Ιστορική ομιλία Ομπάμα στο «Νιάρχος»

Την πολυσυζητημένη ομιλία του από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο κ. Ομπάμα έφθασε στο Φάληρο μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα. 
Την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρακολούθησαν 1.000 άτομα τα οποία κατέφθασαν εκεί νωρίτερα: πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, προσωπικότητες. Ολοι τους είχαν προσωπικές προσκλήσεις και μπήκαν στο χώρο της ομιλίας αφού πέρασαν από αυστηρούς ελέγχους, τύπου «αεροδρομίου».

Αφού αποθεώθηκε με το που ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενους στους παριστάμενους είπε «γειά σας» και «καλησπέρα» ευχαριστώντας την κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και τον λαό της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή.

Επανέλαβε ότι ήθελε πολύ το τελευταίο του ταξίδι να είναι στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στη λέξη «φουστανέλα» και τους ετήσιους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η επόμενη ελληνική αναφορά του κ. Ομπάμα ήταν ο... Γιάννης Αντετοκούνμπο για τον οποίο είπε ότι βελτι
ώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της αποφασιστικότητας.


Πριν από 25 αιώνες στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και το κράτος

«Διαθέτουμε ελεύθερη βούληση και αυτό το οφείλουμε στην Ελλάδα» συνέχισε τις αναφορές στην πατρίδα μας ο Ομπάμα τονίζοντας ότι «εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους γεννήθηκε η λέξη δημοκρατία και το κράτος» με τις δύο αυτές λέξεις να τις εκφωνεί στα ελληνικά.

«Η Ελλάδα μας έδωσε την αντίληψη ότι είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας, ότι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ακόμα και τότε οι πρώτες μορφές δημοκρατίας δεν ήταν τέλειες. Οπως και στις ΗΠΑ. Τα δικαιώματα των αρχαίων Αθηναίων δεν αφορούσαν γυναίκες και σκλάβους. Αλλα ο Περικλής έλεγε ότι το πολίτευμα αφορούσε τους πολλούς και όχι τους λίγους. Οι Αθηναίοι ήξεραν ότι χρειάζονται νόμοι» συνέχισε τις αναφορές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Στην ιστορία κάποιοι πίστεψαν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη δημοκρατία. Και ότι ο ηγέτης είναι υπεύθυνος για την τάξη μέσω της βίας και της σιδηράς χειρός» πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

«Κάποιοι πίστεψαν ότι «ισχύς μου ο νόμος», κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι είναι ανώτεροι λόγω φυλής, καταγωγής κτλ απόψεις που ευνόησαν τον πόλεμο. Μέσα στον χρόνο όμως η φλόγα που είχε ανάψει στην Αθήνα, δεν έσβησε ποτέ. Ετράφη από Διαφωτισμό, αναζωπυρώθηκε από πατέρες Αμερικανικού Εθνούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτοί που απειλούν τα ιδανικά αυτά. Τα λένε δυτικά ιδεώδη» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικεντρώθηκε στην έννοια της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η πορεία της Αμερικής ήταν να στηρίζει όσους θέλουν τη Δημοκρατία. «Στηρίζουμε τις δημοκρατίες γιατί η ιστορία δείχνει ότι οι δημοκρατίες είναι πιο δίκαιες, σταθερες και επιτυχημένες». «Οταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, τότε ανακαλύπτουν πράγματα π.χ. το Διαδίκτυο, την τεχνολογία, απελευθερώνουμε τις δυνατότητές μας. Υλοποιούμε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, βελτιώνουμε την οικονομία μας. Οι κοινωνίες που βασίζονται στην επιβολή, πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος, μη βίαιος» είπε κ. Ομπάμα.

Παραμένει η δέσμευσή μας με το ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, όπως είχε κάνει και στη συνέντευξή τύπου πριν την έναρξη του ταξιδιού του σε μια επιχείρηση να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για αλλαγές μετά την εκλογή Τραμπ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι φίλη μας, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». «Εμείς επενδύουμε στο ΝΑΤΟ και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε περισσότερο από ποτέ. Επτά δεκαετίες είμαστε προσηλωμένοι στο ΝΑΤΟ και αυτό θα συνεχιστεί υπερασπιζόμενοι κάθε σύμμαχό μας. Η δημοκρατία μας κάνει πιο δυνατούς από φονταμενταλιστές και τρομοκράτες από όσους δεν ανέχονται τη διαφορετική άποψη».

Υπογράμμισε, δε, ότι «η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από το Ισλαμικό Κράτος». 


Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το φορτίο του προσφυγικού

Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι «εμείς είμαστε ανοιχτοί καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες» προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα είδαμε αυτή τη συμπαράσταση πιο εκδηλη από παντού». «Ο λαός έδειξε γενναιοδωρία και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μόνοι σας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη το φορτίο».
Πρέπει να δούμε το θέμα του κλίματος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πιο σημαντική συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη με τη βοήθεια της διπλωματίας. «Υπάρχει σχέση δημοκρατίας και επιστήμης. Παρατηρούμε τι γίνεται γύρω μας. Ο πλανήτης μικραίνει και πρέπει να δούμε το θέμα του κλίματος» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η δημοκρατία είναι ατελής όπως όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι πολιτικοί πολλές φορές δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Δημοκρατία σημαίνει ότι δεν θα έχεις ποτέ το 100%. Χρειάζονται συμβιβασμοί. Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία σαν τις ΗΠΑ η δημοκρατία είναι πολύπλοκη. Πιστέψτε με το ξέρω από πρώτο χέρι. Ομως είναι καλύτερη από κάθε εναλλακτική λύση. Μας βοηθάει να λύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας» συνέχισε τις αναφορές τους στα αγαθά και τη δημοκρατία.

«Ανά τους αιώνες στις ΗΠΑ συνειδητοποιήσαμε ότι γεννηθήκαμε όλοι ίσοι. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό από την αρχή. Όλοι στην Αμερική έχουν το δικαώμα να παντρεύονται όποιο πρόσωπο θέλουν. Καλωσορίζουμε τους πάντες. Τους μετανάστες που θέλουν να δώσουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά τους. Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία μιλάμε για την πίστη σε αυτές τις αξίες. Η εξουσία πρέπει να πηγάζει από τον λαό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του τύπου, στη διάκριση των λειτουργιών. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να εκλέγουν τους ηγέτες τους» πρόσθεσε.
Διαφέρω με τον Τραμπ αλλά η δημοκρατία είναι πάνω από πρόσωπα
Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση. Τόνισε, δε, ότι «δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερες διαφορές με τον Τραμπ αλλά η δημοκρατία είναι πάνω από πρόσωπα».

«Ο παλιός καλωσορίζει τον νεοεκλεγέντα όπως έκανα πριν μέρες. Η κυβέρνησή μου θα διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση. Ετσι είναι η δημοκρατία. Ακολουθεί μια πολύπλοκη διαδρομή όμως όσο διατηρούμε την πίστη μας στη δημοκρατία και τους ανθρώπους, το μέλλον μας δεν είναι επικίνδυνο. Γιατί η διακυβέρνησή μας θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακυβέρνησης» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην πρόκληση του παράδοξου της σύγχρονης 
παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. «Οι δυνάμεις που έφεραν την πρόοδο και τον πλούτο προκάλεσαν βαθύ σχίσμα. Βγήκαμε από φτώχεια, νικήσαμε ασθένειες. Αν διαλέγαμε θα θέλαμε να γεννηθούμε τώρα γιατί ο κόσμος είναι καλύτερος από ποτέ. Αυτά είναι απόρροια της ενοποιημένης οικονομίας. Ομως σε πολλές χώρες, σε πολλές κοινωνίες, ήρθαν σημαντικές ανατροπές. Λιγότεροι εργάτες, έφυγαν εργοστάσια, χάθηκαν δικαιώματα, τα συνδικάτα έγιναν ανίσχυρα».


Μόνος δρόμος οι δουλειές, η παιδεία

Προσπαθώντας να απαντήσει στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το παράδοξο ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αν και «ο κόσμος ξέρει πως η οικονομία γίνεται ο θάνατός σου, η ζωή μου», ο δρόμος που μπορούμε να πάμε είναι αυτός που δείχνει προς τα εμπρός. «Δεν μπορούμε να διαρρήξουμε τους δεσμούς που έφεραν τον πλούτο και την πρόοδο. Μόνη μας ελπίδα οι ανοιχτές αγορές, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η δημοκρατία. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος για πιο ανοιχτές κοινωνίες. Το θέμα είναι αν έχουμε την πολιτική βούληση. Χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις. Εμφαση στην παιδεία, στους νέους ανθρώπους και τη γνώση, κατάρτιση. Να κάνουμε πιο εύκολη την επιχειρηματικότητα. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό μας σύμφωνο, ένα δίχτυ ασφαλείας στην υγεία και τη σύνταξη. Να εκσυγχρονίσουμε υποδομές για να δώσουμε δουλειές. Δουλειές στους επιστήμονες, στην έρευνα, στο εμπόριο» συνέχισε.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις - Κρίσιμη η ελάφρυνση του χρέους
Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αφού παρατήρησε ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη όταν ξεκίνησε η κρίση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» σημειώνοντας ότι στη χώρα σημειώνεται μια αλλαγή. «Είμαι περήφανος για όσα έκανε η κυβέρνησή σας» πρόσθεσε.

«Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστα μας αλλά θελω να συγχαρω τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες. Η Ελλαδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να αντιμετωπίσει ανισορροπίες που έφεραν κρίση» συνέχισε και πρόσθεσε με έμφαση: Εγώ θα συνεσίχω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη. 

Χαρακτήρισε, δε, κρίσιμο το να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους όπως λέει το ΔΝΤ τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ελπίδα για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα. «Εδώ έχετε πολλά να κάνετε για να πετυχει η χώρα. Όσο δύσκολα και αν ήταν, η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες».  

«Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε όπως κάνατε και στο παρελθόν» κατέληξε την αναφορά του στην ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης ο κ. Ομπάμα
Οι κυβερνήσεις είναι για τους πολίτες και όχι το αντίθετο

Κλείνοντας τον κύκλο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως δεύτερη πρόκληση την προστασία των δικαιωμάτων και τη διατήρηση του συνεκτικού ιστού σημειώνοντας ότι «τα πράγματα περιπλέκονται όταν σε μία χώρα οι ανθρωποι είναι διαφορετικών προελεύσεων».

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία δημοκρατική ευημερούσα ΕΕ. Ομως τα όργανα πρέπει να δουν πώς θα καταφέρει να νιώσει ο κόσμος ότι έχει φωνή. Οτι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν τη απουσία τους. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις είναι για τους πολίτες όχι το αντίθετο. Κάναμε βήματα για να πατάξουμε τη διαφθορά».

«Πάντοτε οι πολίτες αποφασίζουν για τα ιδανικά που πρέπει να παλέψουμε, πάντα αυτά θα εκπορεύονται από τον "δήμος" (σ.σ. τη λέξη αυτή την είπε ξανά στα ελληνικά)» είπε ο κ. Ομπάμα ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με τη φράση - στα ελληνικά - «Ζήτω η Ελλάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: