Καταγγελία της Κίνησης Πολιτών για την Ηχορύπανση στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Και η Ηχορύπανση καλά κρατεί…
Συνεχίζονται τα μαρτύρια των πολιτών του Δήμου Ηγουμενίτσας λόγω της μάστιγας της ηχορύπανσης από τη μουσική και η Δημοτική Αρχή παραμένει ασυγκίνητη. Παρά τις καθημερινές καταγγελίες, ο Δήμαρχος, εξακολουθεί να καθησυχάζει προφορικά τους πολίτες με αοριστίες και εξακολουθεί να αψηφά τη βλάβη της δημόσιας υγεία από την ηχορύπανση. Τα μπαρ και τα Κέντρα Διασκέδασης ξεφυτρώνουν παντού, δίπλα στα σπίτια μας, στις εισόδους των πολυκατοικιών, στην πόλη και στην ύπαιθρο και μάλιστα με την υπογραφή του Δήμου.


Νομιμότητα και απόδοση ευθυνών
Άραγε οι άδειες που εκδίδονται πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές; Έτσι ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή. Ότι παρόλο που ΔΕΝ υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας για τη Μουσική, τηρούνται οι νόμοι. Ωστόσο, πριν λίγο καιρό, από τη Δημοτική Υπηρεσία Καταστημάτων και τον Αντιδήμαρχο, «εκ παραδρομής» υπεγράφησαν άδειες μουσικής καθόλου νόμιμες, οι οποίες εκ του λόγου αυτού ανακλήθηκαν και μέχρι σήμερα, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο Δήμο, για να ερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες εκδόθηκαν οι παραπάνω άδειες, που κατέστρεψαν επιχειρήσεις πολιτών.

«Σφραγίσματα» ανακαίνισης
Ο Γολγοθάς των κατοίκων που δεν έκλεισαν μάτι το καλοκαίρι από τα ντεσιμπέλ της μουσικής των καταστημάτων στην Ηγουμενίτσα, στην Πλαταριά και στα Σύβοτα, αλλά και των καταλυμάτων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα, χάνοντας την πελατεία τους λόγω των θορύβων, μάλλον συνεχίζεται. Τα «σφραγίσματα» του Σεπτεμβρίου, λόγω μηνύσεων, δεν πτόησαν τους επιχειρηματίες. Αντίθετα, τους έδωσαν την ευκαιρία να ανακαινιστούν, σε έναν μήνα «νεκρό» από κίνηση, να αλλάξουν, γιατί όχι, καθεστώς λειτουργίας και να συνεχίσουν το ίδιο βιολί. Τώρα επανέρχονται, ξαναπαίρνουν τις άδειές τους από το Δήμο και ξαναζητούν άδειες μουσικής.

Πόσο κοστίζει ο ύπνος μας κ. Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε;
Πόσο έχει κοστολογήσει τον ύπνο των πολιτών η Δημοτική Αρχή; Ποιο τίμημα πρέπει να πληρώσουμε για να μπορούμε να κοιμόμαστε στα σπίτια μας; Βρισκόμαστε όμηροι στα χέρια μερικών καταστημάτων. Η ηθική βλάβη την οποία έχουμε υποστεί είναι ανυπολόγιστη. Η περιουσία μας έχει υποβαθμιστεί. Όχι μόνο αδυνατούμε να ζήσουμε στην κατοικία μας αλλά είναι πλέον αδύνατο να εξευρεθεί και ενοικιαστής που θα δεχτεί να μείνει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Επιπλέον, η υγεία μας έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από την έκθεση σε εκκωφαντικούς θορύβους, την αϋπνία και τους στρεσογόνους παράγοντες.

Μαραθώνιος Γραφειοκρατίας
Δημοτικές υπηρεσίες, Υγειονομικό, Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολεοδομία είναι μερικές από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων. Δυστυχώς, οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν χρόνια ολόκληρα αυτόν τον εξουθενωτικό μαραθώνιο από υπηρεσία σε υπηρεσία για να καταγγείλουν τις παραβάσεις, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Και η Αστυνομία;
Πιο πιθανό στην Ηγουμενίτσα είναι να συλληφθούν έμποροι ναρκωτικών παρά επιχειρηματίες για ηχορύπανση. Με το που εμφανίζεται το περιπολικό, πέφτουν τα ντεσιμπέλ. Αν πάλι τους πιάσουν στα πράσα, τη λύση τη δίνουν οι «αυτοφωράκηδες», που προσφέρονται να οδηγηθούν στο τμήμα, ως προσωρινά υπεύθυνοι, ενώ ο ιδιοκτήτης δεν εμφανίζεται. Αυτόφωρα, δίχως έννοια, αφού οι επιχειρηματίες παραμένουν ανενόχλητοι.

Ζούμε σε Δημοκρατία λοιπόν;
Σε τι είδος κράτους ζούμε λοιπόν, όταν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν το δικαίωμα των οικογενειών να ικανοποιούν τις στοιχειώδεις ανάγκες, δηλαδή να κοιμούνται στο σπίτι τους; Τι είδους «νόμοι» διέπουν την λειτουργία της κοινωνίας μας; Για ποια Δημοκρατία, τελικά, μας μιλούν οι πολιτικοί μας;

Κίνηση Πολιτών ενάντια στην Ηχορύπανση
Ως Κίνηση Πολιτών, ζητούμε άμεσα από τη Δημοτική Αρχή Ηγ/τσας να φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στην ουσία του:
Α) Να διενεργηθούν έλεγχοι στους φακέλους των καταστημάτων σε συνεργασία με την Πολεοδομία, το Υγειονομικό, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Αστυνομία και το Λιμενικό
Β) Να ελεγχθεί η αξιοπιστία των δηλώσεων ηχομόνωσης με αυτοψίες και μετρήσεις από κλιμάκια των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας
Γ) Να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη και να μην επιτρέπεται η παράταση ωραρίου μουσικής
Δ) Να θεσπίσει Κανονισμό Λειτουργίας Μουσικής Καταστημάτων σε όλο το Δήμο, ο οποίος να προβλέπει με αυστηρότητα τις ώρες κοινής ησυχίας και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες που πλήττονται από την ηχορύπανση:
Να ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ τις περιπτώσεις ηχορύπανσης:
1. Στον Δήμο Ηγουμενίτσας Προς: α) Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων Απασχόλησης & Τουρισμού, ισόγειο Δημαρχείου & β) Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, 1ος όροφος τηλ. 26653 61155
2. Στο Γραφείο Υγειονομικού Ελέγχου, Π.Ε. Θεσπρωτίας, ισόγειο, κάτω είσοδος, τηλ. 26653-60183
3. Στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, 2ος όροφος, τηλ. 26653 60123, 124, 145)
Να ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΓ/ΤΣΑΣ τα περιστατικά ηχορύπανσης: τηλ. : 26650-23725 & 26650- 29655

*H Κίνηση Πολιτών για Αληθινή Ποιότητα Ζωής αριθμεί πολλά μέλη και αποτελείται από οικογένειες πολιτών και επιχειρήσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε όλη την επικράτειά του, οι οποίοι πλήττονται από την ηχορύπανση λόγω της μουσικής των καταστημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: