας καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές καταβολές (προκαταβολές), διαφορετικών προσώπων από τον τελικό καταναλωτή. Το τυχόν επιπλέον, μη καλυπτόμενο κατά τα ως άνω ποσό, εξοφλείται με βάση τις διατάξεις της παρούσας, εφόσον η συνολική αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον όριο (π.χ. αγορά αγαθών από ιδιώτη μέσω «λίστας γάμου» κ.λπ.). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή με ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, ακολουθείται ειδική διαδικασία. …συνέχεια »

22 αθλητές και αθλήτριες από την Ήπειρο στην Εθνική Ελλάδος Καράτε

22 Πανελλήνια μετάλλια στους τελικούς του Πανελληνίου πρωταθλήματος καράτε 2011 πήραν οι αθλητές και οι αθλήτριες από την Ήπειρο των αθλητικών συλλόγων Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, και Παραμυθιάς και μπήκαν στην Εθνική Ελλάδος αποδεικνύοντας για ακόμη μια χρονιά το πολύ υψηλό επίπεδο του Ηπειρωτικού καράτε. Πρωταθλητές Ελλάδος 2011> Χρυσά μετάλλια Νίτσας Δημήτριος Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Γκορέζη Αλεξάνδρα Αθλητικός σύλλογος καράτε Ιωαννίνων Ζάρρου Βικτωρία Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Ευθυμίου Μαγδαλένα Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Γκοντόρα Δήμητρα Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας


Αργυρά μετάλλια


Μπάρμπας Κωνσταντίνος Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Ρέντζος Ορέστης Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας


Χάλκινα μετάλλια


Μπέζα Τριανταφυλλένια Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Μπέζας Ιάσων Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Γώγου Ευφροσύνη Αθλητικός σύλλογος καράτε Παραμυθιάς Γραβάνη Βικτωρία Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Ζάρρου Βικρωρία Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Καλογήρου Ανθή Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Γκορέζη Αλεξάνδρα Αθλητικός σύλλογος καράτε Ιωαννίνων Κουλούρη Φωτεινή Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Κολιός Αλέξανδρος Πανθεσπρωτικός σύλλογος καράτε Ηγουνενίτσας Αντωνόπουλος Σταύρος Αθλητικός σύλλογος καράτε Παραμυθιάς Βάτσιος Βύρωνας Αθλητικός σύλλογος καράτε Παραμυθιάς Ανδρέου Κωνσταντίνος Αθλητικός σύλλογος καράτε Παραμυθιάς Μαργαρίτη Μαρία Αθλητικός σύλλογος καράτε Παραμυθιάς Τάτσης Δημήτριος Αθλητικός σύλλογος καράτε Ιωαννίνων Μαμακής Αλέξανδρος Αθλητικός σύλλογος καράτε Ιωαννίνων Πολύ καλή εμφάνιση έκαναν και οι αθλητές-αθλήτριες. Καλογήρου Παύλος, Κοσιώρης Βασίλειος ,Τσάτσης Σωτήρης,Ντέτσικας Παναγιώτης,Ευθυμίου Μαρέλλα,Μπακολιά Παναγιώτα,Γκοντόρας Κωνσταντίνος,Γκοντόρα Λαμπρίνα,Τζανίδη Σοφία,Γκίκας Χρυσοβαλάντης, Κώτσια Αρίστη, Βέζαλης Πέτρος, Λέλλος Ιάσων, Πίσπα Βασιλική, Σαλαούνη Χρύσα, Μάρκος Αγγελος,Τσίτος Ιωάννης, Τσίτου Μαρία. Η Ήπειρος θα έχει για ακόμη μια χρονιά τα περισσότερα μέλη της Εθνικής Ελλάδος αφού οι περισσότεροι αθλητές και οι αθλήτριες θα πάρουν μέρος με την εθνική ομάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα καρατε που θα γίνει στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο.

Οι προπονητές τους κ. Γκορέζης Παναγιώτης και η κ.Ραπτοπούλου Αγγελική συγχαίρουν τούς αθλητές και τις αθλήτριες και ελπίζουν αυτή την φορα οι Δήμοι και η Περιφέρεια πού ανήκουν να σταθούν δίπλα τους και να μήν τους αγνοήσουν όπως κάνουν εδώ και 20 χρόνια στά 423 Πάνελλήνια ,29 Βαλκανικα, 2 ευρωπαικά , και 3 Παγκόσμια μετάλλια που έφερε το καράτε στην Ηπειρο. …συνέχεια »

Η Ήπειρος στο «τραπέζι»

ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Την τελευταία μέρα του μήνα, μεθαύριο Πέμπτη, θα συζητήσουν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα για τα προβλήματα της Ηπείρου και το σχεδιασμό για την επίλυσή τους, αλλά και την αναπτυξιακή πρόταση. Η συζήτηση θα γίνει με τη μορφή workshops, με τις νομαρχιακές επιτροπές να έχουν ήδη καταγράψει τα θέματα προς συζήτηση και να έχουν στείλει τις εκθέσεις τους στον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, Μιχάλη Καρχιμάκη. Στη συνέχεια και μέσω του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχου, οι εκθέσεις διαβιβάστηκαν και στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι θα είναι παρόντες σε κάθε θεματική ενότητα, στη μεθαυριανή σύσκεψη. Για την ακρίβεια, τα στελέχη του κόμματος θα συζητήσουν με τους υπουργούς τα θέματα, ώστε να ακούσουν και τις παρατηρήσεις τους σε κάθε θεματική ενότητα. Κυρίαρχη θέση αναμένεται να έχουν τα αναπτυξιακά θέματα και η πορεία της Ιόνιας οδού, αλλά και το θέμα της «Δωδώνης» και της κατάστασης του αγροτικού τομέα στην περιοχή, όπως επίσης και η διαχείριση των απορριμμάτων. http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/10822/2011-03-29.html …συνέχεια »

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σήμερα στα Γιάννενα

Ξεκινούν σήμερα στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών οι προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβολές θα γίνουν την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο. Στα πλαίσια αυτού του τριημέρου, τη Δευτέρα το βράδυ, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ της Ελένης Βαλάση «Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί», ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη Σπιναλόγκα. Την Τρίτη, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Η ελληνική κρίση» και «Welcome to Europe-Καλωσήρθατε στην Ευρώπη», του Στέλιου Κούλογλου, δυο συναρπαστικά ντοκουμέντα για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ την Τετάρτη θα προβληθούν ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται στη ζωή και τις ανάγκες ατόμων με ειδικές ανάγκες». Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: Δευτέρα 28 Μαρτίου 7 μ.μ. Η ιστορία του Πατ Τίλμαν (95’), σκηνοθεσία: Amir Bar-Lev 8.45 μ.μ. Ένα μουσείο γεννιέται (28’), σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου 9.30 μ.μ. Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί (75’), σκηνοθεσία: Ελένη Βαλάση Τρίτη 29 Μαρτίου 7 μ.μ. Ένας τυχερός ελέφαντας (82’), σκηνοθεσία: Lisa Leeman 8.45 μ.μ. Κόντρα στον άνεμο (51’), σκηνοθεσία: Steve Nash-Ezra Holland 9.45 μ.μ. The Greek Crisis Explained (8’), Nomint Welcome to Europe (10’), σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου Made in Birmingham-Reggae Punk Bhangra (63’), σκηνοθεσία: Deborah Aston Τετάρτη 30 Μαρτίου 7 μ.μ. Οι αρτοποιοί (11’), σκηνοθεσία: Yasmin Fedda, Το αγόρι μέσα του (47’), σκηνοθεσία:Marianne Kaplan 8μ.μ.-9 μ.μ. Επιστημονική Ενημέρωση για τον αυτισμό Συμμετέχουν: Μαργαρίτα Γκογκάκη, Επιστημονική Διευθύντρια Στέγης Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», Ηλίας Παρίσης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων 9 μ.μ. Έτσι είμαι (49’), σκηνοθεσία: Ingrid Demetz Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα διανέμεται έντυπο πρόγραμμα με την περίληψη κάθε ταινίας. …συνέχεια »

Κανένα Ελληνικό ΜΜΕ στη Χάγη...

Είναι δυσάρεστο ότι σε μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, όπως αυτή της εκδίκασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας, κανέναν εκπρόσωπος ελληνικού ΜΜΕ δεν βρέθηκε στη Χάγη για να καλύψει τη διαδικασία. Ούτε και το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση..! Μοναδική πηγή ενημέρωσης παραμένουν τα σκοπιανά ΜΜΕ καθώς και η ζωντανή μετάδοση της εκδίκασης από τον κόμβο του Δικαστηρίου μέσω του icj-cij.org ! Πάντως, η σκοπιανή πλευρά βρήκε αρκετά...από τα επιχειρήματα που χρειαζόταν στις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης, που καμάρωναν για το «βέτο» στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βέτο στη Συμμαχία, αλλά απλώς δεν επετεύχθη ομοφωνία. Για ακόμη μια φορά προκύπτει το ηθικό δίδαγμα ότι οι πολιτικοί μας, όταν αναφέρονται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τους ακούν και άλλοι, πέραν των ψηφοφόρων στις εκλογικές τους περιφέρειες... http://greece-salonika.blogspot.com/2011/03/blog-post_1062.html#ixzz1Huv0DlwF …συνέχεια »

Συνελήφθησαν Σέρβοι με πλαστά διαβατήρια στην Ηγουμενίτσα

Τέσσερις Σέρβους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα συνέλαβαν αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών το πρωί του Σαββάτου κοντά στο σταθμό του Κ.Τ.Ε.Λ. Ηγουμενίτσας. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα προμηθεύτηκαν από έναν Σκοπιανό, ο οποίος και τους μετέφερε οδικώς στην Ηγουμενίτσα, έναντι χρηματικής αμοιβής 2.000 ευρώ τον καθένα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση. …συνέχεια »

Έδεσαν 79χρονο μέσα στο σπίτι του και τον έκλεψαν στη Σαγιάδα

Στις 21.00΄ προχθές βράδυ, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας δύο άγνωστοι άνδρες εισήλθαν σε σπίτι, αφού παραβίασαν παράθυρο και με την απειλή μαχαιριού έδεσαν με καλώδιο τον 79χρονο ιδιοκτήτη και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό πενήντα χιλιάδων (50.000) ΕΥΡΩ, μία συσκευή κινητού τηλεφώνου και κλειδιά Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με το οποίο και διέφυγαν. Κατόπιν αναζητήσεων ανευρέθηκε εγκαταλελειμμένο από αστυνομικούς του Κλιμακίου Σαγιάδας το ανωτέρω όχημα στο Ράγιο Θεσπρωτίας. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ προανάκριση για τη ληστεία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας. …συνέχεια »

Σκύλος δάγκωσε λιμενικό

Επίθεση από σκύλο δέχτηκε το πρωί ένας λιμενικός από την Πρέβεζα την ώρα που εκτελούσε περιπολία στην παραλία της πόλης. Ο λιμενικός οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο με τραύματα στο πόδι για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ του χορηγήθηκε και αντιτετανικός ορός. Λίγο αργότερα υπήρξε μια δεύτερη καταγγελία για επίθεση που σημειώθηκε σε διερχόμενο από τον ίδιο σκύλο χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός. Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην δημοτική αρχή της Πρέβεζας η οποία προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προστατεύοντας τους ανυποψίαστους πολίτες αλλά και τα ίδια τα αδέσποτα ζώα. Ο δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα με την συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και εκφράζει την συγνώμη του στον λιμενικό αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις …συνέχεια »

Εκδήλωση για τους Εβραίους των Ιωαννίνων από το Ροταριανό όμιλο

Ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων τιμώντας την θλιβερή επέτειο της σύλληψης των Εβραίων Γιαννιωτών από τους Ναζί στις 24 Μαρτίου 1944 οργανώνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 21:15 στο Ξεν. Du Lac, εκδήλωση με ομιλητή τον γνωστό Γιαννιώτη δάσκαλο Γιώργο Σιομπότη με την συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων με θέμα: «Οι Ρωμανιώτες Εβραίοι των Ιωαννίνων. Πορεία μέσα στο χρόνο». Σκοπός της εκδήλωσης είναι όχι απλά η αναφορά στην θλιβερή επέτειο αλλά και το να γίνουν γνωστά γεγονότα από την συνύπαρξη των Χριστιανών και Εβραίων Γιαννιωτών στα χρόνια του μεσοπολέμου και παλαιότερα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο κ. Χάϊντς Κούνιο, Ροταριανός, από τη Θεσσαλονίκη με Εβραϊκή καταγωγή που έβαλε στόχο ζωής την καταγραφή όλων των Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Για δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Ρ.Ο. Ιωαννίνων κ. Φώτη Δρούγκα στο 6972444376 ή το Γραμματέα κ. Βασίλειο Παπαγιάννη στο 6974228002. Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 - 21:15 - Ξεν. Du Lac Κόστος δείπνου 15 €. …συνέχεια »