Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Η ΠΑΝΕΜΙ είχε την ευκαιρία να εκθέσει τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο καθώς και να προτείνει λύσεις. Προβλήματα κυρίως χωροταξικού σχεδιασμού, που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και τις καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο και την έγκριση ή μη, των υφιστάμενων προτάσεων.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Η εμπειρία μας από τη Θεσπρωτία, ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της πανελλήνιας παραγωγής, μας δείχνει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο πρέπει και μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Ο Μάριος Κάτσης αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου, όπως η παράταση των δύο χρόνων που δόθηκε για τις ΠΟΑΥ, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται οι προσπάθειες να ενταθούν, ώστε να ανταποκριθούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, στις προθεσμίες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 – 2012, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης ΕΛ.Ο.Π.Υ από την πλευρά τους, στην οποία συμμετέχουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 84% της πανελλήνιας παραγωγής, κάλεσαν το Υπουργείο να στηρίξει το εγχείρημα τους, ολοκληρώνοντας το ταχύτερο δυνατόν το θεσμικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να προωθήσουν τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου