Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο... Κανναβιστάν της Αλβανίας

Η πολιτική κόντρα κατέληξε σε ναρκω-πόλεμο
Πολιτικός... ναρκω-πόλεμος μέχρις εσχάτων έχει ξεσπάσει στην Αλβανία μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού, Εντι Ράμα και Σαλί Μπερίσα αντίστοιχα, με τον τελευταίο να λέει στη Βουλή αφοπλιστικά ότι η χώρα θα πρέπει πλέον να ονομάζεται... Κανναβιστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Δημοκρατικό Κόμμα και ο ίδιος ο Σ. Μπερίσα στη Βουλή, έχει χαθεί ο έλεγχος στην υπόθεση της παράνομης καλλιέργειας χασίς (κάνναβης), η οποία έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, μετατρέποντάς τη στην «Κολομβία της Ευρώπης», ενώ υπάρχει εύνοια και προστασία από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα και δομές της αστυνομίας. Ο ίδιος ο Σ. Μπερίσα εδώ και πάνω από έναν μήνα «βομβαρδίζει» με στοιχεία-ντοκουμέντα -φωτογραφίες και βίντεο- που δείχνουν ατέλειωτες φετινές χασισοφυτείες από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Και δίπλα στις φυτείες ολόκληρα θερμοκήπια, σπορεία, οργανωμένα συστήματα ποτίσματος και άλλες εγκαταστάσεις.

Στοιχεία που αν επιβεβαιωθούν και από άλλες πηγές, θα προκαλέσουν δέος και μεγάλη ανησυχία. Tο περίφημο Λαζαράτι, σε μικρή απόσταση από το Αργυρόκαστρο, που ήταν επί χρόνια το κέντρο παραγωγής και διακίνησης χασίς στην Αλβανία και φέρεται να «καθάρισε» ύστερα από μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, με 600 πάνοπλους αστυνομικούς και ελικόπτερα από τον αέρα, τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέγεθος μπροστά στη σημερινή έκρηξη της παράνομης καλλιέργειας χασίς σε ολόκληρη την Αλβανία. 
Ο Σ. Μπερίσα υπολογίζει ότι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν στη φετινή «έκρηξη» καλύπτουν μια επιφάνεια η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καλυπτόταν συνολικά από τις χασισοφυτείες όλα τα 25 προηγούμενα χρόνια σε ολόκληρη την Αλβανία.

Για να έχει κανείς μια πραγματική εικόνα των μεγεθών να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαμίρ Ταΐρι εκτίμησε πρόσφατα πως μόνο το 2015 η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ! Ενα ποσό τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

Ντοκουμέντα
Στα στοιχεία του ο Σ. Μπερίσα δίνει και «ονόματα και διευθύνσεις». Στα φωτογραφικά ντοκουμέντα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές, ακόμη και τα τοπωνύμια όπου βρίσκονται οι χασισοφυτείες, ενώ συχνά μέσα σ' αυτές απαθανατίζονται και οι καλλιεργητές και έμποροι ναρκωτικών και παρατίθενται ακόμη και τα ονόματά τους. Επίσης σχετικά στοιχεία φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και στην εφημερίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ριλίντια Ντεμοκρατίκιε» και αναδημοσιεύονται και από άλλα ΜΜΕ. 

Τεράστιες χασισοφυτείες έχουν καταγραφεί και απαθανατιστεί στη Σκόδρα, στον Αυλώνα, στο Μπεράτι, στο Τεπελένι, αλλά και σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα στον νότο, στους Αγίους Σαράντα κ.λπ. Αυτό που εντυπωσιάζει στις εικόνες είναι ότι οι χασισοφυτείες πλέον απλώνονται σε μεγάλες εκτάσεις και δίνουν την εικόνα... δάσους, ενώ είναι μάλλον απίθανο να μη γίνονται ευρύτερα αντιληπτές. Είναι τέτοια η φρενίτιδα, που Αλβανοί στήνουν χασισοφυτείες σε δυσπρόσιτες περιοχές της ελληνοαλβανικής μεθορίου, περνώντας ακόμη και στο ελληνικό έδαφος.

Μια τέτοια φέρεται ότι είναι και αυτή που εντοπίσθηκε τις τελευταίες μέρες από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές σε ορεινό και δυσπρόσιτο σημείο στην περιοχή του Πωγωνίου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη συνοριογραμμή. Η αστυνομία εντόπισε και κατέστρεψε 3.200 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ οι Αλβανοί καλλιεργητές είχαν δημιουργήσει φυσικούς φράχτες, σύστημα ποτίσματος και άλλες εγκαταστάσεις όπου διέμεναν. Η Αλβανία ζει σήμερα στον παροξυσμό του... χασίς, λέγεται από πολλές πλευρές στη γειτονική χώρα, αφού η οικονομική κρίση βαθαίνει συνεχώς και πολλοί στρέφονται στην παρανομία και το εύκολο χρήμα, σε μια χώρα που σαρώνει η διαφθορά.

Η έκταση που έχει πάρει η κατάσταση με τις απέραντες χασισοφυτείες ανησυχεί ήδη σοβαρά τόσο την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, με πρώτες την Ελλάδα και την Ιταλία, όσο και τις ΗΠΑ. Το όλο θέμα αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, αφού Ελλάδα και Ιταλία είναι οι δύο χώρες στις οποίες κατευθύνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής χασίς από την Αλβανία για να προωθηθεί στη συνέχεια και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Αποκαλυπτικά για τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξάρθρωση τον περασμένο Μάιο της πολυμελούς πολυεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, με «εγκέφαλο» τον 44χρονο Αλβανό Κλ. Μπ., επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μεταφορών Νότιας Αλβανίας, με έδρα τους Αγίους Σαράντα.


Μέσω της Ελλάδας δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά και διαμετακόμιση με φορτηγά διεθνών μεταφορών μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης καθώς και κοκαΐνης σε χώρες της ΕΕ, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το θέμα της «έκρηξης» των χασισοφυτειών έχει πάρει και τον χαρακτήρα ενός ανελέητου προσωπικού πολέμου μεταξύ των Μπερίσα και Ράμα. Ο πρώτος, αν και έχει αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και τον έχει διαδεχθεί ο δήμαρχος Τιράνων Μπάσα, συνεχίζει να κινεί τα νήματα στο κόμμα και να έχει έντονη πολιτική παρουσία. Είτε στη Βουλή είτε με τις αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο αποκαλεί τον Ράμα «βασιλιά του Κανναβιστάν», ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έχει ανεβάσει φωτογραφίες -που προφανώς έχουν υποστεί φωτομοντάζ και μάλλον κινούνται στα όρια της φαιδρότητας- στις οποίες ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίζεται να βγάζει σέλφι μπροστά σε χασισοφυτείες!
Από το Δημοκρατικό Κόμμα θυμίζουν όσα έλεγε ο Ράμα πριν δύο μόλις χρόνια, μετά την επιχείρηση Λαζαράτι.
Οταν κομπορρημονώντας καλούσε την ΕΕ «να διαγράψει την Αλβανία και το Λαζαράτι από τον χάρτη των τόπων παραγωγής ναρκωτικών», έκανε λόγο «για μηδενική ανοχή απέναντι στα καρτέλ των ναρκωτικών» και διεμήνυε ότι «η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί όταν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην περιοχή». Και τον υπουργό Εσωτερικών Σ. Ταχίρι να λέει ότι «η Αλβανία δεν είναι πλέον το μαύρο στίγμα στον χάρτη».
Η κυβέρνηση Ράμα από την άλλη πλευρά υποστήριζε ότι τα καρτέλ στο Λαζαράτι είχαν την κάλυψη παραγόντων του Δημοκρατικού Κόμματος όσο αυτό ήταν στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας το ακαταδίωκτο, ενώ μετά την «επιχείρηση Λαζαράτι» έλεγαν πως η τελευταία κλήση που είχε κάνει ένας από τους συλληφθέντες «βαρόνους των ναρκωτικών» πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας ήταν να τηλεφωνήσει στον ίδιο τον Σ. Μπερίσα.
Σήμερα όμως παρόμοιες κατηγορίες επιστρέφονται προς την πλευρά του Ε. Ράμα και των συνεργατών του.
Στις καταγγελίες και στα στοιχεία της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση απαντά ότι το τελευταίο διάστημα η αστυνομία σε μια σειρά επιχειρήσεων εντόπισε και κατέστρεψε πάνω από 100.000 φυτά κάνναβης.
Από την πλευρά του ο Σ. Μπερίσα κάνει λόγο «για στημένο παιχνίδι» της κυβέρνησης και των αρχών, που καταστρέφουν ένα μικρό μόνο κομμάτι για εντυπώσεις.
«Τέσσερις μέρες μετά τη δημοσίευση σχετικών φωτογραφικών ντοκουμέντων για τις φυτείες στο Καλιβάτσιτ πήγε πράγματι η αστυνομία αλλά κατέστρεψε μόνο το 1/3 των φυτών, ενώ το ίδιο έγινε και στο Μπεράτι, όπου ο αστυνομικός διευθυντής κατέστρεψε 2.000 δενδρύλλια αλλά άφησε ανέγγιχτα άλλα 9.000» όπως λέει.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ο Σ. Μπερίσα ζητάει βοήθεια από τις ΗΠΑ, που κάνουν μεγάλο αγώνα κατά των ναρκωτικών με τις υπηρεσίες που διαθέτουν και πρώτα απ' όλα με τους δορυφόρους τους να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των φωτογραφιών αλλά και να «σκανάρουν» ολόκληρη τη χώρα. Ανάλογα ζητά να πράξουν και η ΕΕ και η Εuropol.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: