Απογραφή πληθυσμού 30 Μαρτίου με 13 Απριλίου

Θα… μετρηθούμε φέτος την Άνοιξη
Χρονιά απογραφής είναι η φετινή κι ας μην είναι πολύ γνωστό ακόμα. Όμως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μετρηθούμε ξανά μετά από 10 χρόνια.
Η εθνική απογραφή θα γίνει σε δύο επίπεδα: Θα προηγηθεί η απογραφή κτιρίων που θα γίνει τον Φεβρουάριο, από την 1η ως τις 28 του μήνα και θα ακολουθήσει η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών από 30 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου. Δεν θα είναι δηλαδή μία μόνο Κυριακή, αυτή τη φορά αλλά δύο εβδομάδες κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και παράλληλα θα αποτελέσει και εμπόδιο σε όσους σκοπεύουν να διοργανώσουν… εκδρομή για να «γραφτούν στο χωριό» ενώ ζουν στην πόλη.

Την απογραφή πλέον την κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ήδη η Στατιστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, έχει πιάσει δουλειά και προετοιμάζεται.

Ο πρόεδρος της Αρχής, επιπλέον έχει αποστείλει προς τους δημάρχους της περιοχής επιστολή με την οποία τους ζητάει να εγκρίνουν στα δημοτικά συμβούλια τα Φύλλα Αυτόνομων Οικισμών, κάτι απαραίτητο για να φανεί και η πραγματική κατάσταση των οικισμών μετά το 2001.
Η πρώτη φάση έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 24 Ιανουαρίου. Επιλέγονται οι Επόπτες, οι βοηθοί κλπ, οριστικοποιούνται τα όρια των δήμων, κάτι που έχει σημασία σήμερα μετά τις αλλαγές του Καλλικράτη, ενημερώνονται οι χάρτες. Η οριοθέτηση των δήμων είναι η πιο σοβαρή δουλειά σε επίπεδο οργανωτικό και υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για να γίνει η οριστικοποίηση των ορίων και η θεσμοθέτηση των απογραφικών τομέων.
Για την επόμενη φάση και για να είναι έτοιμη η Στατιστική Υπηρεσία Ιωαννίνων ήδη ζητάει Τομεάρχες σε δήμους που έχει κενά (οι αιτήσεις γίνονται στη σελίδα www.statistics.gr).
Στη δεύτερη, αυτή φάση που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι προετοιμασίες γίνεται όμως και η απογραφή των κτιρίων, ενώ στην τρίτη που ξεκινάει την 1η Μαρτίου επιλέγονται πια και οι απογραφείς ώστε να γίνει η απογραφή πληθυσμού. Από τις 14 Απριλίου που θα ολοκληρωθεί η απογραφή, ξεκινάνε οι έλεγχοι και η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα συγκεντρώνει τα αποτελέσματα ενώ θα γίνει και δειγματοληπτική έρευνα. Η φάση αυτή ολοκληρώνεται ως τις 30 Ιουνίου.
Έχει ενδιαφέρον ότι αναμένεται να εργαστούν περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες αυτές τις φάσεις ενώ το κόστος μπορεί να φτάσει ως και τα 70 εκατ. ευρώ.

Πώς επηρεάζει
Η απογραφή του 2011 έχει και μερικές κρίσιμες πολιτικές θα τις λέγαμε πτυχές. Πάνω στα στοιχεία που θα προκύψουν θα δομηθεί προφανώς και ο αναμενόμενος νέος εκλογικός νόμος που θα περιλαμβάνει όπως είναι γνωστό νέες εκλογικές περιφέρειες, μονοεδρικές και περιφερειακές. Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται από την απογραφή ο αριθμός των μεταναστών και οι συνθήκες ζωής τους ή άλλοι αριθμοί όπως αυτός των ανέργων. Πρόκειται στην ουσία για μια ολοκληρωμένη και εκ του σύνεγγυς καταγραφή πολλών στοιχείων για τη σύγχρονη Ελλάδα με έναν αξιόπιστο τρόπο.
Για να έχουμε ένα μέτρο, το 2001 ο Πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 και ο Μόνιμος 10.934.097 ενώ στην Ήπειρο ο Πραγματικός πληθυσμός ήταν 353.820 και ο Μόνιμος 336.392.
Θα μετρηθούμε δηλαδή φέτος, αλλά δεν θα μάθουμε μόνο πόσοι είμαστε, αλλά και σε ποια κοινωνία ζούμε. Κι αυτό έχει σημασία στις μέρες μας.

Τι θα μετρήσει η Απογραφή
Η απογραφή στηρίζεται στο Προεδρικό διάταγμα 168 που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2008 το οποίο περιέχει και το σκοπό των απογραφών, που είναι η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων αναφορά με τον οικοδομικό πλούτο της χώρας, το μέγεθος, τη σύνθεση, τα δημογραφικά, τα οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
Στο ίδιο διάταγμα ως αυτοτελής οικισμός ορίζεται: Ένα σύνολο οικοδομών, οι οποίες γειτονεύουν και τα κτίρια των οποίων δεν απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 200 μέτρα αν δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως και μέχρι 1000 μέτρα αν υπάρχει και περιλαμβάνουν 10 τουλάχιστον κατοικίες νοικοκυριών ή μία συλλογική κατοικία ή κατοικίες νοικοκυριών και συλλογικές κατοικίες στις οποίες μπορεί να κατοικήσουν κανονικά 50 άτομα τουλάχιστον, ανεξάρτητα αν αυτά κατοικούν όλο το έτος ή μία μόνο ορισμένη εποχή.
Πλέον όμως οι απογραφές είναι και θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία με τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, έχει θέσει κοινούς κανόνες ώστε να μπορεί να έχει ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η απογραφή δηλαδή δίνει μια εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω με ένα επιστημονικό τρόπο που είναι κοινώς αποδεκτός.
Τι θα απογραφεί;
Στην απογραφή κτιρίων θα γίνει:
- Καταμέτρηση του αριθμού των κτιρίων στο σύνολο της χώρας και κατά περιοχές.
- Η συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των κτιρίων από πλευράς ορόφων καθώς και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά τους (υλικά κατασκευής, χρήση, περίοδος κατασκευής κλπ)
- Η κατασκευή του αριθμού των κανονικών κατοικίων.
Στην απογραφή Κατοικιών:
- Η κατά είδος καταμέτρηση του αριθμού των κατοικιών (κανονικές, ή μη κανονικές κατοικίες)
- Η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά των κατοικιών και τις ανέσεις τους
Η καταμέτρηση του αριθμού των νοικοκυριών και η εξακρίβωση του καθεστώτος κατοχής των κατοικιών από αυτά.
Στην Απογραφή του Πληθυσμού:
- Η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
- Η καταμέτρηση του Πραγματικού Πληθυσμού, δηλαδή του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα κατά την ημέρα αναφοράς της απογραφής.
Η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού, δηλαδή του αριθμού των δημοτών κάθε δήμου, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.
- Η συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών, αναφορικά με τον αριθμό των μελών τους.
Η συλλογή στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5496:--------30---13-&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: