Αναβάθμιση της ποιότητας του λαδιού

Η περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στο έργο ΙΝΝΟVOIL του Ίντερεγκ Ελλάδας - Ιταλίας
Το σύμφωνο εταιρικής συνεργασίας για το έργο INNOVOIL, με τους άλλους 6 Έλληνες και Ιταλούς εταίρους του έργου, υπέγραψε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.
Το έργο INNOVOIL-Ανάπτυξη Καινοτόμου Πρωτόκολλου για την Κατάταξη του Αγνού Παρθένου Ελαιολάδου είναι εγκεκριμένο για χρηματοδότηση στο Μέτρο 1.1 του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013, με συνολικό προϋπολογισμό 1.370.100€ ευρώ, συγχρηματοδότηση 1.027.575 ευρώ και εθνική συμμετοχή 342.525 ευρώ


Ο βασικός στόχος αυτού του έργου είναι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναβάθμιση της ποιότητας με αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η διατήρηση και η ενίσχυση της θέσης του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, με την διασφάλιση δείκτη (σήμα ποιότητας) υψηλής ποιότητας, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία ελαιόλαδου με υψηλές προδιαγραφές.
Η δράση προβλέπει εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα από τους Νομούς Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Κέρκυρας σε όλες τις προβλεπόμενες φάσεις καλλιέργειας και συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τον εκσυγχρονισμό ενός υπάρχοντος ελαιοτριβείου στην περιοχή της Πρέβεζας όπου θα οδηγηθούν επιλεκτικά διάφορες παραγωγές ελαιοκάρπου (παραγωγές με σύγχρονη και παραδοσιακή καλλιέργεια με διαφορετικές συνθέσεις εδάφους και κλιματολογικών συνθηκών), διαδικασίες παραγωγής ελαιολάδου από το σύγχρονο ελαιοτριβείο, εμφιάλωση σε "τούβλα", προώθηση του προϊόντος στην τοπική αγορά.
Μετά το τέλος της προώθησης θα εκπονηθεί μελέτη αποτίμησης των αποτελεσμάτων της νέας τυποποίησης του ελαιολάδου.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει την τεχνογνωσία των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων του Νομού μας, ώστε να οδηγηθούν στην παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, το οποίο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ θα μπορεί να φέρει τη σήμανση «αγνό παρθένο ελαιόλαδο».
Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, θεωρεί ότι η βελτίωση, αξιοποίηση, πιστοποίηση και προβολή των προϊόντων του Νομού είναι αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική και ανταγωνιστική τόνωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Συμμετοχή και στο έργο MiSRaR
Το έργο MiSRaR - στο οποίο συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας - υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IVC την τριετία 2010-2012 κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία μετριασμού χωρικών κινδύνων/καταστροφών, όπως πλημμύρες πυρκαγιές κ.τ.λ.
Έχουν ήδη διοργανωθεί 11 θεματικά σεμινάρια και απομένουν άλλα 5, το καθένα από τα οποία θα καλύψει μια συγκεκριμένη πτυχή της αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων και θα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Το τελευταίο από τα 11 πραγματοποιηθέντα έως τώρα σεμινάρια έλαβε χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας από 28 έως 30 Νοεμβρίου. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο οι εταίροι από έξι διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Εσθονία, Βουλγαρία και Ελλάδα) παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στις χώρες τους σε σχέση με τα μέτρα για την άμβλυνση κινδύνων που προκαλούνται είτε από φυσικά αίτια, είτε από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Επιπλέον, θέμα συζήτησης απετέλεσε και ο τρόπος εύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση τέτοιων μέτρων, ενώ στα πλαίσια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε εθνικό πάρκο της Εσθονίας
Το επόμενο σεμινάριο θα διοργανωθεί στην Ιταλία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: