Τελεσίγραφο Γιαννίτση για τις σπατάλες των δήμων

Να «σφίξουν το ζωνάρι» κάλεσε χθες τους δημάρχους της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ζητώντας να προχωρήσουν σε περιορισμό των δαπανών τους κατά 15% μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
«Το μοντέλο των δεκαετιών του ΄90 και του ΄80 πρέπει να ξεπεραστεί. Παλιά πρότυπα και κατεστημένα. Να σκεφτείτε τι νέο θα σχεδιάσετε μπροστά στη νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε ενδεικτικά ο υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας ταυτόχρονα από τους δημάρχους να δείξουν «ευελιξία», διαφορετικά, όπως είπε, «θα πέσουμε όλοι από το βάθρο που βρισκόμαστε».


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που συναντήθηκε χθες με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), περιέγραψε με τα πλέον «μελανά χρώματα» την οικονομική κατάσταση της χώρας στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους δημάρχους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διεκδικήσεις.
Μάλιστα ο κ. Γιαννίτσης ζήτησε από τους δημάρχους να αποφύγουν τις σπατάλες, καθώς όπως είπε «αυτό που διακυβεύεται» τη χρονική στιγμή είναι «αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από κει που είμαστε».

Την ίδια στιγμή, τους κάλεσε να δώσουν έμφαση στην κοινωνική τους πολιτική και τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν να τα προωθήσουν σε προγράμματα στήριξης παιδιών που έχουν ανάγκη. Επίσης να αξιοποιήσουν επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Θετικές απαντήσεις ο υπουργός έδωσε μόνο για την καταβολή πόρων, που αφορούν ωστόσο παρακρατηθέντα παρελθόντων ετών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση και του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι την ερχόμενη βδομάδα «θα είναι εξοφλημένοι οι λογαριασμοί του 2010».
Επίσης, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι βρέθηκε λύση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τις νέες δανειακές συμβάσεις των δήμων, καθώς και ότι εξασφαλίστηκε η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ωστόσο απομένει να λυθούν διαδικαστικά θέματα που αφορούν κυρίως τον φορέα διαχείρισης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν 840 θέσεις για παιδικούς σταθμούς και ωδεία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι η μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2011 ξεπέρασε το 50% και ζήτησε από τον κ. Γιαννίτση να καταστήσει σαφές από πού θα αντληθούν τα 450 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα αποδοθούν στους δήμους για το 2012 πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Άκαρποι πολλοί διαγωνισμοί
Τον κίνδυνο να «σκάσει ωρολογιακή βόμβα» σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταφοράς μαθητών στις 8 Ιανουαρίου, οπότε και οι δήμοι αναλαμβάνουν τη σχετική αρμοδιότητα, επεσήμανε στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης. Σύμφωνα με τους αιρετούς, οι περισσότεροι διαγωνισμοί για την ανάθεση της μεταφοράς έχουν αποβεί άκαρποι και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να παραταθούν οι ισχύουσες συμβάσεις μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
Ωστόσο το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση και να προχωρήσουν άμεσα σε νέες συμβάσεις στο όριο του προϋπολογισμού. «Δεν θα δεχθούμε άλλες σπατάλες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος, αρμόδιος υφυπουργός για το θέμα, αναφέροντας ότι έχει υπολογιστεί πως «χάνονται» 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από υπερτιμημένα δρομολόγια. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός ζήτησε από τους δήμους να καλέσουν σε διαπραγμάτευση όσους φορείς έχουν πιστοποιημένη επάρκεια, διαφορετικά θα διανεμηθούν τα ατομικά επιδόματα στους μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: