Το ΣτΕ «πάγωσε» και πάλι την εκτροπή του Αχελώου ποταμού

Τα έργα παραβιάζουν την βιώσιμη ανάπτυξη
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακόμη μια φορά, με χθεσινή απόφασή της σταμάτησε τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού, καθώς παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»...της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.
Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου, η εκτέλεση των έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρού, κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι προκειμένου να επιτραπεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν αναγκαίο να διενεργηθεί η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στις προστατευόμενες οικολογικά περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, τόποι κοινοτικής σημασίας, ζώνες ειδικής προστασίας, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: