Oμιλία στη βουλή του Μάριου Κάτση για τις τροπολογίες στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Η σημερινή συζήτηση πρέπει να είναι μια συζήτηση ουσίας, μια συζήτηση που θα έχει αποτέλεσμα και θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω.
Θα ήθελα αρχικά να αναφέρω την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και πως αυτή διαμορφώθηκε.
Πρώτον, το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας είναι παράνομο, και αυτό το επιβεβαιώνει το ΣΤΕ με απόφαση του από το 2010.

Δεύτερον, η θητεία των μελών του ΕΣΡ έχει λήξει με αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του ΣτΕ. Απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι πρόστιμα του ΕΣΡ προς τα κανάλια για μη τήρηση της δεοντολογίας δεν πληρώνονταν γιατί οι θιγόμενοι έκαναν ένσταση με το σκεπτικό ότι δεν έχει νόμιμη σύσταση το ΕΣΡ που το επέβαλε.  Άρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο τηλεοπτικό τοπίο επικρατεί παρανομία, ασυδοσία και χάος, μια κατάσταση που προσβάλει την Πολιτεία.
Γιατί το καθεστώς λειτουργίας είναι παράνομο;
Επειδή 27 χρόνια δεν διενεργείται διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που εδώ και 27 χρόνια, δραστηριοποιούνται στο χώρο ενός δημοσίου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες, χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες. Δεν έχει υπογραφεί επίσης η παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας. Εμείς επιχειρήσαμε με όρους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος να βάλουμε τάξη και κάναμε έναν διαγωνισμό μέσω της ΓΓΕΕ επειδή η αντιπολίτευση μπλόκαρε την σύσταση του ΕΣΡ.
Το ΣτΕ αφού το 2010 έκρινε αντισυνταγματικό το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας, έκρινε αντισυνταγματική και την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νόμο 4339 ως άρθρο 2Α και αφορούσε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Και που βρισκόμαστε σήμερα? Βρισκόμαστε στην φάση που η αντιπολίτευση εκθειάζει το ΣτΕ ως θεματοφύλακα δημοκρατίας, το ίδιο ΣτΕ που από το 2010 έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της από το 2010 μην κάνοντας διαγωνισμό όπως το ίδιο επέβαλλε,
μας κατηγορούν για παρεμβάσεις στο έργο του ΣτΕ ο κ. Γεωργιάδης που αποκαλούσε δημοσίως τρελούς τα αξιότιμα μέλη του,  και εκείνοι όπως ο κ. Αθανασίου και ο κ. Βενιζέλος που προσφέρουν βολονταριστικά  ερμηνεία στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ με πιπεράτες λεπτομέρειες μάλιστα  πριν ακόμα εκείνη εκδοθεί, που λέει ότι όλος ο 4339 είναι αντισυνταγματικός σαν να ξέρουν κάτι που εμείς οι υπόλοιποι αγνοούμε.
Εμείς που παρότι ασκήσαμε κριτική στο ΣτΕ, εναρμονιζόμαστε πλήρως με τις αποφάσεις του, και του 2010 φέρνοντας νόμο, και του 2016 φέρνοντας τις σημερινές 2 τροπολογίες που επαναφέρουν αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.  
Το ΣΤΕ εξέτασε τη συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης διάταξης, όχι ολόκληρου του Νόμου 4339 όπως λανθασμένα και εσκεμμένα ακούγεται.
Το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ θα γίνει γνωστό με τη δημοσίευση της απόφασης.
Όμως είναι σαφές ότι οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν το νόμο, δε νομοθετούν. Όπως επίσης και ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν λειτουργεί εν κενώ σε κάθε περίπτωση.
Εμείς ήρθαμε σήμερα στη συζήτηση κάνοντας βήματα προς τη σύγκληση ώστε να αρθεί επί τέλους το αδιέξοδο και να πάμε παρακάτω. Σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται η τροπολογία με την αναστολή της εφαρμογής του 2Α, σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται η αλλαγή σε συμφωνή γνώμη του ΕΣΡ σχετικά με τον αριθμό των αδειών.
Από τον Οκτώβριο που ψηφίστηκε ο ν. 4339 έως και σήμερα, ύστερα από πολλά επεισόδια, και με ένθεν και ένθεν υποχωρήσεις προς χαριν της συναίνεσης,
έχουμε 2 αποστάγματα, 2 κεκτημένα απαράγραφα στη συνείδηση του κόσμου για τα οποία είμαστε περήφανοι που τα επιφέραμε σαν κυβέρνηση .
1ον κεκτημένο) Όλοι συμφωνούν πλέον ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός  και να δοθούν νόμιμες άδειες λειτουργίας από το ΕΣΡ , το οποίο θα επιβλέπει την νομιμότητα, την τήρηση των κανόνων ισηγορίας και ποιότητας. Να μπει δηλαδή ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας.
2ον κεκτημένο) Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να πληρώσουν αυτοί που τους παραχωρείται ένα δημόσιο αγαθό, υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου για 27 χρόνια και ευθύνες, και υπάρχει ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΜΜΕ , μιας και όλοι μιλούν για επενδύσεις. Επένδυση με όρους αναδιανομής μιας και το αντίτιμο είχε υπολογιστεί για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.    
Με αυτά ως δεδομένα κυρίες και κύριοι και ύστερα από τη συναίνεση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόσο σε πολλά άρθρα του νόμου 4339 τον Οκτώβρη όσο και στην τελευταία δίασκεψη των προέδρων για την συγκρότηση ΕΣΡ,
το βάρος πέφτει στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία ρωτάμε ανοιχτά:
Θέλετε να συνταχθείτε με το Δημόσιο συμφέρον και τις Συνταγματικές σας υποχρεώσεις ναι ή όχι;
Θέλετε να λειτουργούν τα τηλεοπτικά κανάλια με νομιμότητα ναι ή όχι;
Θέλετε να υπάρξει πρόνοια για τους εργαζομένους ναι ή όχι;
Θέλετε να υπάρξει όσο το δυνατόν υψηλότερο αντίτιμο για την παραχώρηση δημοσίου αγαθού με διαγωνισμό ναι ή όχι?

Ελπίζω  οι απαντήσεις να είναι σήμερα εδώ στο κοινοβούλιο καθαρά καταφατικές. Είναι πραγματικά ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να κάνει βήματα μπροστά και να ανακτήσει το κύρος της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών έναντι των ισχυρών συμφερόντων.
Κλείνοντας, πιστεύω βαθιά ότι όλη αυτή η ενεργοποίηση σε δράση για το ζήτημα του Ραδιοτηλεοπτικού τοπίου,
των 3 διακριτών εξουσιών , των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ, η επιτροπή για τον έλεγχο νομιμότητας των δανειοδοτήσεων των ΜΜΕ και των κομμάτων συνιστά ένα ξύπνημα της Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία αφυπνίζεται με κόπο από έναν λήθαργο  που της είχε επιβάλλει το τρίγωνο της διαπλοκής καθιστώντας τους θεσμούς της φαινομενικά ενεργούς άλλα όχι ουσιαστικά.
Και αυτή την τομή στον τόπο μπορούσε να τη φέρει μόνο η Αριστερά στην Ελλάδα αφού το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα ήταν μέρος του τριγώνου.
Όπως προείπε ο Υπουργός ο κ. Παππάς είναι στιγμή σε κλίμα συναίνεσης και με το βλέμμα στο μέλλον
να συστήσουμε ένα ισχυρό και ανεξάρτητο ΕΣΡ που θα το αφήσουμε απρόσκοπτα να λειτουργήσει κάνοντας διαγωνισμό, που θα ελέγχει την τήρηση κανόνων λειτουργίας και ισηγορίας προς όφελος του πολίτη και όχι ως διαιτητή συμφερόντων.
Έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά στην οποία ανήκω να παραδώσουμε το αγαθό της ενημέρωσης κρυστάλλινο, απαλλαγμένο από την καχυποψία.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: