Πρόταση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη διακίνηση του αγελαδινού γάλακτος στην ελληνική αγορά

Πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με σκοπό, όπως είπε σε σημερινές του δηλώσεις, να προστατευτεί η ποιότητα και η τοπική παραγωγή.

Συγκεκριμένα προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης ενός νέου τύπου γάλακτος, της "Ημέρας", του οποίου η διάρκεια ζωής θα είναι μικρή. Με τον τρόπο αυτό στην αγορά θα διακινούνται τρεις κατηγορίες: γάλα ημέρας (διάρκειας 2-3 ημερών) γάλα φρέσκο (διάρκειας περισσότερων ημερών, βάσει σχετικής νομοθεσίας), και γάλα μακράς διάρκειας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως με τον συγκεκριμένο διαχωρισμό εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ιδιαιτερότητα και η αξία του ντόπιου φρέσκου γάλακτος, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια νέα τομή στην αγορά για τους παραγωγούς. Μάλιστα σημείωσε πως ανάλογη ενέργεια έχει ήδη ξεκινήσει από παραγωγούς της Λάρισας, που μέσω αυτόματων πωλητών διαθέτουν "γάλα ημέρας" στην τοπική αγορά.

"Αν θέλουν να προστατέψουν τους ντόπιους παραγωγούς, να γίνει πλήρης διαχωρισμός του γάλακτος σε τρεις κατηγορίες. Μέσα από την εξομοίωση προς τα κάτω που γίνεται σήμερα, διαμορφώνεται μια κατηγορία για το φρέσκο γάλα, που μπορεί να είναι χαμηλότερης τιμής, αλλά είναι και μεγαλύτερης διάρκειας. Με τον διαχωρισμό στις συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότερα την κατηγορία 'γάλα ημέρας' στηρίζουμε την ποιότητα της ντόπιας παραγωγής, αλλά και τους παραγωγούς, για τους οποίους θα ανοίξει μια νέα παράμετρος στην αγορά".

Συναντήσεις της ΕΝ.Π.Ε. για τα προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου

Άμεσες ενέργειες και συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς για τη διεκδίκηση πόρων από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, προωθούν οι 13 Περιφερειάρχες.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης σημείωσε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε., επαναβεβαιώθηκε εκ νέου το αίτημα των Περιφερειαρχών, ώστε το 1/3 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί στις Περιφέρειες για συγκεκριμένες δράσεις, όπως για Νέους Αγρότες, σχέδια βελτίωσης, μικρά αρδευτικά έργα, αναδασμούς κ.α.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε επίσης το αίτημα των Περιφερειαρχών, ως προς εκχώρηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Υπάρχει το αίτημα να μην ασχοληθούν οι Περιφέρειες με το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά να μας δοθεί το πρόγραμμα της Εργασιακής Μάθησης, το οποίο - τουλάχιστον όπου γίνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης- δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε επιχειρήσεις μέχρι 36 μήνες".

"Θεωρούμε ότι αν αυτά τα προγράμματα δεν μας δοθούν, θα είναι σα να μην θέλουν να υπάρχει η αιρετή Περιφέρεια. Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα να έχουμε συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη σε συνεργασία με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας κ.κ. Τσαυτάρη και Βρούτση. Είναι ένας τομέας που θα επιμείνουμε πολύ γιατί θέλουμε να αλλάξουμε την τύχη αυτού του τόπου. Δεν γίνεται να διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα στρεβλά από την Αθήνα και να μην φτάνει το αποτέλεσμα στην περιφέρεια. Είναι θέμα αρχής για όλους μας και θα αποτελέσει την βασική μας ενέργεια τις ημέρες που διανύουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: