Ευρώπη προς Σερβία: Δώστε τον Μλάντιτς, για να μπείτε στην Ε.Ε.

Τη θηλιά στο λαιμό της Σερβίας, ότι για να πάρει το δρόμο της πλήρους ένταξής της στην Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει και να «τα βρει» με το Κοσσυφοπέδιο και να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία τους Μλάντιτς και Χάντζικ, έβαλε, χθες, το..Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας το κείμενο Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Σερβίας. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι, ναι μεν η έγκριση της συμφωνίας αποτελεί προπομπό για την πλήρη ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, με δεδομένη την προϋπόθεση ότι θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία οι καταζητούμενοι Μλάντιτς και Χάντζικ, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Από την εγκριθείσα συμφωνία, ωστόσο, με την οποία δημιουργείται ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. και Σερβίας, βγαίνουν ωφελημένες και οι δύο πλευρές, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Σερβίας και η συνολική αξία των μεταξύ τους συναλλαγών υπερέβη, το 2009, τα 6 δισ. ευρώ.
Στη συζήτηση, που προηγήθηκε της έγκρισης της συμφωνίας, τόσο η εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας Ενικό Γκιούρι όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., επίτροπος Στέφαν Φούλε, έκαναν σαφές προς τη σερβική πλευρά ότι η συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ε.Ε. θα επαναξιολογηθεί, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον η Σερβία έχει συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο και στο κατά πόσον υπάρχει πρόοδος στον εντοπισμό των Μλάντις και Χάντζικ.


http://greece-salonika.blogspot.com/2011/01/blog-post_4290.html#ixzz1BetMLN8C

Δεν υπάρχουν σχόλια: