Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζόν Μπραδήμας

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στον θάνατο αλλά κυρίως στη ζωή του
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Τζον Μπραδήμας, Έλληνας ομογενής και πρώην βουλευτής της βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα εκτενώς στον θάνατο αλλά κυρίως στη ζωή του Μπραδήμα, με τους New York Times να φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους ένα δημοσίευμα χιλιάδων λέξεων για τον μεγάλο πολιτικό.
Ο Τζον Μπραδήμας, ο οποίος είχε καταγωγή από την Καλαμάτα, γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1927 στην Ιντιάν των ΗΠΑ και διετέλεσε 11 φορές βουλευτής στην Βουλή των Αντιπροσώπων από την πολιτεία της Ιντιάνα, ενώ παράληλα υπήρξε 13ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκη και στη συνέχεια ισόβιο μέλος της εφορίας του.

Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, ενώ άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, δουλεύοντας στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Πατ ΜακΝαμάρα. Το 1959 εξελέγη στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα και κατάφερε να επανεκλεγεί άλλες δέκα φορές, μεταξύ 1959-1981.


Μητσοτάκης: Εξέχων Έλληνας της ομογένειας ο Μπρεδήμας

Τα συλλυπητήριά του για τον  θάνατο του Τζον Μπαεδήμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Τζον Μπραδήμα, «ενός εξέχοντος Έλληνα της ομογένειας».

«Η προσφορά του ως πολιτικού και ως ακαδημαϊκού είναι πολύ μεγάλη. Σημαντικότατος υπήρξε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγώνας που έδωσε ως μέλος του Αμερικάνικου Κογκρέσου αφενός κατά της επτάχρονης δικτατορίας και αφετέρου για τον περιορισμό σε αναλογία "7 προς 10" της Αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία μετά την εισβολή της στην Κύπρο», αναφέρει και προσθέτει: «Για όλα αυτά, καθώς και για την ξεχωριστή ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του, του αξίζει κάθε τιμή από την Πατρίδα του, που τόσο αγάπησε.Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: