Θετικές προοπτικές και δυνατότητες συνεργασίας της Ηπείρου με την Επαρχία Gilin της Κίνας

Συνέντευξη Τύπου, για τις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται σε διάφορους τομείς με την Κίνα και ειδικά με την επαρχία Jilin μετά την επίσκεψή τους (26-30 Σεπτεμβρίου 2016) έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης.


Αναλυτικά:
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είχαμε προσκληθεί στην Κίνα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τον Κυβερνήτη της Επαρχίας Jilin (Jiang Chaoliang), τον οποίο είχαμε φιλοξενήσει στο παρελθόν στην περιοχή μας. H Jilin έχει πληθυσμό 28 εκ. και πρωτεύουσά της είναι η Τσανγκ Σουέν. Αυτή η εβδομάδα ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη, η οποία μου έδειξε ένα κράτος, το οποίο βαδίζει με ρυθμούς ανάπτυξης 8,5% και προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα, οργανωμένα σε όλες τις κατευθύνσεις. Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε από όσα είχαμε συζητήσει κατά την επίσκεψη του Κυβερνήτη στην Ελλάδα και είδαμε πολλούς τομείς που μπορούμε να αναπτύξουμε. Ένας από αυτούς είναι η προβολή των προϊόντων μας σε εκθέσεις ή και σε ένα σούπερ μάρκετ 600.000 τ.μ. στο οποίο κατά καιρούς αφιερώνεται χώρος για τιμώμενα κράτη ή περιοχές, όπως είναι και η δική μας Περιφέρεια.
Επίσης μας έδειξαν ορισμένα απλά θέματα που παράγουν ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα αποτελεί η εμπειρία μας από την επίσκεψη στο Σινικό τείχος, όπου είδαμε ότι όλες οι πλαγιές ήταν φυτεμένες με καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές κλπ, δένδρα δηλαδή που έδιναν μια υπεραξία στον τόπο και στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.
Ένας άλλος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν η επίσκεψη σε Πανεπιστήμιο, σε ένα από τα 21 που είχε αυτή η Επαρχία, όπου δεν φανταζόμασταν τέτοια εικόνα. Στην πρωτεύουσα είχαμε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Δήμαρχο, η οποία ζήτησε πιο στενές επαφές και ανταλλαγές. Δεν σας κρύβω ότι είδαμε έναν σεβασμό από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη νεότερη και όπως μας εξήγησαν θεωρούν πολύ σημαντική τη στάση της χώρας μας, όταν σε κάποια εποχή που όλα τα κράτη τους είχαν αποκλείσει η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε τηρήσει διαφορετική στάση.
Μεγάλο ενδιαφέρον μας έδειξαν επίσης για την επένδυση της Cosco, για την οποία είπαν ότι θα βοηθήσει και τους ίδιους και εμάς ως χώρα. Συζητήσαμε και συζητάμε να γίνει η έκθεση αγροτικών προϊόντων και τουρισμού. Ενδιαφέρονται για το ελαιόλαδο και για τα ακτινίδια, το οποίο είναι το μόνο φρούτο που μπορεί να περάσει από την Ελλάδα στην Κίνα. Για το ελαιόλαδο, μάλιστα είπαν ότι είναι διατιθέμενοι να κατασκευάσουν εργοστάσιο στην Ελλάδα με δικά τους χρήματα. Ενδιαφέρον εξέφρασαν επίσης και για τα κρασιά. Θα καλέσω τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης που μπορεί να έχουν μέλλον στη συνεργασία, καθώς και του τουρισμού για να ετοιμάσουμε την πρόταση, για την οποία πιθανόν στο "δρόμο" να χρειαστούμε 1-2 περιφέρειες ακόμη για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα.
Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον των Κινέζων για τα βότανα, λέγοντας: Με την Αρχαία Ιατρική την Κινέζικη, έχουν 340 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην περιοχή του Jilin. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο που μαζί πορευτήκαμε και είδαμε ότι μπορεί να βοηθηθεί ο τόπος μας από αυτή την τεράστια χώρα, όπως και τον κ. Πρύτανη, με τον οποίο είχαμε και μια συνεργασία μαζί στη Λαμπριάδειο Σχολή για να εξετάσουμε το φυτικό βασίλειο και τα βότανα του Ζαγορίου. Εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να μπούμε σε κάτι νέο στην περιοχή μας πάνω στην έρευνα, σε τέτοια πράγματα, τα οποία οι Κινέζοι τα έχουν κάνει πράξη και απορούσαν αυτοί από τη χώρα του Κομφούκιου που έχουν την αρχαία ιατρική, γιατί εμείς την ιατρική του Ιπποκράτη στην Ελλάδα δεν την έχουμε εφαρμόσει.

Ο Δήμαρχος κ. Θ. Μπέγκας δήλωσε:
Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό, εγκαινιάστηκε μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη μαζί με τον Ελληνο-κινεζικό σύλλογο φιλίας για να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά οι δύο χώρες, και σε επίπεδο επαρχιών η Ήπειρος και η Τσελίν Κίνας. Η πρώτη πράξη ήταν η επίσκεψη στην πόλη μας μια κινεζικής αντιπροσωπείας και η δεύτερη πράξη αυτής ήταν η δική μας αποστολή. Η υποδοχή που μας επιφυλάχτηκε ήταν και για εμένα εντυπωσιακή. Ήταν μια εξαιρετική υποδοχή απέναντι σε μια επίσημη αποστολή. Ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένη σε πολλά επίπεδα, εθιμοτυπίας και ουσίας. Από εκεί και πέρα, είχαμε ένα μεστό πρόγραμμα, όπου συζητήσαμε για πολλά θέματα και επισκεφτήκαμε διάφορα σημεία τα οποία έχουν σχέση με πολλαπλά αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που για εμένα έχει σημασία είναι ότι φαίνεται πως πραγματικά υπήρξε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, άρα η υποδοχή που μας έγινε ήταν μια πραγματική υποδοχή ενδιαφέροντος για να προχωρήσουμε επί της ουσίας πρακτικά και σε συγκεκριμένες συνεργασίες.
Αυτές οι συνεργασίες κλιμακώνονται σε τρία επίπεδα: Η μια σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ένα ευρύτερο αντικείμενο, όπως αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης. Η δεύτερη είναι μια συνεργασία σε επίπεδο δήμων. Από πλευράς  Δήμου Ιωαννιτών αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες επαφές μας σε επίπεδο τουρισμού και θα διερευνήσουμε και άλλα αντικείμενα. Και υπάρχει και το επίπεδο μεταξύ Πανεπιστημίων, που νομίζω ότι ήδη από μια προϊστορία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει κάποια πράγματα άμεσα. Για εμάς εκείνο που έχει σημασία είναι να είμαστε σοβαροί σε αυτή την προσπάθεια, οι κινήσεις μας να είναι μετρημένες και να μην είναι βιαστικές. Να είναι με συνετά βήματα γιατί πάνω από όλα σημασία έχει η αξιοπιστία της συνεργασίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά, στην οποία προσβλέπουν από όλο τον κόσμο. Άρα ο κάθε φορέας, η κάθε πολιτεία, η κάθε χώρα που θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, στο πλαίσιο ενός διεθνούς ανταγωνισμού πρέπει να είναι ένας σοβαρός συνομιλητής.  Με αξιόπιστες προτάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης να έχει μια διάρκεια αυτή η συνεργασία, να μην είναι μια συνεργασία "φωτοβολίδα". Έχουμε συμφωνήσει και τα τρία μέρη σε αυτό, και γι’ αυτό προχωράμε τα βήματά μας σε αυτή την κατεύθυνση με μεγάλη ωριμότητα, σοβαρότητα και προσοχή.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επιβεβαιώνοντας το ποιοτικό και καλό κλίμα συνεργασίας των δύο αποστολών, υπογράφτηκε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της πρωτεύουσας Τσανγκ Σουέν της επαρχίας Τσελίν και του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο για εμάς είναι ένα αποτύπωμα της ποιοτικής και σοβαρής διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης που έγινε μεταξύ των δύο μερών.

Ο Πρύτανης κ. Γ. Καψάλης ανέφερε:

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κινεζικής Ιατρικής της πόλης Τσανγκ Σουέν για τα αρωματικά φυτά. Ως γνωστόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει στα Άνω Πεδινά στην Λαμπριάδειο Σχολή έναν Σταθμό Πεδίου για τη μελέτη των αρωματικών φυτών της περιοχής μας. Η συγκεκριμένη δράση αφορά τουλάχιστον το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου μας. Το παραπάνω Πανεπιστήμιο της Κίνας είναι το πλέον εξειδικευμένο στον τομέα των αρωματικών φυτών. Μόλις προσδιορίσουμε εμείς ως Ίδρυμα τους δικούς μας στόχους και τις δικές μας επιστημονικές επιδιώξεις, οι συνάδελφοι από την Κίνα είναι πρόθυμοι να μας επισκεφτούν και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε επικοινωνία και διαμορφώνει τους όρους συνεργασίας για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο North-East Normal University της ίδιας περιοχής, στο οποίο διδάσκονται εκτός των άλλων και οι κλασσικές σπουδές. Είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κίνα. Στο παραπάνω Πανεπιστήμιο διδάσκει ως καθηγητής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ από ανάλογες επισκέψεις ενισχύθηκε η συνεργασία ανάμεσα και στις Βιβλιοθήκες των δύο ιδρυμάτων.

Είχα προσωπικά μακρά συνάντηση και συνεργασία με τον Κοσμήτορα Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Πεκίνου. Διαπιστώθηκε η εξαιρετική πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Κινέζοι φοιτητές που φοιτούν στο Πανεπιστήμιό μας και συζητήθηκαν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αναφορικά με το Πρόγραμμα Σπουδών τους. Ο κ. Κοσμήτορας μου ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο του ετοιμάζεται να προβεί στην ίδρυση Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο και ότι ο ρόλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ίδρυση αυτού του Κέντρου θα είναι πρωταγωνιστικός. Μάλιστα, ήδη χθες έλαβα μήνυμα από τον κ. Κοσμήτορα, ανακοινώνοντας μου ότι κιόλας τον Δεκέμβριο θα μας επισκεφτεί με άλλους δύο συναδέλφους του για περαιτέρω συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη για τη δυνατότητα συμμετοχής του Πανεπιστημίου σε μια τόσο σημαντική αποστολή, καθώς και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκα για τη συνεργασία και την κοινή θετική εκπροσώπηση που είχαμε.

Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και Πρύτανης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Αντιπρόεδρο του Ελληνοκινέζικου Συνδέσμου Φιλίας κ. Λευτέρη Κόντο για τη βοήθεια που τους πρόσφερε στην προετοιμασία της επίσκεψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: