Ξεκινάνε έρευνες για πετρέλαιο δυτικά των Ιωαννίνων!

H κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενιδαφέροντος για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου. H συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα είναι περίπου 250 εκατ. βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.
Την έγκριση για τη διενέργεια ερευνών έδωσε η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Η δήλωση του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:
Ενημερώσαμε, σήμερα, την Κυβερνητική Επιτροπή για τις προσπάθειες που κάνουμε, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της πατρίδας μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τον Αύγουστο ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, που είναι πια νόμος του κράτους και στις αρχές Σεπτεμβρίου δώσαμε στη δημοσιότητα το μεγάλο διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Σήμερα, πήραμε το πράσινο φως από την Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη μεθοδολογία της ανοιχτής πρόσκλησης, «open door» όπως λέγετε στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία, προκειμένου να παραχωρήσουμε τρία οικόπεδα από τον ελλαδικό χώρο, ώστε να έρθουν πετρελαϊκές εταιρείες να διερευνήσουν τα κοιτάσματα.
Η πρώτη περιοχή είναι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η δεύτερη περιοχή είναι η περιοχή των Ιωαννίνων, βόρεια Ήπειρος, όπου τα εκτιμώμενα, απολήψιμα κοιτάσματα είναι της τάξης των 50 ως 80 εκατομμυρίων βαρελιών. Και η τρίτη περιοχή που θα δοθεί σε διαγωνισμό θα είναι η περιοχή του Κατάκολου, όπου υπάρχει ένα μικρό κοίτασμα της τάξεως των τριών εκατομμυρίων βαρελιών. Και τα τρία αυτά, στις αρχές του 2012 θα δοθούν, σύμφωνα με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης, στο διεθνή ανταγωνισμό.
Σήμερα, ενημερώνουμε τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία και στο μεσοδιάστημα προετοιμάζουμε και το σχετικό φάκελο, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το σχετικό ενδιαφέρον από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στις αρχές του 2012 θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, ήδη όμως, από σήμερα, ξεκινούμε την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εντοπίσουμε τους επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Αν υπάρχει ενδιαφέρον και αν αυτές οι έρευνες αφορούν και φυσικό αέριο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ενδιαφέρον υπάρχει και για αυτό ακριβώς οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές δίνονται στη δημοσιότητα με τη μέθοδο αυτή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες.
Οι έρευνες αυτές αφορούν σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δηλαδή και φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πολλές φορές στο ανώτερο στρώμα του κοιτάσματος υπάρχει φυσικό αέριο και στο κατώτερο, στο πιο βαθύ στρώμα, υπάρχει πετρέλαιο.
Όλα αυτά, όμως, και οι αριθμοί που σας προανέφερα αλλά και όλες οι ενδείξεις απομένει να ερευνηθούν, όταν πια όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα φέρουν τα γεωτρύπανα, προκειμένου να γίνει εν τοις πράγμασι πια η αξιολόγηση των κοιτασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: