Δορυφορική προστασία για τα δάση της Ηπείρου

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας του δασικού πλούτου στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας φιλοδοξεί να αποτελέσει το ευρωπαϊκό έργο «Καινοτόμες δράσεις δορυφορικής παρακολούθησης των περιβαλλοντικών φυσικών πόρων», με ακρωνύμιο SSMNatuRe.

Το έργο αφορά την παρακολούθηση των φυσικών πόρων της περιοχής με τη χρήση συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων που προέρχονται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Οργανισμό (Eumesat) όσο και από την Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), τα οποία σε συνδυασμό με προηγμένα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική υποδομή που να συμβάλει στη διαχείριση κρίσης κατά τη διάρκεια φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, σεισμική δραστηριότητα, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην παρακολούθηση βλάστησης, και άλλων φυσικών πόρων της περιοχής ενδιαφέροντος, κλπ.

Το σύστημα προσφέρει υπηρεσίες σε τρία στάδια:
• Πρόληψης, (πχ. επικινδυνότητα πυρκαγιάς ή πιθανότητα πλημμύρας, σχέδια αντιμετώπισης, μελέτη βέλτιστων πρακτικών)
• Διαχείρισης Ενδεχομένη Κρίσης ή περιβαλλοντικής μεταβολής (πχ. εντοπισμός σημαντικότερων μετώπων πυρκαγιών, εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας, εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων), και
• Αποτίμησης και αναφοράς περιβαλλοντικών παραγόντων. (πχ. αποτίμηση καμένων εκτάσεων, περιοχές με κάλυψη σε νερό, χιόνι, καπνό).
Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του συστήματος είναι η αποστολή ειδοποιήσεων κινητής τηλεφωνίας (sms) αλλά και e-mail σε περίπτωση που ανιχνευθεί έντονο καιρικό φαινόμενο, σεισμός ή πυρκαγιά στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.
«Ο Δήμος Κόνιτσας σύντομα θα εγκαταστήσει το σύστημα και θα λαμβάνει δορυφορικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν για παρακολούθηση των περιβαλλοντικών πόρων όχι μόνο της περιοχής ευθύνης του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου», τονίζει ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Απόστολος Ραπακούσιος δήλωσε πως «το σύστημα που θα εγκατασταθεί στην Κόνιτσα θα λαμβάνει δεδομένα μέσω δορυφόρου και θα μας δίνεται η δυνατότητα μέσω κατάλληλης επεξεργασίας να έχουμε πρόγνωση για ακραία φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον».

Συναντήσεις και εργαστήρια
Στα μέσα Δεκεμβρίου φιλοξενήθηκε από το Δήμο Κόνιτσας η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας και το πρώτο εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του έργου και την προβολή του, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά από τους εταίρους για το τελικό παραδοτέο του έργου, ενώ στο εργαστήριο παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και η διαδικασία παρακολούθησης των φυσικών πόρων της περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκτός από το Δήμο Κόνιτσας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή της Αυλώνας, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου και η Ένωση Βιολόγων Αλβανίας. Το παρών έδωσαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κόνιτσας, η Δασική Υπηρεσία της Κόνιτσας, το 583 Τάγμα Πεζικού και η Αστυνομική Υπηρεσία.
Η επόμενη συνάντηση του έργου προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στο Αργυρόκαστρο στις 27 και 28 Ιανουαρίου, όπου παράλληλα με την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Εποπτείας θα πραγματοποιηθεί Διαβούλευση με σκοπό την παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς των Βέλτιστων Πρακτικών σε επίπεδο Ευρώπης της περιβαλλοντικής παρακολούθησης των φυσικών πόρων, σε θέματα κυρίως Διαχείρισης Πυρκαγιών και Διαχείρισης Υδάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: