Γνωρίστε όλα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου

Ξέρετε τι είναι η γαλατσίδα, το ξινάκι, η δρακοντιά, η καζάρμα, ο ζαμπούκος, το μοσχακίδι, η τσαπουρνιά, η φυλλάδα, το καλαμότσιχρο;
 Γνωρίζετε το μούρο της ευτυχίας, της αγάπης το βοτάνι, το λουλούδι του πάθους ;...
Είναι μερικά μόνο από τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου. Απ’ αυτά που συναντάμε στα βουνά και σε κάθε γωνιά ενός τόπου που φημίζεται για την σπάνια χλωρίδα...


Όλα αυτά λοιπόν μπορείτε να τα γνωρίσετε πλέον πολύ εύκολα κι απλά.. Χάρη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκατοντάδες βότανα και φυτά, που ευδοκιμούν στην Ήπειρο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, μελετημένα και οργανωμένα.

Μάλιστα η παρουσίαση γίνεται με την λατινική ορολογία, την ελληνική ονομασία αλλά την λαϊκή ονομασία του κάθε φυτού...

Έτσι λοιπόν πολύ εύκολα μπορείτε να μάθετε ότι ο ζαμπούκος ή αφροξυλιά, είναι δέντρο και οι δραστικές ουσίες συναντώνται στο φλοιό, τα άνθη, τους καρπούς και τα φύλλα.. Βοηθά στη θεραπεία μωλώπων, διαστρεμμάτων, τραυματισμών του δέρματος, στο κρυολόγημα, στις φλεγμονές του αναπνευστικού και στους ρευματισμούς.

Το μούρο της ευτυχίας είναι αυτό που οι νεοέλληνες αποκαλούν Γκότζι μπέρι.. Οι καρποί του φυτού εμφανίζουν αντιοξειδωτικές, ανοσοενισχυτικές, υπογλυκαιμικές, υπολιπιδαιμικές, θρεπτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Η χρήση των βοτάνων στην θεραπευτική έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Οι αρχαίοι Έλληνες εντρύφησαν στις θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών και μετέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους στις επόμενες γενεές.

Η ανάπτυξη της χημείας και των βιολογικών επιστημών συντέλεσε στην μέγιστη αξιοποίηση αυτής της γνώσης. Κατ’αρχήν οδήγησε στην απομόνωση των δραστικών ουσιών, στις οποίες οφείλονται οι θεραπευτικές δράσεις των φυτών. Στην συνέχεια, συντέθηκαν βελτιωμένα μόρια με καλύτερο προφίλ φαρμακολογικών δράσεων και μικρότερη τοξικότητα και μελετήθηκαν οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων οι φαρμακευτικές ουσίες ασκούν τις φαρμακολογικές ή τοξικές δράσεις τους.

Η ηλεκτρονική αυτή βάση, στην οποία παρουσιάζονται όλα τα φυτά της Ηπείρου σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών.

Ο μελετητής μπορεί να ανασύρει πληροφορίες σχετικές με τις επίσημες και λαϊκές ονομασίες των φυτών, τη μορφή τους, τις δραστικές ουσίες που περιέχουν, τα μέρη του φυτού που τις περιέχουν, τον τρόπο λήψης, τις φαρμακολογικές ιδιότητες και εφαρμογές καθώς και τις ανεπιθύμητες ιδιότητες και την ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Μπορεί επίσης, να βρει και ενδεικτική βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη.

Σε καμία όμως περίπτωση η βάση αυτή, όπως τονίζει η μελετητική ομάδα, δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό για ατομική χρήση. Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται η γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν τη λήψη κάποιου παρασκευάσματος βοτάνων, γιατί ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί σοβαρά τη δράση και τοξικότητά τους.

Την ομάδα έργου αποτέλεσαν οι:
Μαρία Κωνσταντή
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
(Σχεδιασμός, Συντονισμός και Επιστημονική Επιμέλεια)
Μάριος Α. Μαρσέλος
Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
(Επιστημονική Επιμέλεια)
Έλενα Ανδρίκου-Καλέσογλου
Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΑΠΘ
(Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)
Φωτεινή Μάλλιου
Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
(Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)
Αλεξάνδρα-Ελένη Κατσογριδάκη
Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
(Προσθήκη Εγγραφών στη Βάση)
Παναγιώτης Χαρκίτης
Χημικός, ΙΔΑΧ, MSc Πληροφοριακά Συστήματα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
(Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Εφαρμογής)
Νικόλαος Ράπτης
Πληροφορικός
(Web Design & Development)

Μπορείτε να δείτε την ηλεκτρονική βάση και να γνωρίσετε τα θεραπευτικά φυτά της Ηπείρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: