Αναδεικνύονται τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

Τρία «πράσινα» έργα υλοποιεί η ΠΕΔ Ηπείρου
Την υλοποίηση μιας σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας 2007-2013, με στόχο την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκινά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.
Τρία έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Interreg, έργα που αφορούν στην ενίσχυση του εθελοντισμού για την πυροπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων, την ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και την ανάδειξη και προβολή της πέτρας και της παράδοσης.

Το κάθε ένα από αυτά τα έργα ανέρχεται σχεδόν σε 500.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης, σημειώνοντας πως τα έργα περιλαμβάνουν μικρές παρεμβάσεις και δράσεις ενημέρωσης και προβολής αλλά όχι τεχνικά έργα.
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαλέξης τα έργα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους και η απορρόφηση των κονδυλίων είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εποχή τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά στον εθελοντισμό και την δημιουργία ενός δικτύου με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, η ΠΕΔ Ηπείρου ως επικεφαλής εταίρος πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερις ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
«Θέλω να πιστεύω ότι με το τέλος των προγραμμάτων θα μείνει κάτι σημαντικό στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Παπαλέξης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Φίλιππα Μάνθο, η πρώτη ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και ακολουθεί αύριο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος και την Παρασκευή σε σχολείο της Ηγουμενίτσας.
Ο κύκλος των ενημερωτικών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις από τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, εκπροσώπους των δασικών υπηρεσιών και στελέχη της αναπτυξιακής εταιρείας Ήπειρος Α.Ε.
Οι εισηγήσεις έχουν να κάνουν με την ενημέρωση των μαθητών για το περιβάλλον, την σπουδαιότητα της χλωρίδας και της πανίδας και φυσικά για την πρόληψη και τον εθελοντισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: