Έτοιμη για διάλογο η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει «να συμβούν στην Αλβανία πράγματα που δεν θα ήθελαν να συμβούν στις χώρες τους», απηύθυνε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, αργά χθες το βράδυ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Ράμα υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί παράγοντες δεν πρέπει να υποστηρίζουν πια το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα, απλώς και μόνο για χάρη μιας ψεύτικης σταθερότητας και δήθεν χάρη της επικράτησης του κράτους Δικαίου».
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει, καθιστά πιο δύσκολη την τήρηση της αναγκαίας ισορροπίας, που διασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συμβιβασμούς προς το συμφέρον της Αλβανίας και των ίδιων των Αλβανών πολιτών, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, για χάρη της σταθερότητας, το status quo των συναλλαγών και της διαφθοράς, και ούτε να παραδώσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού εν ονόματι μιας προσωρινής ασφάλειας, με ένα κόστος που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την παρούσα κρίση».
Σύλληψη τριών υπόπτων για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις υπόπτους για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας ενός από τους συμμετέχοντες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα.
Οι ύποπτοι «είχαν εξασφαλίσει τα υλικά μέσα για να εκτελέσουν τη δολοφονία», στη διάρκεια της διαδήλωσης που οργάνωσε, την περασμένη Παρασκευή, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Αλβανίας μετέδωσε ότι στόχος της σχεδιαζόμενης επίθεσης ήταν ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Η σύλληψη των υπόπτων και τα απειλητικά μηνύματα που έλαβε στο κινητό τηλέφωνό του ο Έντι Ράμα κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο της Αλβανίας.
Οι εφημερίδες «Panorama» και «Gazeta Shqiptare» αναφέρουν ότι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν τρεις ύποπτοι για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας και ότι αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έλαβε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αστυνομίας, Χίσνι Μπουργκάι, δήλωσε χθες ότι, μετά τη σύλληψη των τριών υπόπτων, ένας από τους οποίους είχε στείλει απειλητικό SMS στον Έντι Ράμα, ζητώντας αποζημίωση για το όχημά του που καταστράφηκε στη διαδήλωση της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα, ελήφθησαν μέτρα προστασίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Το δικαστήριο της αλβανικής πρωτεύουσας έδωσε εντολή για την προφυλάκιση, για ένα μήνα, των τριών συλληφθέντων και η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην εισαγγελία των Τιράνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: