Τέλος εποχής στη Βόρεια Κορέα, πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Ο θάνατος του 69χρονου ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κιμ πέθανε σε ένα τρένο, επισκεπτόμενος μια περιοχή έξω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, ενώ ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί το 2008.


Φορώντας μαύρα και συναισθηματικά φορτισμένη, η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ απεβίωσε το Σάββατο από «φυσική και νοητική υπερκόπωση».

Η κηδεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα γίνει στην Πιονγκγιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους.

Εκτιμάται ότι ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη θα προκαλέσει σοκ στους πολίτες της φτωχής χώρας, η οποία είναι διπλωματικά απομονωμένη εξαιτίας της πυρηνικής της πολιτικής και σε τεταμένες σχέσεις με τη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την εξουσία το 1994, «κληρονομικά» από τον πατέρα του Κιμ Ιλ-Σανγκ.

Λίγο καιρό μετά την άνοδό του στην εξουσία, ξέσπασε λιμός εξαιτίας οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αποδείχθηκαν λανθασμένες και φτωχικών σοδειών, με επακόλουθο να πεθάνουν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Το καθεστώς του έχει συχνά δεχθεί επικρίσεις για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και κυρώσεις.

Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε η δεύτερη.

Οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας κατέρρευσαν ήδη μια φορά και έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες.

Η διαδοχή

Πιστεύεται ότι διάδοχός του θα είναι ο τρίτος γιος του, Κιμ Γιονγκ-Ουν, για τον οποίο όμως ελάχιστα είναι γνωστά, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν τον αναφέρουν ποτέ, ενώ δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη φωτογραφία του.

Ούτε καν η ηλικία του δεν είναι βέβαιη, αν και μάλλον είναι κάτω από 30 ετών.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, KCNA, προέτρεψε τους πολίτες να στηρίξουν τον Ουν.

«Όλα τα μέλη του κόμματος, οι στρατιωτικοί και ο λαός θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά την ηγεσία του συντρόφου Κιμ Γιονγκ-Ουν και να προστατεύσουν και να ενδυναμώσουν το ενωμένο μέτωπο του κόμματος, του στρατού και του λαού», ανέφερε.

Οι αντιδράσεις
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο στρατός της Νότιας Κορέας τέθηκε σε συναγερμό, ενώ συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.
Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε και η ιαπωνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να είναι σε ετοιμότητα για κάθε απρόβλεπτη περίσταση, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ζητημάτων ή θεμάτων που σχετίζονται με τα σύνορα.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με την αύξηση του επιπέδου συναγερμού του στρατού, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί σε επόμενες συσκέψεις.
Η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Β. Κορέας επηρεάζει αρνητικά και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με αιχμή αυτό της Νότιας Κορέας που σημειώνει «βουτιά» κοντά στο 5%.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την είδηση του θανάτου Κιμ Γιονγκ-Ιλ, καθώς και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε στενή επαφή με συμμάχους τους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ «στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στην ελευθερία και την ασφάλεια των συμμάχων» τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: