Δέκα εκατομμύρια επένδυση για το Εμπορευματικό Κέντρο!

Ο λόγος για το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας, έργο που μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε κέντρο ανάπτυξης.
Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε και επίσημα πλέον, από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη και ανέρχεται στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ.
H πρόταση ADRI-UP - Adriatic MoS Upgraded Services, που υπεβλήθη με επικεφαλής εταίρο τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, έχει συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 22.725.000€ και το ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ, ανέρχεται σε 31,38%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του εταιρικού σχήματος και δημόσια δαπάνη.

Πρόκειται για κοινή πρόταση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΒΙΟΠΑΘΕ και των Ιταλικών λιμένων της Ανκόνα και Τεργέστης για την χρηματοδότηση κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου / Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας.
Το Εμπορευματικό Κέντρο, έχει χωροθετηθεί στη θέση Γκρίκα του Δήμου Σουλίου, θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι τοπικοί φορείς, πλην του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε αποφασίσει να εκπονήσει δική του μελέτη για το έργο!!!
Το έργο θα κατασκευαστεί με το διχωρικό σύστημα και θα διαθέτει τμήμα εντός του Λιμένα εμβαδού 32787,11 τ.μ. και τμήμα εκτός λιμένα, στο ΒΙΟΠΑΘΕ Θεσπρωτίας με συνολική έκταση 550 στρέμματα, εκ των οποίων σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν πλήρως τα 350, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της κατασκευής, όσο και – κυρίως – στη φάση της λειτουργίας του.
Μέσω του έργου προτείνεται να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες logistics υποδομές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής - Ιονίου μεταξύ των βασικών λιμανιών της Τεργέστης, Ανκόνα και της Ηγουμενίτσας.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέπει την σύνδεση και ενσωμάτωση των τεσσάρων διαδρόμων των Διευρωπαϊκών δικτύων Μεταφορών.
Η δράση συνίσταται στις ακόλουθες δραστηριότητες:
▫ Κατασκευή επιχειρηματικού/ εμπορευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας και κατασκευή της οδικής σύνδεσης του κέντρου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας
▫ Μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάπτυξη νέου τερματικού σταθμού για πλοία Ro-Ro/ Ro-Pax στο λιμάνι της Ανκόνα
▫ Αναδιάρθρωση της αποβάθρας VI στο λιμάνι της Τεργέστης
▫ Βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής στο εμπορευματικό κέντρο “Interporto di Trieste”
▫ Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ICT tool) για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις λιμενικές περιοχές και εφαρμογή στους τρεις λιμένες σε διαφορετικά επίπεδα
Η δράση βελτιώνει τη σύνδεση των λιμένων με την ενδοχώρα τους, και συμβάλλει στην αύξηση της στροφής των μεταφορών και της χρήσης βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: