Ζητούν αποζημίωση από την Εγνατία Α.Ε.

Το χορό των προσφυγών άνοιξε ξενοδόχος από την Καστοριά για τις ακυρώσεις που προκάλεσε η αδυναμία αποχιονισμού της Εγνατίας- Διαβεβαιώσεις ζητούν οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων για μη επανάληψη του φαινομένου
Αποζημίωση από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» για τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας του αποκλεισμού του αυτοκινητόδρομου την περίοδο των Χριστουγέννων, ζητά ξενοδόχος από την Καστοριά.

Από την πρώτη στιγμή, έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» από εκπροσώπους του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου λίγο πριν τα Χριστούγεννα στη Δυτική Ελλάδα.

Ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου και η πολύωρη αναμονή των οδηγών στα οχήματά τους προκάλεσε μια δυσάρεστη εικόνα με αποτέλεσμα την ακύρωση των κρατήσεων σε πολλά καταλύματα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Ιωαννίνων.
Στην επιστολή του στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» ο ξενοδόχος από την Καστοριά κάνει λόγο για «απρόσμενο εγκλωβισμό» της Εγνατίας Οδού και επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία για το πρόβλημα.
«Θεωρούμε υπεύθυνη την τεχνική εταιρία της Εγνατίας Οδού διότι γνώριζαν πριν πολλά χρόνια το πρόβλημα που δημιουργεί ο δρόμος της Ξηρολίμνης από τα ανεμοσούρια και όλα αυτά τα χρόνια δεν πραγματοποίησαν φράγματα για το σταμάτημα των χιονιών(ανεμοσούρια), παρά μόνο εισέπρατταν τα 2,80¬ και πάλευαν κάθε χειμώνα μετά ανύπαρκτα μηχανήματά τους για να μην κλείσει η Εγνατία, με μεγάλη ταλαιπωρία και αγωνία των οδηγών των αυτοκινήτων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πίσω από έναν καθαρό ή αποκλεισμένο δρόμο εξαρτώνται πολλά επαγγέλματα όπως είναι και το δικό μας και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε οποιαδήποτε οικονομική ζημία αυτή την εποχή από δική σας αμέλεια. Μετά από όλα αυτά, η εταιρία μας θα κοστολογήσει τις ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες και θα σας υποβάλουμε το συντομότερο δυνατόν το σύνολο του κόστους των ακυρώσεων που έχουμε υποστεί προκειμένου να μας καταβάλετε το αντίτιμο ποσό», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ ο ξενοδόχος προειδοποιεί πως θα κινηθεί δικαστικά, αν δεν του καταβληθεί η σχεική αποζημωση από την εταιρεία.

Έντονα παράπονα και στα Γιάννινα
Σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, έντονος είναι ο προβληματισμός στα καταλύματα του Νομού για τις επιπτώσεις του αποκλεισμού της Εγνατίας Οδού στην τουριστική κίνηση.
Όπως τόνισε, και σε τοπικό επίπεδο οι ακυρώσεις ήταν αρκετές, καθώς οι ταξιδιώτες φοβήθηκαν για όσα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν στο δρόμο, εξαιτίας και των εικόνων που μετέδιδαν τα ΜΜΕ. Έντονος είναι ο προβληματισμός καθώς η Εγνατία Οδός δεν είναι ένας απλός δρόμος, αλλά ένας διεθνής αυτοκινητόδρομος, συμπλήρωσε.
Μάλιστα, τόνισε πως σε επικοινωνία τους με την «Εγνατία Οδός ΑΕ» και τις τοπικές υπηρεσίες έλαβαν διαβεβαιώσεις πως τουλάχιστον για την Πρωτοχρονιά δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Δραματική κατάσταση
Όλος αυτός ο προβληματισμός επιβαρύνεται από τις μειωμένες κρατήσεις στα καταλύματα του νομού ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, στις ξενοδοχειακές μονάδες η πτώση των κρατήσεων αγγίζει ακόμη και το 80%. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η οικονομική κρίση, όσο και το ότι η παραμονή και η Πρωτοχρονιά συμπίπτουν με το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα οι μέρες να είναι περιορισμένες για μια εξόρμηση.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Σιούτης κάλεσε στην πολιτεία να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για την στήριξη του κλάδου. Αιτήματα του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ στον επισιτιστικό κλάδο από το 23%, η μη εφαρμογή της εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για τον κλάδο, η μείωση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας για τα ξενοδοχεία και η λήψη μέτρων ώστε να μην εμφανιστούν ξανά περιστατικά αποκλεισμού της Εγνατίας Οδού.
Ο κ. Σιούτης τόνισε την αναγκαιότητα το Υπουργείο Τουρισμού να ξεκινήσει επαφές με χώρες για την προσέλκυση tour operators και επισκεπτών. Ακόμη, κάλεσε τους συναδέλφους του να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο, ώστε και την ύστατη στιγμή να βρουν διέξοδο σε αυτή τη δραματική κατάσταση.

Μαριάννα Λάζου από τον Ανεξάρτητο

Δεν υπάρχουν σχόλια: