Τα νέα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Ποιοι ακούγονται ότι θα κατέβουν υποψήφιοι αν προκηρυχθούν εκλογές. Ποιοι θεωρούνται ότι έχουν «κλειδώσει» και ποιοι είναι στην αναμονή

Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, «νέο αίμα» επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες αναμένεται να κατέβουν υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία. Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο κτίριο του Μοσχάτου για τα ψηφοδέλτια. Τα σημαντικά ραντεβού τα κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ. Σε άλλους λέει «ξεκινάς». Σε άλλους απλώς κλείνει το μάτι. Άλλους τους δέχεται στο γραφείο του γιατί του το ζήτησαν, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του αν θα τους ορίσει υποψήφιους ή όχι.
Στις περιφέρειες εμφανίζονται όλο και περισσότεροι που συστήνονται λέγοντας «εγώ είμαι του Κυριάκου», με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι παλιοί.

Σε κοπή πίτας της ΟΝΝΕΔ Σαρωνικού, ο «καραμανλικός» Γιώργος Βλάχος, που έχει ψυχρές σχέσεις με την ηγεσία, αντέδρασε με οργή όταν δόθηκε ο λόγος πρώτα στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, ο οποίος φεύγει από το Επικρατείας και επιστρέφει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέγονται και οι δύο.

Η μάχη της Θράκης
Η υποψηφιότητα του «καραμανλικού» Ευριπίδη Στυλιανίδη στο νομό Ροδόπης κλείδωσε πριν από δύο εβδομάδες στο τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ. Στην κούρσα για την ηγεσία ο πρώην υπουργός στήριξε τον Ευάγγελο Μειμαράκη, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς ιδεολογικού περιεχομένου κατά του Κυρ. Μητσοτάκη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα αφήσουν πίσω τους ότι τους χώριζε. Ο πρώην υπουργός, αν και είχε τη δυνατότητα επιλογής, επέλεξε και πάλι να κατεβεί στη Ροδόπη γιατί το θεωρεί εθνική και παραταξιακή υποχρέωση.
Όλα δείχνουν ότι επανακάμπτει στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είχε δύο συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Για να βοηθήσει το κόμμα, είναι πρόθυμος να κατέβει ακόμη και στην Α’ Αθηνών, την οποία γνώρισε κατεβαίνοντας υποψήφιος για τον Δήμο. Βουλευτής εκλεγόταν - και μάλιστα στους πρώτους- στη Β΄ Αθηνών. Μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κωστή Χατζιδάκη ανήκαν στη λεγόμενη «ομάδα των φιλελευθέρων» της ΝΔ επί Σαμαρά.

Στην Αχαΐα θα κατέβει υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες. Η συμβολή του στα φορολογικά θέματα έχει εκτιμηθεί. Στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνει ο αποχωρήσας από το Ποτάμι στη ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και πιθανόν ο Φοίβος Μπεκίρης, αδελφός του Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη και συντονιστή των τομεαρχών της ΚΟ, που δεν θα κατέβει στις εκλογές λόγω της θέσης του. Δεν έχει κλειδώσει ακόμη η υποψηφιότητά του.

Στη Θεσπρωτία κλείδωσε η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, Αντώνη Μπέζα. Είναι επίλεκτο στέλεχος του «καραμανλικού μπλόκ». Είχε τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό σε μια από τις εξορμήσεις του στην Ήπειρο ενώ πρόσφατα συναντήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Συζητάει και με άλλα στελέχη. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ήθελε να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αν το κάνει, θα είναι πάλι στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στη Μεσσηνία απ’ όπου κατάγεται, όπως έλεγαν οι φήμες. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Στα δεξιά
Συζητήσεις γίνονται και για διεύρυνση προς τα δεξιά στα ψηφοδέλτια. Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο εκ πρώτης όψεως υπέρ μιας τέτοιας στρατηγικής έχει ταχθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Όταν εγώ μιλούσα για τον μεσαίο χώρο, ήταν άλλα τα πολιτικά δεδομένα της εποχής», λέει σε συνομιλητές του. «Η ΝΔ έκανε πολλά βήματα προς το Κέντρο», τονίζει. «Πρέπει να προσέξει και προς τα δεξιά της. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα». Αναφέρεται στις ψήφους της ΝΔ που έφυγαν προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και στον Πάνο Καμμένο. Στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του στρατηγού εν αποστρατεία Φράγκου Φραγκούλη. Τα σώματα ασφαλείας, που άλλοτε ήταν προνομιακή εκλογική βάση της ΝΔ, είναι στη στόχευση του Κυρ. Μητσοτάκη. Είχε συνάντηση και με τον πρώην Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη. Πιθανόν να κατέβει υποψήφιος στα Γρεβενά, απ’ όπου κατάγεται.
Από τους ευρωβουλευτές, η Μαρία Σπυράκη θα κατέβει στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου άνοιξε γραφείο. Ο Γιώργος Κύρτσος είναι στη διάθεση του προέδρου είτε για τη Β΄ Αθηνών, είτε για τη Φθιώτιδα.
Ακολουθούν λίστες με πρόσωπα που συζητιούνται για τα ψηφοδέλτια.

Οι λίστες
Α΄ Αθηνών: Θεόδωρος Φορτσάκης (μετακομίζει από το Επικρατείας), Φωτεινή Πιπιλή, Θανάσης Πλεύρης, Δημήτρης Ιατρίδης, Ευγένιος- Σάκης Κολλάτος, Βασίλης- Φοίβος Αξιώτης. Ακούγεται έντονα το όνομα του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου.
Β΄ Αθηνών: Νίκη Κεραμέως (μετακομίζει από το Επικρατείας), Σάκης Ιωαννίδης (πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), Βασίλης Ξυπολητάς (γραμματέας Παραγωγικών Τομέων του κόμματος), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), Νίκος Κωστόπουλος (γραμματέας Επιστημονικών Φορέων), Ντόρα Πάλη (κόρη της πρώην υπουργού), Ζωή Ράπτη, Τάσος Γαιτάνης (γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην υπουργού), Βασίλης Σπανάκης (γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων) και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας του 2004 Τάκης Φύσσας.
Περιφέρεια Αττικής: Νίκος Πέππας (πρώτος έλληνας αθλητής της παραολυμπιακής ομάδας ξιφασκίας), Γιώργος Κότσιρας (δικηγόρος με άριστη σχέση με το περιβάλλον Μητσοτάκη), Ευρώπη Κοσμίδη, Αρμόδιος Δρίκος (γιατρός, γιός του πρώην Δημάρχου Μάνδρας), Ανδρέας Τσώκος (μέλος ΠΕ της ΝΔ, πρώην γραμματέας ΟΝΝΕΔ επί Σάκη Ιωαννίδη), Βαγγέλης Λιάκος (γιός του πρώην Δημάρχου Ασπροπύργου).
Α΄ Πειραιά: Γιάννης Μελάς (γιός του πρώην βουλευτή) και Ιωάννης Βουτσινάς. Ακούγεται και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης.
Β΄ Πειραιά: Μιχάλης Λιβανός (πρόεδρος ΝΟΔΕ), Ανδρέας Παλευρατζής (πρώην στενός συνεργάτης του βουλευτή Τάσου Νεράτζη).
Α΄ Θεσσαλονίκης: Δημήτρης Σταμάτης (εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που μετακομίζει από το Επικρατείας), Βασιλική Νάκου (δημοτική υπάλληλος,μέλος ΠΕ), Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Πανοζάχος (μέλος ΠΕ), Στράτος Σιμόπουλος (πρώην γενικός γραμματέας Υποδομών). «Παίζει» και ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας, γιός του πρώην υπουργού, δημοτικός σύμβουλος. Κάποιοι τον προκρίνουν για τον επόμενο υποψήφιος Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Ευρυτανία: Σοφία Ζαχαράκη (αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ).
Καβάλα: Μακάριος Λαζαρίδης (διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ), Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός).
Πέλλα: Βασίλης Βασιλειάδης (περιφερειακός σύμβουλος Πέλλας).
Γρεβενά: Θανάσης Σταυρόπουλος (πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ), Γιάννης Γάτσιος (περιφερειακός σύμβουλος και επιχειρηματίας).
Κεφαλλονιά: Γιώργος Κόκκαλης (δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας).
Σάμος: Μάνος Λογοθέτης γιατρός. Ακούγεται πολύ το όνομα του καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.
Φθιώτιδα: Γιάννης Οικονόμου (σύμβουλος του προέδρου για θέματα Καταναλωτή), Σπύρος Καπράλος (διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΚΟ της ΝΔ), Γιώργος Κοτρωνιάς (πρώην Δήμαρχος Λαμίας).
Φλώρινα: Σταύρος Παπασωτηρίου, Σωτήρης Βόσδου.
Αιτωλοακαρνανία: Σπήλιος Λιβανός (σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Κυρ. Μητσοτάκη), Χρήστος Παίσιος (δικηγόρος).
Ιωάννινα: Νίκος Γερασιμίδης (στενός πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, πρώην μορφωτικός ακόλουθος στην Αλβανία).
Πρέβεζα: Σπύρος Κυριάκης, ξενοδόχος εκ των «μητσοτακικών».
Ξάνθη: Μιχάλης Πουσπουρίκας, πρώην πρόεδρος τοπικής ΟΝΝΕΔ.
Έβρος: Άκης Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Από δημοσιογράφους, έχει συζητηθεί το όνομα της Μαρίας Χούκλη στη Β’ Αθηνών αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία κίνηση. Όσο για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που ακούγεται για την Α’ Αθηνών, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, με επίκεντρο τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη φοιτητική του εμπειρία στη ΔΑΠ Παντείου και στο «λάθος» του να μην ασχοληθεί με την ΟΝΝΕΔ, αφού, όπως είπε, «μια πολιτική νεολαία με ταυτότητα έχει μόνο να δώσει».

Της Χριστίνας Κοραή
(Από την εφημερίδα Realnews)









Δεν υπάρχουν σχόλια: