Τα Χιονοδρομικά Κέντρα κινούν την οικονομία της ορεινής Ηπείρου!

Σε πλήρη λειτουργία οι πίστες σε Ανήλιο, Βασιλίτσα, Μέτσοβο…
Στην τόνωση της τοπικής οικονομίας συμβάλλουν αναμφισβήτητα τα Χιονοδρομικά Κέντρα που λειτουργούν στην Ήπειρο, χάρη στους χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ που προσελκύουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Η φετινή σεζόν δεν ξεκίνησε καλά, αφού άργησε να έρθει το χιόνι, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου βοήθησαν να γεμίσουν οι πίστες των Χιονοδρομικών, τα οποία βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία.

Το Μέτσοβο «ζει»…
Οι επαγγελματίες του τουρισμού στο Μέτσοβο «ζουν» τον χειμώνα απ’ τα τρία Κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή (Πολιτσιές, Καρακόλι και Ανήλιο), καθώς αυτά αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Νεότερο όλων είναι το Χιονοδρομικό Ανήλιου, στα 1.850 μ. υψόμετρο, το οποίο λειτούργησε πέρυσι.

Το Χιονοδρομικό Ανήλιου
Μπορεί να… άργησε φέτος ο χειμώνας, ωστόσο τελικά ήρθε και μαζί μ’ αυτόν και το χιόνι! Έτσι σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται πλέον οι πίστες στο Ανήλιο, στις οποίες το ύψος του χιονιού φτάνει τους 80 πόντους, όπως ανέφερε χθες, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο υπεύθυνος του Κέντρου Φώτης Σαράφης.
Ήδη η κίνηση στο Χιονοδρομικό, που απέχει εννέα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κορυφώνεται τα Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία το Κέντρο δέχεται περίπου 3.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τον κ. Σαράφη. Ο κόσμος αυτός, όπως κι εκείνοι που επιλέγουν για χειμερινά σπορ τα άλλα δύο Χιονοδρομικά της περιοχής, εκτός από την επίσκεψη σ’ αυτά, κατεβαίνουν στο Μέτσοβο, το Ανήλιο, τη Μηλιά και άλλα τοπικά χωριά, όπου αφήνουν «ζεστό χρήμα»!

Η Βασιλίτσα
Ανοιχτές είναι όλες οι πίστες και στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, λόγω του οποίου τον χειμώνα γεμίζει με επισκέπτες η ευρύτερη περιοχή στους Νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών. Το χιόνι έχει φτάσει το ένα μέτρο στη Βασιλίτσα, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο πρώην Κοινοτάρχης Διστράτου και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κόνιτσας Κώστας Παγανιάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως ικανοποιητική την κίνηση στο Χιονοδρομικό το τελευταίο διάστημα.

Γεμίζουν τα χωριά
Κάθε Σαββατοκύριακο έρχονται στη Βασιλίτσα 2.000 με 3.000 επισκέπτες, σημείωσε ο κ. Παγανιάς, οι οποίοι εκτός του σκι, του σνόουμπορντ και των άλλων σπορ του χιονιού, απολαμβάνουν και τη φιλοξενία στα γύρω χωριά, όπου, μεταξύ άλλων, δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα και φυσικά τον γαστριμαργικό πλούτο της περιοχής!
Από την πλευρά του Νομού Ιωαννίνων τους περισσότερους χειμερινούς επισκέπτες δέχεται το ορεινό Δίστρατο της Κόνιτσας, το οποίος διαθέτει 100 κρεβάτια περίπου, που γεμίζουν από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Οι τιμές καλές, αφού το δίκλινο τιμάται στα 35 ευρώ με πρωινό!
Όσο για τον δρόμο Κόνιτσα – Δίστρατο - Βασιλίτσα, αυτός είναι πάντα ανοιχτός, καθώς την ευθύνη καθαρισμού του έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία μισθώνει εκχιονιστικά μηχανήματα για το σκοπό αυτό.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/23277


Δεν υπάρχουν σχόλια: