«Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων»

Έκθεση στο Ιτς Καλέ
Έκθεση με τίτλο «Ιπποκρατική ιατρική διά μέσου των αιώνων» διοργανώνουν η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω από σήμερα έως 1 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται σήμερα, στις 7 το απόγευμα.

Η έκθεση αφορά την ιστορία, τη μεθοδολογία και την κληρονομιά της ιπποκρατικής ιατρικής και περιλαμβάνει πρωτότυπα και αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με την ιατρική πρακτική (ανάγλυφα αναθήματα, προτομές, χειρουργικά εργαλεία, νομίσματα, εικονογραφημένες εκδόσεις). Συνοδεύεται δε από επεξηγηματικά κείμενα, στα οποία παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή ποικίλων εκφάνσεων σχετικά με τις πρακτικές ίασης κατά την αρχαιότητα (Ασκληπιεία, ιπποκράτειος όρκος, ιατρική ορολογία, εξεταστικές μέθοδοι κ.ά.), καθώς και στη διαχρονική επιβίωση των αρχών της ιπποκρατικής ιατρικής και δεοντολογίας έως και σήμερα.
Τα Γιάννενα αποτελούν ένα σταθμό στην περιοδεύουσα παρουσίαση της έκθεσης σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιασθεί με επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Αθήνα, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, ενώ επόμενοι σταθμοί αποτελούν το Παρίσι και η Ζυρίχη. Πέραν αυτού τα 34 έντυπα πανέλα (65x180 εκ.) θα παραμείνουν οριστικά στο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η έκθεση αυτή επανατυπώθηκε για να μπορεί να παραμείνει οριστικά στην Ήπειρο.
Όσον αφορά τα σημερινά εγκαίνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμούς από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, από τη διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, από τον δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητή Ανδρέα Φωτόπουλο, από τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Μωυσή Ελισάφ και από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα. Τα θυρανοίξια θα γίνουν από τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Την παρουσίαση της έκθεσης θα κάνει ο Στέφανος Γερουλάνος, πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και τέως καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/24454/2014-01-10.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: