Η απίστευτη κομπίνα με τα προστατευόμενα χέλια Anguilla Anguilla -Τα έστελναν στην Κίνα και θησαύριζαν

Συλλήψεις σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα
Η συνεργασία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν παράνομα το προστατευόμενο είδος χελιών (Anguilla Anguilla).
Για την υπόθεση συνελήφθησαν, μετά από ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, εννέα Έλληνες μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 31 έως 62 ετών (7 άνδρες και 2 γυναίκες).

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον.Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν από την Ισπανία στη χώρα μας, μέσω ισπανικής εταιρείας, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης, μεγάλες ποσότητες γόνων χελιού του είδους Anguilla- Anguilla
.Οι ποσότητες των χελιών μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη της οργάνωσης σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια ακολουθούσε η παράνομη εξαγωγή των χελιών αεροπορικώς στην Κίνα, σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, αποφέροντας τεράστια κέρδη στην οργάνωση.Μετέπειτα οι παραλήπτες προέβαιναν στην εκτροφή- πάχυνση τους και στην περαιτέρω διάθεση τους στην αγορά καθόσον το συγκεκριμένο είδος αποτελεί εκλεκτό έδεσμα στη Κίνα.
Σημειώνεται ότι η διακίνησή του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αρχικά συνελήφθη στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, που είχε νωρίτερα παραλάβει από την προαναφερόμενη αποθήκη της οργάνωσης.Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν μεγάλες ποσότητες γόνου χελιού Anguilla - Anguilla και συνελήφθησαν (2) ακόμη μέλη της οργάνωσης.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε οικίες και επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας των μελών της οργάνωσης, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα όπου συνελήφθησαν ο αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη του εγκληματικού δικτυού.
Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ, πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων καθώς και μεγάλος όγκος έγγραφων – παραστατικών εξαγωγής εμπορευμάτων, τιμολόγια κ.λπ.Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων, μερίμνησαν για την παραλαβή και την προστασία του γόνου Anguilla - Anguilla, που κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγηθήκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή





Δεν υπάρχουν σχόλια: