«Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016»

Μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα από όλες τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. τα περασμένα χρόνια
Έγραψε ιστορία  και έκανε τη διαφορά, οριοθετώντας τη νέα περίοδο, που άρχισε στην  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το μοναδικό και ανεπανάληπτο ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016'', στο Αθλητικό Κέντρο Ιλίου το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016.

                                                      
Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016» που οργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 στο Αθλητικό Κέντρο Ιλίου, στπ πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον έκανε τη μεγάλη διαφορά! Τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα από όλες τις άλλες του ιδίου περιεχομένου εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. τα περασμένα χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου. Τη μεγάλη διαφορά ακριβώς σε σχέση με αυτή την αδιαμεσολάβητη, ενεργητική συμμετοχή, αφού φέτος οι χιλιάδες θεατές ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια την προετοιμασία και τη διοργάνωση της βραδιάς, φέτος η συμμετοχή των Ηπειρώτικων Συλλόγων από το Ίλιον, τις Αχαρνές,  τον Ασπρόπυργο, το Περιστέρι, το Καματερό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τους Αγίους Αναργύρους, το Χαϊδάρι, τη Πετρούπολη, τη Μεταμόρφωση, το Θριάσιο Πεδίο, την Αδελφότητα Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου, την Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων, τις Ομοσπονδίες Αποδήμων Μουργκάνας και Καλαμά Ιωαννίνων, δίπλα στην Π.Σ.Ε. ήταν περισσότερο μαζική, ενεργητική παρά ποτέ άλλοτε, έκαναν τη γιορτή πραγματικά δική τους υπόθεση, πρωταγωνιστώντας στην προετοιμασία και τη διοργάνωση.

Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου, πρώτη φορά στα 20 και πλέον  χρόνια λειτουργίας του, στήθηκε έτσι μια εκδήλωση, αξιοποιώντας όλο τον ελεύθερο χώρο, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης κι εξάπλωσης μεγάλων συμμετοχικών εκδηλώσεων, εισπράττοντας τον έπαινο των ανθρώπων των Διοικήσεων των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού, που αναγνώρισαν σε αυτή τη βραδιά, μια από τις ομορφότερες διαχρονικά σε αυτό τον διακεκριμένο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.

Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων πανηγυριών.
Η Π.Σ.Ε. έχει ανοίξει εδώ και 3 χρόνια, το διάλογο για τα ''Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα'', για όσα τα ταλανίζουν τραυματίζοντας τη σχέση των Ηπειρωτών με την ίδια τους την παράδοση. Και σαν κορύφωση της πιο πλούσιας πολιτιστικά χρονιάς, μετά από σειρά πετυχημένων, ποιοτικών εκδηλώσεων, επέλεξε όσα κουβέντιασε με τα μέλη της να τα δοκιμάσει στην πράξη, διοργανώνοντας για φέτος το ''Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016'', συνέχεια του  περσινού «Μεγάλου Ηπειρώτικου Πανηγυριού», που διοργάνωσε στον περιβάλλοντα χώρο του Θεάτρου Πέτρας.

Το πανηγύρι απλώθηκε σε όλο το χώρο, δίπλα από το βοηθητικό ποδοσφαιρικό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου. Με πατάρι πανηγυριώτικο και όχι εξέδρες για τους μουσικούς, κατά τον παλιό τρόπο της πατρίδας. Ο κόσμος απλώθηκε τριγύρω ακτινωτά, σε μεγάλα τραπέζια. μεγάλες παρέες που μας έφεραν πιο κοντά, περισσότερους μαζί. Και πιο πίσω, οι πανηγυριώτικες ψησταριές και μπύρες, κρασί και τσίπουρο, για πόση και βρώση των πανηγυριστών.

Προεξάρχοντες οι μουσικοί!
Ο πρωτομάστορας της Ηπειρώτικης παράδοσης Ναπολέων Δάμος, συνεπικορούμενος από τον Γιώργο Δάμο και Σταύρο Λώτση στο κλαρίνο, πλαισιωμένος από την εξαίρετη κομπανία του, με τους κορυφαίους τραγουδιστές Σάββα  Σιάτρα, Μάκη Κιάμο, Κώστα Λεοντίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Ηλία Κόντη, Λευτέρη Κωνσταντίνου και Βαλεντίνα Μήτση, που ανέδειξαν, σε μια οκτάωρη και πλέον και μέχρι μετά τις 5 το πρωί, σκυταλοδρομία, τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρώτικης παράδοσης, παρακινώντας και συνοδεύοντας τον πάνδημο χορό που απλώθηκε σε όλο το χώρο, με μεγάλους κύκλους, με όλους μαζί στον ίδιο χορό, πέμποντας ένα μήνυμα ανάτασης πολύτιμο στους δύσκολους καιρούς μας. 

Με αληθινούς πρωταγωνιστές τους πανηγυριώτες, τους χιλιάδες ξενιτεμένους Ηπειρώτες, που πήραν τη σκυτάλη της βραδιάς και την ταξίδεψαν μερακλωμένα έως τις πρώτες πρωινές ώρες, που ''λάλησαν τα κοκόρια'', μέχρι που ακούστηκαν τα Πωγωνίσια «Ξεχωρίσματα» και η Ζαγορίσια «Καληνυχτιά»,  αλλά και το καθιέρωμένο με μοιρολόι κλείσιμο, γλυκαίνοντας όλους τους συνδαιτυμόνες που αποχαιρετίστηκαν κατά τον απαράμιλλο τρόπο των πανηγυριών -  «και του χρόνου»!

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, μετά από το πρέπον μοιρολόι,  και την παρουσίαση ενός χορευτικού προγράμματος, από το 60μελές χορευτικό, που απαρτιζόταν από μέλη χορευτικών τμημάτων των Ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.  Γιώργος Δόσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.

Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και την πλειονότητα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, έπεμψε ευχαριστίες στο Δήμο Ιλίου και τον Δήμαρχο  Νίκο Ζενέτο,  για την πλέρια στήριξή του,  στα Δ.Σ. των Συλλόγων που το συνδιοργάνωσαν, στην Πολιτιστική Επιτροπή και τις άλλες Επιτροπές της ΠΣΕ, που συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Κώστα Μάτσια, για τη συλλογική, εμπνευσμένη κι αφοσιωμένη προσφορά τους, τον μεγάλο χορηγό, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE, στους ξενοδόχους της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και του Πάπιγκου, για τις προσφορές των διανυκτερεύσεων, που κληρώθηκαν στη λαχειοφόρο αγορά της ΠΣΕ και γενικά σε όλους, που συνέδραμαν στη διοργάνωση του πανηγυριού, είτε με μικρές χορηγίες, είτε με προσωπική εργασία, για το στήσιμο του. Ακόμη ευχαρίστησε τους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Χάρη Καψάλη και Γρηγόρη Ζαφείρη, για τη βιντιακή καταγραφή του πανηγυριού.

Εκ μέρους του Δήμου Ιλίου και του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του απουσιάζοντος εκτός Αθηνών Δημάρχου, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Δήμου Ιλίου, για τέτοιες εκδηλώσεις στην περιοχή, που είναι προστιθέμενης αξίας. Αναφερόμενος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, είπε ότι, όλα τα μέλη της Ένωσης ευχαριστούν το Δ.Σ. της ΠΣΕ, που επέλεξαν το Ίλιον, για το φετινό καλοκαιρινό πανηγύρι. Οι Ηπειρώτες του Ιλίου, κατέληξε, αγκάλιασαν την εκδήλωση και με τον τρόπο τους, συνέδραμαν στην πανθομολογούμενη τεράστια επιτυχία του πανηγυριού, που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτιστική παρέμβαση για την περιοχή, το φετινό καλοκαίρι.

Παρέστησαν ακόμη η Ηπειρώτισσα  βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Αθήνας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην Υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους όμορους δήμους του Ιλίου και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής και ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων.
Παράλληλα με το πανηγύρι, οι Ομοσπονδίες Αποδήμων Μουργκάνας και Καλαμά είχαν στήσει περίπτερα, όπου παρουσίαζαν το έργο και τις δράσεις τους, η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών έστησε υποδομή παραγωγής τυριού, που παρασκεύαζε επιτόπου και προσέφερε στους πανηγυριώτες και η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, μετά τις 4 το πρωί, έστησε υποδομή παραγωγής τηγανίτας, παρασκεύασε  πατροπαράδοτες τηγανίτες που προσέφερε μελωμένες, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016», είναι η κορύφωση μιας μακράς διαδρομής πλούσιου και ποιοτικού πολιτιστικού έργου, αλλά και η έναρξη μιας νέας αρχής και αλλαγής αντίληψης για τα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, του νέου Δ.Σ. της ΠΣΕ, αντιστοιχίζοντας τη μορφή στις ανάγκες της εποχής, αναβαπτίζοντας το περιεχόμενο στο αξιακό φορτίο της ηπειρώτικης παράδοσης, κοινωνώντας το απαράμιλλο κοινοτικό πνεύμα του ηπειρώτικου πανηγυριού, στην καρδιά της πόλης και της κρίσης.

Το «Πανηπειρώτικο Πανηγύρι 2016», ήταν ένα μεγάλο, πετυχημένο βήμα που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με βάση τον προορισμό του, την κατεύθυνση που χαράζει, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον, για τη συνέχεια.
«Και του χρόνου», λοιπόν, ακόμη περισσότεροι, ακόμη καλύτεροι, ακόμη καλύτερα!

Όπως επιτάσσουν οι εποχές μας, όπως αρμόζει στην παράδοσή μας, όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, όπως το ζήσαμε στο πανηγύρι του Αθλητικού Κέντρου Ιλίου, στο πάρκο Τρίτση, σαν ένα όνειρο που είδαν ταυτόχρονα όλοι μαζί, με ξάγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: