Έρμαιο του χιονιά και λαθών η Εγνατία

Κι όμως συνέβη κι αυτό. Να κλείσει ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της χώρας από το χιόνι, όχι τόσο από την ποσότητα, αλλά κυρίως από λάθη στη διαχείριση του προβλήματος, αφού οι αρμόδιοι... κατάφεραν να εγκλωβίσουν πολλούς οδηγούς και επιβάτες λεωφορείων, αντί να προνοήσουν και να διακόψουν έγκαιρα την κυκλοφορία.
Δυστυχώς, η Εγνατία οδός, ούτε η Κατάρα να ήταν, έγινε έρμαιο του χιονιά και ταυτόχρονα ταλαιπωρήθηκαν για πολλές ώρες όσοι είχαν την ατυχία να ταξιδεύον, περισσότερο όσοι είχαν προορισμό προς Γρεβενά και Γιάννινα.

Από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και χθες, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο παρέμειναν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα από Θεσσαλονίκη προς Γιάννινα, αφού το άλλο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη άνοιξε δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

Η ευθύνη του αποχιονισμού επί της Εγνατίας ανήκει στις εταιρείες που έχουν αναλάβει και τη συντήρηση με την «Εγνατία οδός Α.Ε» να εποπτεύει και να ελέγχει και την τροχαία αρμόδια να κρίνει αν πρέπει να κλείσει ο δρόμος.
Φαίνεται ότι ούτε η ανάδοχος του αποχιονισμού εταιρεία, ούτε η «Εγνατία οδός» είχαν σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις κι όσο κι αν επρόκειτο για χιονοθύελλα, πιάστηκαν στον ύπνο, αφού υπήρχε προειδοποίηση για την κακοκαιρία και το σημείο αυτό είχε ξανακλείσει το 2002.
Εγκλωβισμός και εκτός Εγνατίας
Δεν εγκλωβίστηκαν, όμως, μόνο οι κινούμενοι επί της Εγνατίας, αλλά και όσοι βγήκαν λόγω του κλεισίματος σε παράλληλο οδικό δίκτυο στην περιοχή των Κοίλων και της Καλαμιάς Κοζάνης, στην παλιά εθνική οδό προς Γρεβενά, όπου έχασε τη ζωή του ο οδηγός ο οποίος βγήκε να ελέγξει το δρόμο και παρασύρθηκε από φορτηγό.
Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κυρίως με φοιτητές που επέστρεφαν στα σπίτια τους εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκαν πολλές ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί ήταν και όσοι ταξίδευαν με τα αυτοκίνητα τους για να περάσουν τα Χριστούγεννα σε κάποιο τουριστικό προορισμό της Ηπείρου και έιναι άγνωστο αν άλλοι ματαίωσαν το ταξίδι με την κλειστή Εγνατία.
Τη νύχτα έγινε επιχείρηση να μεταφερθούν περίπου 1000 εγκλωβισμένοι οδηγοί και επιβάτες με λεωφορεία σε καταλύματα της περιοχής για να περάσουν τη νύχτα.
Το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη άνοιξε τα ξημερώματα, αλλά προς Γιάννινα ο απεγκλωβισμός αυτοκινήτων άρχισε στις 3 μ.μ και συνεχίζονταν, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Φταίει ο χιονιάς, υποστηρίζει η «Εγνατία οδός Α.Ε»
Με τον καιρό τα... βάζει η εταιρεία και με το γεγονός ότι δίπλωσαν νταλίκες και δημιουργήθηκε όλο αυτό το χάλι, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να αναφερθεί σε πιθανές ευθύνες της αναδόχου του αποχιονισμού.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά τις 4 το απόγευμα, είναι η ακόλουθη:
«Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου η κυκλοφορία επί της Εγνατίας Οδού διακόπηκε από τον Ανισόπεδο Κόμβο των Κοίλων (βόρειος κλάδος, κατεύθυνση προς Γρεβενά) μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλαμιάς. Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων, μεγάλες ποσότητες χιονιού σχημάτισαν σωρούς επί του οδοστρώματος και, παρά τις προσπάθειες των αποχιονιστικών μηχανημάτων, δύο ρυμουλκούμενα φορτηγά ολίσθησαν και ακινητοποιήθηκαν.
Μέχρις ότου η Τροχαία – Αστυνομία προβεί σε διακοπή της κυκλοφορίας στον Κόμβο των Κοίλων Κοζάνης, δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα 100 περίπου οχημάτων, μεταξύ των οποίων ένα αποχιονιστικό όχημα και ένα περιπολικό της αστυνομίας, τα οποία με τη σειρά τους ακινητοποιήθηκαν.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησε, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τον αποχιονισμό του Κόμβου των Κοίλων και το Νότιο κλάδο του αυτοκινητοδρόμου (κατεύθυνση προς Βέροια), ο οποίος είχε καλυφθεί επίσης, από χιόνι που μετέφεραν οι θυελλώδεις άνεμοι (ανεμοσούρια), για να απεγκλωβίσει ακινητοποιημένα οχήματα.
Το δύσκολο έργο, καθώς η χιονοθύελλα συνεχιζόταν με την ίδια ένταση, ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, οπότε δόθηκε στην κυκλοφορία ο νότιος κλάδος και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετέφερε τους επιβάτες σε καταλύματα της περιοχής.
Χθες, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, η χιονοθύελλα συνεχίσθηκε ως τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ τα αποχιονιστικά μηχανήματα, επιχειρώντας από δύο μέτωπα, κατόρθωσαν να αρχίσουν να απεγκλωβίζουν τα ακινητοποιημένα οχήματα στις 15:00.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ζητά την κατανόηση των οδηγών και των επιβατών για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην μετακίνησή τους».
Καλού, κακού, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν ας επικοινωνούν με το Κέντρο Ελέγχου 23310-94020, ή, αν βρίσκονται ήδη στην Εγνατία Οδό, το τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης 1077, προκειμένου να πληροφορηθούν την κατάσταση του δρόμου.

Επισήμανση ευθυνών από τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Με δήλωση του ο πρόεδρος του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Χρίστος Παπαβρανούσης ασκεί κριτική σε όσους είναι αρμόδιοι για την ομαλή λειτουργία της Εγνατίας οδού, εκφράζοντας την έκπληξη του για όσα συνέβησαν και επισημαίνοντας, «η Ήπειρος για μια ακόμη φορά αποκλεισμένη με τον πρώτο χιονιά του χειμώνα». Προσθέτει με νόημα ότι «ο παλιός δρόμος από την Κατάρα δεν μας επιφύλασσε τέτοια γεγονότα με ανάλογα καιρικά φαινόμενα».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαβρανούση τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα αλλά δεν ήταν, ούτε ακραία, ούτε μη αναμενόμενα, ώστε όλος ο σχεδιασμός των μέτρων για τον αποχιονισμό της οδικής αρτηρίας να μη μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαίτηση να παραμείνει λειτουργική.
Χωρίς να επιμερίζει ευθύνες επισημαίνει:
-Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έπρεπε να είχε βεβαιωθεί ότι οι σχεδιασμοί της ήταν επαρκείς και οι ανάδοχοι του έργου συντήρησης και ελέγχου της οδικής αρτηρίας είχαν την ικανότητα αλλά και είχαν προετοιμαστεί για αυτά τα ενδεχόμενα.
-Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έπρεπε να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των αναδόχων αλλά και οι ανάδοχοι έπρεπε να μην αφήσουν να εξελιχθούν τα γεγονότα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου με έγκαιρες και αποτελεσματικές μεθόδους ανεξάρτητα των όποιων αιτημάτων τους.

Στ. Καλογιάννης: Απροετοίμαστο το υπουργείο και η «Εγνατία οδός»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσίων Έργων της Ν.Δ Σταύρος Καλογιάννης, σε δήλωση του σημειώνει ότι «η τραγική κατάσταση που επικρατεί από χθες στο εθνικό οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Εγνατίας οδού, δείχνει πόσο απροετοίμαστο ήταν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και η «Εγνατία οδός ΑΕ» να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία, η οποία μάλιστα είχε προαναγγελθεί από ημέρες»..
Όπως αναφέρει, χιλιάδες πολίτες υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία, περιμένοντας ώρες ατέλειωτες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. «Επικοινώνησα επανειλημμένα, καταλήγει, με τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ. Μουρατίδη και με τους υπεύθυνους της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, ζητώντας άμεσες ενέργειες για τη διάνοιξη της Εγνατίας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών και στη συνέχεια τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την τριτοκοσμική κατάσταση που παρουσιάζει το πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο της χώρας».


Μικροπροβλήματα και στην Ήπειρο
Στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής και του Ελευθεροχωρίου, αλλά και μετά τη σήραγγα Κατάρας στην Παναγιά και το Μαλακάσι σημειώθηκαν τα κυριότερα προβλήματα στο κομμάτι της Εγνατίας στην Ήπειρο. Αντιμετωπίστηκαν όμως έγκαιρα από τα συνεργεία αποχιονισμού (με 30 μηχανήματα κυρίως λεπίδες και αλατιέρες) που υπάρχουν στο Ελευθεροχώρι, τη Δωδώνη, την Μπάφρα, τον Άραχθο και το Μέτσοβο και χωρίς να ταλαιπωρηθούν οδηγοί. Πλην όσων κινούνταν από Παναγιά προς Τρίκαλα, αφού ο εθνικός δρόμος είχε κλείσει, λόγω καθυστερημένης επέμβασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: