Δήμος Φιλιατών: "Τα ίδια Παντελάκη μου"

Του Σταύρου Κωστάρα

Φοβάμαι ότι θα στεναχωρήσω τους φίλους μου Γιώργο και Πέτρο που μοχθούν και αγωνίζονται και γράφουν για το Φιλιάτι, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Μια ματιά μόνο στην πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, εναλλασσόμενοι στους ρόλους, με επίπεδο απελπιστικά μικρό και με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος ούτε βελτίωση. 


Όταν κάποιοι από αυτούς την εποχή των παχιών αγελάδων όχι μόνο δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά την υπονόμευσαν για πολλά χρόνια με εκατομμύρια ελλείμματα και χρέη! 

Αν δε κάποιος ρίξει και ματιά και στο νυν δημοτικό συμβούλιο θα δει ότι πολλά από τα πρόσωπα που το απαρτίζουν ήταν σε θέσεις ευθύνης του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης από το 2002 και μετέπειτα. Όλοι όσοι έφεραν το δήμο στην σημερινή του κατάσταση είναι σε θέσεις παρόμοιες με εκείνες που τον οδήγησαν σε αυτό το χάλι και δυστυχώς σωτηρία στον ορίζοντα δεν φαίνεται!!! 

Όταν κάποιοι από αυτούς που συμμετέχουν και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, από όποια θέση κι αν βρίσκονται, με την παρουσία τους εκεί απλά επιβεβαιώνουν την πλήρη ανυπαρξία και μηδενική συμμετοχή τους προσπαθώντας είτε να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στο μέλλον είτε να προσεταιριστούν την εξουσία από όπου αυτή και αν προέλθει!
Πως άλλωστε θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση όταν:

- Ο πρόσφατα, με μεγάλη καθυστέρηση γενόμενος φορολογικός έλεγχος των ετών 2000-2007 στην Δημοτική Επιχείρηση, διαπίστωσε φορολογικές παραβάσεις μη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και άλλες, ύψους 3.900.000 ευρώ.

- Στο ΙΚΑ οι οφειλές της Δημοτικής Επιχείρησης, μαζί με τα πρόστιμα ανέρχονται στο ποσό των 400.000 ευρώ περίπου.

- Από την Περιφέρεια Ηπείρου ζητείται από την Δημοτική Επιχείρηση, η επιστροφή του ποσού των 55.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν για προγράμματα και ακόμη αναζητείται η τύχη τους.

- Οι 14 υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης που πήγαν στο Νομικό Πρόσωπο το 2011 διεκδικούν αμοιβές για εφτά μήνες (Ιανουάριος έως Ιούλιος 2011) οι οποίες πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές.

- Υπάλληλοι των ΚΗΦΗ παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους οφείλονται σημαντικά χρηματικά ποσά χωρίς ευτυχώς αυτά να επιβαρύνουν τον Δήμο.

- 4.700.000 ευρώ που λείπουν από τα ταμεία του Δήμου για το χρονικό διάστημα 2003-2010 δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ σε αυτά και οι δίκες των υπευθύνων ίσως τελεσιδικήσουν μετά από πολλά ακόμη χρόνια. Ήδη παρήλθαν 6 χρόνια και δεν έγινε ούτε καν η πρώτη από αυτές. Όσο δε για το αποτέλεσμα!! Αν κρίνω από τον «ζήλο» με τον οποίο το αντιμετωπίζει η σημερινή δημοτική αρχή, βλέπω να αποδίδονται ευθύνες μόνο στους παροικούντες στην Αγία Τριάδα!

- Το δάνειο του πρώην Δήμου Σαγιάδας ύψους 750.000 ευρώ θα εξακολουθεί να πληρώνεται από τα έσοδα του Δήμου μέχρι το 2030.

- Τα χρέη προς την ΔΕΗ τα οποία ανέρχονται στο ύψος των 500.000 ευρώ, και για τα οποία έγινε και η πρόσφατη μεγάλη αναπροσαρμογή με αύξηση των δημοτικών τελών κατά 285% (ήτοι από 0,70 ευρώ στα 2 ευρώ το τετραγωνικό) είναι μια άλλη πληγή που δεν θα κλείσει σύντομα. Επί τη ευκαιρία να συγχαρώ τους κατοίκους όλων των ερημωμένων χωριών του Δήμου που πλέον θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους προνομιούχους αφού πληρώνουν πολύ περισσότερα δημοτικά τέλη και από την Ηγουμενίτσα όπου το ποσό που καταβάλλεται είναι 1,35 ευρώ το τετραγωνικό.

- Οι πληγές για χρέη προς εργολάβους παλιότερων ετών δεν λένε να κλείσουν ακόμα.

- Τα χρέη της αμέσως προηγούμενης δημοτικής αρχής ανέρχονται και αυτά στο ύψος αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ

- Πολλά από τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης, αν και όταν αυτή εκκαθαριστεί, θα μεταφερθούν στον Δήμο Φιλιατών και φυσικά θα κληθούν να τα καταβάλουν έμμεσα ή άμεσα οι δημότες. Ήδη αυτό γίνεται με τις τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στην ύδρευση. Και που να έρθει και ο βιολογικός που θα τα κάνει ακόμη χειρότερα!!

Όσο κι αν φταίνε οι βουλευτές και οι υπουργοί άλλο τόσο ή και περισσότερο φταίνε και οι ανίκανοι ή οι ικανοί μόνο για το δικό τους συμφέρον δημοτικοί άρχοντες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: