Σε απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε απεργία διαρκείας έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ήπειρο, ενώ χθες πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών τους βρίσκεται το μέλλον του προγράμματος, καθώς στις 31/12/2011 λήγει η συγχρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου στην Ήπειρο Αντωνία Γεωργάκη, αν και η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον των εργαζομένων, που εδώ και πολλά χρόνια απασχολούνται στο πρόγραμμα.


Πρόκειται για ανθρώπους που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, εργάζονται εδώ και δέκα χρόνια και αμείβονται από 600 έως 980 ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως εδώ και εφτά μήνες είναι απλήρωτοι.
«Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Κινδυνεύουν οι δομές να μείνουν χωρίς προσωπικό και οι ωφελούμενοι να χάσουν τη στήριξη που χρειάζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην Ήπειρο στο πρόγραμμα απασχολούνται 250 εργαζόμενοι. Πανελλαδικά οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 4000 και οι ωφελούμενοι σε 110.000.
Σύμφωνα με την κα Γεωργάκη, στόχος της κινητοποίησης δεν είναι η προσωρινή επίλυση του προβλήματος, με μία ολιγόμηνη παράταση. Όπως τόνισε, θα πρέπει να αναζητηθούν ουσιαστικές λύσεις ώστε οι δομές να είναι μόνιμες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ηλικιωμένους, ανήμπορους και ανθρώπους με αναπηρίες που στηρίζονται σε αυτό.
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου
Οι εργαζόμενοι επισκέφθηκαν και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Καχριμάνης ανέλαβε τη δέσμευση να θέσει το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και παράλληλα με έγγραφό του να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση έκδοση εγκυκλίων για την παράταση / ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού (λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2011) και της Κ.Υ.Α η οποία θα ρυθμίζει τον τρόπο και τη συνέχιση του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου 2012, όπως υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης δεν θα υπάρχει προσωπικό και οι Δομές θα πάψουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους και την παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, μοναχικοί και οικονομικά αδύναμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: