Απάντηση της Δημοτικής αρχής Φιλιατών στην Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Φιλιατών ( ΔΕΚΦ )

Χαιρετίζουμε που έστω και καθυστερημένα, μετά δηλαδή από τρία χρόνια, η αντιπολιτευτική παράταξη ( ΔΕΚΦ ) προέβη στην πρώτη δημόσια ανακοίνωση που αφορά το σχολιασμό αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών ( ΔΣ ) που κατά την άποψή τους επιβαρύνουν αρνητικά τους πολίτες και υπονομεύουν το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας.
Από τα πέντε σημεία της ανακοίνωσης θα σταθούμε στα δύο πρώτα που αναφέρονται στις αποφάσεις του ΔΣΦ που σχετίζονται με τις αυξήσεις στο νερό και τα δημοτικά τέλη. Στα υπόλοιπα τρία σημεία οι απόψεις της αντιπολίτευσης είναι παρόμοιες με τις ανακοινωθείσες θέσεις της Δημοτικής Αρχής ( ΔΑ ) .
Θεωρούμε επίσης ότι παρούσα ΔΑ έχει παρέμβει καίρια στα εν λόγω θέματα ( με ανάλογες αποφάσεις, με παραστάσεις αντιμετώπισής τους προς τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και με ανακοινώσεις και δελτία τύπου όπου κάθε φορά ενημερώνονται επίσημα οι δημότες για τα επίμαχα ζητήματα που έμμεσα ή άμεσα τους αφορούν ) και αναμένει στο εγγύς μέλλον την επίλυση τους, βάσει των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των συμπολιτών μας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος από τους Δημότες οφείλουν να είναι ανταποδοτικά και να ισοσκελίζονται με τα έξοδα που παρουσιάζει ο Δήμος στους τομείς της Καθαριότητας, της Ύδρευσης και του Φωτισμού. Έως και πριν τα χρόνια των μνημονίων οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Δήμοι παρουσίαζαν περισσότερα έξοδα από τα εισπραχθέντα έσοδα και εγκρίνανε τους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς παρά τις αποκλίσεις που παρουσιάζανε στον τομέα των ανταποδοτικών τελών. Σήμερα όμως για να σου εγκριθούν οι προτεινόμενοι προϋπολογισμοί τα ανταποδοτικά τέλη οφείλουν να είναι ισοσκελισμένα ώστε να μπορούν να έχουν ισχύ και να εκτελούνται οι αποφάσεις της ΔΑ και των ΔΣ. Η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης αληθεύει όταν αναφέρει ότι δεν έκανε τις επιβεβλημένες αυξήσεις καθώς και τις εξοφλήσεις των διαχρονικά συσσωρευμένων χρεών που και η ίδια δημιούργησε. Εάν έτσι έπρατταν θα ισοσκέλιζαν το ανταποδοτικό έργο του Δήμου με τα εισπραχθέντα έσοδα από τα δημοτικά τέλη ώστε να καταστήσουν τις τωρινές αυξήσεις μη αναγκαίες.
Έρχονται λοιπόν με την πρόσφατη ανακοίνωση τους οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που κατά την διάρκεια της θητείας τους που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να επιλύσουν τα επίμαχα ζητήματα στα οποία αναφέρονται αλλά πράττοντας αντίθετα προς τα συμφέρον των δημοτών επιδείνωσαν το πρόβλημα συσσωρεύοντας υπέρογκα χρέη στην νυν ΔΑ που καλούμαστε όλοι σήμερα να πληρώσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε συσσωρευμένα ανεξόφλητα χρέη που η σημερινή ΔΑ παρέλαβε από την Προηγούμενη:
1. Ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς την ΔΕΗ ύψους 600.000,00 ευρώ.
2. Ανεξόφλητες υποχρεώσεις στον τομέα της Καθαριότητας ύψους 200.000,00 ευρώ
3. Ανεξόφλητοι λογαριασμοί νερού μόνο προς την Δημοτική Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας ύψους πλέον των 600.000,00 καθώς και άλλα χρέη ( προμήθειες- εργολάβοι κ.α. ) που δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε γιατί στη φάση αυτή επιθυμούμε να μείνουν οι απαντήσεις μας μόνο σε αυτά που μας καταλογίζουν.
Η σημερινή αντιπολίτευση, ψηφίζοντας πλασματικούς προϋπολογισμούς, από την θέση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, έκρυβε κάτω από το χαλί δαπάνες και χρέη ωραιοποιώντας μια εικόνα νοικοκυρέματος την οποία και κληρονομήσαμε. Όμως πολύ σύντομα η εικόνα αυτή θρυμματίστηκε αφού ένα πρωϊνό η ΔΕΗ έκοψε την παροχή του ρεύματος στα γραφεία του Δήμου και απειληθήκαμε με γενικότερο Μπλακ Άουτ εάν δεν ρυθμίζαμε την έγκαιρη εξόφληση των χρεών μας προς αυτήν.
Η Δημοτική μας Αρχή, ευρισκόμενη μπροστά στον ορατό κίνδυνο, να μην εγκριθεί ο προτεινόμενος προϋπολογισμός από την διοίκηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και να μπει ο Δήμος σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, αναγκάστηκε να αυξήσει προσωρινά ( από τον Μάϊο έως τον Δεκέμβριο του 2017 ), τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος και να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη και για να επαναφέρει, τον Οκτώβρη του 2017, τις επίμαχες αυξήσεις σε φυσιολογικά για το βαλάντιο των δημοτών επίπεδα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος με την συνεπικουρία των εν λόγω αποφάσεων κατόρθωσε να λειτουργεί ομαλά και να εντάξει τα χρέη προς την ΔΕΗ στις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές και σύντομα ( εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα χρέη προς τη ΔΕΗ θα εξοφληθούν πλήρως ).
Ανάλογες ενέργειες καταβάλλει η ΔΑ και για την εξόφληση και των υπολοίπων χρεών και όταν υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα θα ενημερώσουμε δημόσια τους πολίτες.
Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της μαζί με τους πολίτες οι οποίοι δείχνουν πλήρη κατανόηση για στις αποφάσεις που παίρνουμε γιατί διαπιστώνουν ότι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου γίνεται με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ χωρίς υπερβολές και σπατάλες. Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι συμπολίτες μας μπορούν σήμερα να συγκρίνουν και να διαπιστώσουν τα λεγόμενά μας και το έργο μας σε άμεση συσχέτιση με τα λεγόμενα και το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: