Καταστροφική η φορολογική πολιτική

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι μία από τις σημαντικότερες λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παρά τα επιμέρους θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια, οι βασικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας έχουν προκαλέσει απορρύθμιση στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος και έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράλογη.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, αντί να χαρακτηρίζεται από απλότητα και σταθερότητα, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι δυνατή σε ένα ασταθές και αβέβαιο φορολογικό περιβάλλον που μεταβάλλεται σχεδόν κάθε μήνα, καθώς οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και νέα μέτρα αποφασίζονται συνεχώς. Μέσα στο ίδιο έτος, νέες διατάξεις καταργούν ή μεταβάλλουν διατάξεις άλλων φορολογικών νόμων, όπως έγινε με το ζήτημα της φορολόγησης των μερισμάτων (Ν.3842/2010 και Ν.3943/2011).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, αντί να μειώνει τη φορολογία για όλους, οδηγώντας σε περισσότερα φορολογικά έσοδα, λειτουργεί πλέον με εντελώς αντίθετο τρόπο. Οι συνεχείς αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και οι έκτακτες εισφορές –οι οποίες έχουν γίνει μόνιμες, γιατί επιβάλλονται για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2012- έχουν γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, βυθίζοντας τα δημόσια έσοδα σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα. Ειδικά στη φορολογία των επιχειρήσεων, η πολιτική που ακολουθείται είναι όχι μόνο παράλογη αλλά και καταστροφική.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, όχι μόνο δεν περιορίζει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία αλλά, εντελώς αντίθετα, τις αυξάνει. Η φοροδιαφυγή διογκώνεται με την πολυνομία και τις πολυάριθμες ερμηνευτικές εγκυκλίους (στα 2,5 χρόνια έχουν ψηφισθεί 14 φορολογικοί νόμοι), τις οποίες οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να κατανοήσουν. Διογκώνεται όμως και από την υπερφορολόγηση, που εξωθεί σε παραβατικές συμπεριφορές και λειτουργεί ως κίνητρο.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ στους φοροφυγάδες πρέπει να είναι αυστηρότερες γι’ αυτούς που συστηματικά παρανομούν και άμεσα εφαρμοστές, χωρίς να υπάρχει ισοπεδωτική κυρωτική αντιμετώπιση και χωρίς τη στοχοποίηση και την καθολική διαπόμπευση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, που μόνο πρόσκαιρη επικοινωνιακή ανακούφιση προσφέρει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο εκσυγχρονισμός της ΓΓΠΣ με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις και νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για το καθολικό «πόθεν έσχες» και το φορολογικό έλεγχο, πρέπει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για να αποδώσουν, όμω, οι ποινές και τα όποια άλλα μέτρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό που η Νέα Δημοκρατία με επιμονή υποστηρίζει: να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews την Κυριακή 18.12.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: