Επιστρέφουν στα Γιάννενα οι κλεμμένες εικόνες

Έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσία Γερουλάνου
Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου σε ημερομηνία που θα καθορισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν και επίσημα από τις τοπικές αρχές και την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε έκθεση που θα γίνει για το σκοπό αυτό, οι επαναπατρισθείσες εικόνες, που είχαν κλαπεί από εκκλησίες της περιοχής.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στην Ελλάδα άλλων 10 εικόνων που εντοπίστηκαν στην Ολλανδία και επαναπατρίστηκαν, μεταξύ αυτών 5 από το Κουκούλι και δύο από τη Σαμαρίνα, γίνεται γνωστό ότι άλλες 11 εικόνες, στο σύνολό τους από το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουκουλίου, βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα και από την Αθήνα όπου θα μεταφερθούν αρχικά στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου και θα καταλήξουν. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι με τον ερχομό του νέου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι εικόνες αυτές που έχουν ταυτοποιηθεί και οι οποίες βρέθηκαν στη γνωστή πια στους Ηπειρώτες Temple Gallery του Λονδίνου, θα επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

Εδώ και αρκετό καιρό, από τον πρώτο εντοπισμό κλεμμένων εικόνων στο Λονδίνο, υπήρξε η σκέψη στο υπουργείο και την αρμόδια διεύθυνση τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να εκτεθούν οι εικόνες αυτές σε έκθεση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιτς Καλέ.
Τελικά, αυτό δεν κατέστη εφικτό να γίνει την περασμένη Άνοιξη, φαίνεται όμως, ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα με το σύνολο των επαναπατρισθέντων εικόνων που θα εκτεθούν να ανέρχονται στις 20, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των 11 που αναμένονται. Εφόσον, οι διαδικασίες εξελιχθούν ομαλά, τότε η έκθεση αυτή δεν αποκλείεται να γίνει σε ημερομηνία κοντά στα Ελευθέρια της πόλης, με τον συμβολισμό να είναι ευδιάκριτος, ενώ ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος έχει ενημερώσει, ότι επιθυμεί να παρίσταται ο ίδιος στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης.

Δύσκολο να γίνουν αντίγραφα

Ένα από τα ζητήματα στο μεταξύ που απασχόλησαν τις αρχές και δη τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ήταν εάν και εφόσον οι κλεμμένες εικόνες θα επιστρέψουν στους ναούς από όπου εκλάπησαν ή θα τοποθετηθούν αντίγραφα και οι γνήσιες θα φυλάσσονται σε κάποιον άλλο χώρο. Η πιθανότητα των αντιγράφων χάνει συνεχώς έδαφος, καθώς οι διαδικασίες, που απαιτεί το ελληνικό δημόσιο για να γίνει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και κοστοβόρες, ενώ στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν υπάρχουν και οι πλέον ενδεδειγμένοι χώροι για τη φύλαξη μεγάλου αριθμού εικόνων και άλλων αντικειμένων που εκλάπησαν. Έτσι, οι εικόνες θα επιστρέψουν στις εκκλησίες, αφού όμως πρώτα γίνει μία λεπτομερής εξέταση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες των συστημάτων φύλαξης που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν σε κάθε θρησκευτικό μνημείο. «Σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις αυτές δεν ικανοποιούνται, τότε οι εικόνες δε θα επιστρέφονται, αλλά θα παραμένουν στην κατοχή των αρχαιολογικών υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: