Συνέντευξη τύπου του Αλέξανδρου Καχριμάνη


Στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Περιφερειάρχες με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και σε αυτή που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Προωθείται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

Κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό κ. Π. Ρήγα ξεκαθαρίστηκε, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, ότι στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες που θα προωθούνται από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη και των Περιφερειακών Αρχών, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκε μάλιστα προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να υποβληθούν προτάσεις ώριμων έργων προς ένταξη. «’Ηδη η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, που είναι αρμόδια για θέματα ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχει στείλει έγγραφο στους Δήμους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουμε και στοιχεία για ώριμες μελέτες που τυχόν υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες», είπε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει, ότι στόχος του Υπουργείου είναι να αναθεωρηθεί γρήγορα το ΕΣΠΑ ώστε να έχει απορρόφηση τέτοια, που να καλυφθεί ο στόχος του N+3 για το 2011 και το 2012. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης, είπε ο Υπουργός και ζήτησε τη βοήθεια όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Σύντομα επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοïδης, το Υπουργείο θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις περιφερειακής συνοχής και για δίκτυα επιχειρήσεων.

Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και διάφορα άλλα θέματα. Όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο σχεδιάζει την απλούστευση των διαδικασιών για τις άδειες μεταποιητικών επιχειρήσεων, για τις οποίες ο κ. Καχριμάνης με παρέμβασή του ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε αυτές να εκδίδονται όπως και στο παρελθόν τοπικά.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και τα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν με τον ΟΣΚ για τον οποίο προτάθηκε να μετατραπεί σε συμβουλευτικό όργανο.

Το Μάρτιο σε ισχύ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, είπε ο κ. Καχριμάνης, θα τεθεί σε ισχύ και θα δέχεται αιτήσεις από τις 15 Μαρτίου. Παράλληλα θα ιδρυθεί ένα νέο ταμείο, το οποίο θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις. Όσον αφορά τις εκκρεμότητες από τον τελευταίο νόμο, δόθηκε η υπόσχεση ότι σε όσες περιφέρειες έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια των τομεακών Υπουργείων, να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Ακόμη ο Περιφερειάρχης, έθεσε στον Υπουργό και το ζήτημα της διάθεσης φυσικού αερίου στην Ήπειρο, όταν κατασκευαστεί ο αγωγός του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Καχριμάνης, τόνισε,
»ότι δεν είναι μέγιστο το θέμα της χάραξης, σφού ο αγωγός θα είναι υπόγειος. Το μέγιστο είναι που θα γίνει το εργοστάσιο της συμπίεσης κλπ και λιγότερο από πού θα περάσει».

Τα αγροτικά προβλήματα έθεσε στον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

Όλα, σχεδόν, τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη το βράδυ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Συμφωνήθηκε μάλιστα, όπως τον επόμενο μήνα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Άρτα, στο οποίο θα παραστεί ο Υπουργός, για να συζητηθούν θέματα απλοποίησης διαδικασιών και στήριξης των αγροτών γενικότερα.

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, έθεσε στον Υπουργό:

1. Το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για την νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο Υπουργός απάντησε ότι δίνεται για ένας ακόμη χρόνος και μάλιστα θα προχωρήσει σε απλούστευση των διαδικασιών.
2. Το θέμα των ημιτελών αναδασμών – αρδευτικών. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τον Υπουργό για τη σημερινή τους κατάσταση και παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση ορισμένων εξ αυτών.
3. Επίσης έθεσε το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, του καθαρισμού των ποταμών, των υποχρεώσεων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
4. Ενημέρωσε τον Υπουργό για την καθυστέρηση που παρατηρείται για τη δημοπράτηση του έργου αλλαγής του τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας, που έχει ενταχθεί από το Σεπτέμβριο του 2009 στο πρόγραμμα «ΑΛ. Μπαλτατζής», καθώς επίσης και για τις οφειλές που υπάρχουν από αυτό.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενημέρωσε τον Υπουργό, (ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά), για το μέτρο που πήρε πρόσφατα η Περιφέρεια Ηπείρου για την απλούστευση των διαδικασιών μεταφοράς των προς σφαγή ζώων και του έθεσε:
• το αίτημα παραχώρησης έκτασης στην πρώην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στο ΚΕΘΕΑ,
• το ζήτημα του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και εν γένει της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων,
• τα προβλήματα των χοιροτρόφων
• το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»
• και το αίτημα να μεταφερθούν και να αποδοθούν στις Περιφέρειες τα Υγειονομικά τέλη.

«Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα που του έθεσα και να μου απαντήσει σύντομα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Για τα διόδια

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διόδια ο κ. Καχριμάνης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των ηλεκτρονικών διοδίων και σε κάθε περίπτωση η Ήπειρος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος χώρος και οι σταθμοί να τοποθετηθούν στις εισόδους – εξόδους από αυτή και όχι ενδιάμεσα.

Για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

«Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν είναι το μόνο έργο που κινδυνεύει από τη μη ύπαρξη πόρων αυτή τη στιγμή, αλλά είναι και άλλα έργα. Είμαι ενήμερος για το Αεροδρόμιο, όπως και για το Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο, στο οποίο φτάσαμε και εκεί σε τέτοιους είδους προβλήματα. Γιατί δυστυχώς, όπως ειπώθηκε από τον Υφυπουργό κ. Ρήγα σε απάντηση σε συνάδελφο Περιφερειάρχη, τα χρήματα που υπάρχουν από τους Εθνικούς πόρους σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι ελάχιστα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Στην Περιφέρεια Ηπείρου διαβιβάστηκε η με αριθμ. Πρωτ. Οικ. 133509/13-12/2010 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Γενική Υπηρεσία Περιβάλλοντος σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του Έργου «Ελληνοϊταλικός αγωγός Φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και συμπίεσης και συνοδευτικές εγκαταστάσεις: Κλάδος Κομοτηνής – Ν. Μεσημβρία Θεσπρωτία». Aρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου – εκτός του Π.Σ.- για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων είναι η Δ/ση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού (Διοικητήριο- γρ. 330).





Δεν υπάρχουν σχόλια: