Προσοχή κατολισθήσεις!

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι πρωτοφανής. Όποιον και να ρωτήσεις για τα νέα του, ακόμα και αγνώστους στο δρόμο, θα σου πει πως “παλεύει αλλά μάλλον δεν τη βγάζει”. Η ψυχολογία της αγοράς βρίσκεται σε ναδίρ, πλην περιόδων πολεμικής σύρραξης.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δυο χρόνια ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγούσαν στον μαρασμό της οικονομίας: σπατάλη του κράτους αμείωτη, και φορολογική επιδρομή ενάντια στο Λαό σε βαθμό σαδισμού.
Αυτή η κυβέρνηση που μας κυβερνά τα τελευταία δυο χρόνια πιθανόν είναι η χειρότερη από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.

Ενώ κανένα απολύτως αναπτυξιακό μέτρο δεν ελήφθη, για να δώσει ρευστότητα στην αγορά, για να διευκολύνει το επιχειρείν, για να προσελκύσει επενδύσεις, ακόμη και για να διευκολύνει την αύξηση κάποιας δραστηριότητας που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία όπως της κρουαζιέρας, η κυβέρνηση αυτή επιδίδεται σε εκδικητική φορολόγηση μέχρις καταστροφής οποιασδήποτε δραστηριότητας προλαβαίνει.
Από πού να ξεκινήσω; Από την καταστροφή της οικοδομής με την έλευση του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές; Από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Από την παγίδευση των Ελληνικών τραπεζών εκτός διατραπεζικών αγορών ώστε να μη μπορούν να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια; Από την καταστροφή των εξαγωγών με την μη-επιστροφή του ΦΠΑ των πρώτων υλών εξαχθέντων προϊόντων; Από την καταστροφή του κλάδου των αυτοκινήτων με την αύξηση των τελών ταξινόμησης, και την εκδικητική φορολόγηση τελών κυκλοφορίας, που ενίοτε πλησιάζουν την αξία του αυτοκινήτου σε ετήσια καταβολή, και κατέληξαν σε κατακρήμνιση των τιμών τους και την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων πινακίδων από νοικοκυραίους που δεν είχαν προβλέψει να πληρώνουν ετησίως την ισόποση αξία του αυτοκινήτου τους σε τέλη και φόρους; Τον εξανδραποδισμό των θέσεων εργασίας στα συνεργεία και τις μάντρες αυτοκινήτων; Την υπερφορολόγηση των καυσίμων που άδειασαν τους δρόμους από οχήματα; Τα χαράτσια στα ακίνητα και στα κινητά; Τί από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα λάθος;
Η υπερφορολόγηση που υπόκειται σήμερα ο ελληνικός Λαός προσομοιάζει την λιμοκτονία επί γερμανικής Κατοχής για την σίτιση του στρατού κατοχής.
Η κατολίσθηση των εσόδων είναι ήδη μπροστά μας. Η κατολίσθηση των εισοδημάτων των Ελλήνων είναι ήδη γεγονός. Η κατολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος είναι προ των πυλών στις επόμενες εκλογές.
Τί ακριβώς χρειάζεται για να καταλάβει το πολιτικό προσωπικό της Χώρας πως χωρίς ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά αλλού από την άβυσσο;
Η ανάπτυξη που πρέπει να επιδιώξουμε είναι μια συντεταγμένη ανάπτυξη με τις ευέλικτες και χρήσιμες δομές ενός δυτικοευρωπαϊκού κράτους, με τις ειδοποιούς διαφορές ενός Ελβετικού μοντέλου ανταγωνιστικότητας, ένα ευέλικτο και ηλεκτρονικό κράτος χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς διαφθορά, με νόμους λογικούς απλούς και εφαρμόσιμους, με μια δικαιοσύνη που επιβάλλει το νόμο και τιμωρεί άμεσα και αποτελεσματικά την παράβασή του.
Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να στοχεύουμε, και όχι το Ινδονησιακό των μισθών των €120, ή το Κουβανικό όπως θα ήθελαν κάποιοι δραχμολάγνοι.
Αλλιώς θα θαφτούμε κάτω από τις πέτρες...

Του Άγη ΒΕΡΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: