Θεσμικά ζητήματα και προβλήματα της Ηπείρου τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη στον Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή

Εκτενής συζήτηση για θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για επιμέρους θέματα που απασχολούν την 'Ηπειρο, έγινε κατά τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή στην Περιφέρεια και τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και Αντιπεριφερειάρχες.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό για έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου για την προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από τη μείωση των πόρων για την αποκατάσταση και τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από το νέο νόμο για τις προμήθειες και τις διακηρύξεις έργων κ.ά.. Έθεσε το θέμα της στέγασης των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας και ζήτησε να προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε με την παραχώρηση στην Περιφέρεια, να αξιοποιηθούν για τη στέγαση υπηρεσιών και ανάπτυξη άλλων κοινωφελών δράσεων, κενά σήμερα κτίρια κυριότητας του Δημοσίου και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Μεταξύ των θεσμικών ζητημάτων, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε:

Τον προβληματισμό του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία Περιφερειών και Δήμων τυχόν θέσπιση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Περιφερειακών - Δημοτικών συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι ο θεσμός θα τελεί μόνιμα υπό την "απειλή" προσωπικών επιδιώξεων και συμφερόντων.
Ζήτησε όπως κατά την κατάρτιση των νέων οργανογραμμάτων, να προχωρήσει η ένταξη στην Περιφέρεια ενόψει και της υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ομοειδών υπηρεσιών που σήμερα λειτουργούν αυτόνομα και υπάγονται σε κεντρικές κρατικές δομές.
Έθεσε το θέμα απλούστευσης των διαδικασιών σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, επισημαίνοντας ότι σήμερα με τη μείωση των πόρων που έχουν υποστεί, για αρκετούς από αυτούς είναι αδύνατη η αντιμετώπιση βασικών τους υποχρεώσεων αν δεν συνέδραμε είτε οικονομικά, είτε με επιστημονικό προσωπικό η Περιφέρεια
Πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα ενοποίησης όλων των τεχνικών υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ευ. Καπετάνιο για την προώθηση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου για τη "Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων" της Περιφέρειας.

Τέλος και με αφορμή τη συνάντηση που προηγήθηκε εργαζομένων της Μεταλλοβιομηχανίας Spider, τόσο με τον Περιφερειάρχη, όσο και με τον Υπουργό, ο κ. Καχριμάνης ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού ώστε να βρεθεί τρόπος επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων:

Έχουμε μεγάλη χαρά που έχουμε μαζί μας τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μας έχει στηρίξει σε πάρα πολλά πράγματα και ήταν αυτός που βοήθησε τα μέγιστα για να λύσουμε το θέμα με την ανακύκλωση των σκουπιδιών. Είπαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί από προχθές έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι και περιμένουμε μόνο αυτή τη στιγμή την τυπική ένταξη του έργου στα Ευρωπαϊκά προγράμματα από τον κ. Χαρίτση (Υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ). Συζητήσαμε γενικότερα θέματα της Αυτοδιοίκησης, είπαμε τους προβληματισμούς και είπαμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή με συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι. Όσο ο καθένας είναι σε άλλο μικρόκοσμο δεν βγαίνει αποτέλεσμα. Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση σε όλα τα θέματα και ευχαριστώ για την παρουσία γιατί όταν έχουμε τέτοιες παρουσίες και συζητήσεις λύνονται θέματα.

Ο Υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Χαίρομαι  κι εγώ, και δεν είναι λόγος προσχηματικός, γιατί συνάντησα ανθρώπους με τους οποίους ο διάλογος έχει αξία και ουσία. Και αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα, αλλά εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι η Ήπειρος κατόρθωσε με τη δουλειά της, την επιμονή και τους ανθρώπους της να πρωτοπορήσει στο θέμα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Και είναι πολύ σημαντική προσπάθεια γιατί πρέπει αυτός ο τόπος, ο πολύ όμορφος ελλαδικός τόπος να μην ζει την επίδραση της εικόνας που πολλές φορές παρουσιάζει με τα σκουπίδια. Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη, γιατί ήθελα να ακούσω απόψεις του μέσα από την εμπειρία του, πάνω στα ζητήματα της επαναθεσμοποίησης του  Καλλικράτη και της αποκέντρωσης. Γιατί όπως ξέρετε επιχειρούμε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, που όμως δεν θέλουμε να μην πατάει γερά στα πόδια της. Γι’ αυτό οφείλουμε να ακούμε όλους εκείνους που έχουν εμπειρία, πλούτο ιδεών και απόψεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα γιατί τα ζουν. Συζητήσαμε επίσης την παραχώρηση κτιρίων του δημοσίου που ρημάζουν τώρα. Και πρέπει και εδώ να απαλλαγεί το αθηναϊκό κράτος από την ιδιοκτησιακή λογική.

Τέλος συζητήσαμε την υπόθεση του εργοστασίου Spider. Όπως γνωρίζετε, συνάντησα κάποιους εργαζόμενους του, που ζουν το μαρτύριο της ανεργίας και της απόλυσης. Είναι ένα εργοστάσιο που νομίζω ότι πρέπει η ελληνική πολιτεία να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε στον τόπο. Γιατί είναι μια πραγματικά παραγωγική μονάδα με σύγχρονη – από ότι με διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης – τεχνολογία. Με τον βουλευτή Γιάννη Στέφο, που είμαι σήμερα εδώ, γιατί οι άλλοι βουλευτές έπρεπε να είναι στην Αθήνα με άλλες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, δεσμευτήκαμε ότι θα το μεταφέρουμε στην κυβέρνηση με τον τρόπο που εμείς μάθαμε να παρεμβαίνουμε, γιατί όταν λέω κάτι είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να είμαι συνεπής απέναντι στους ανθρώπους που δεσμεύομαι.

Θα ενημερώσω και τον Πρωθυπουργό γιατί το θεωρώ χρήσιμο μια τέτοια περίοδο, όπως είπε πολύ σωστά ο Περιφερειάρχης, είναι πολυτέλεια να ζούμε στον μικρόκοσμό μας. Η πατρίδα περνά μια βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση όλα αυτά τα χρόνια. Και τουλάχιστον η εμπειρία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι ότι όλοι μαζί, όντας στην ίδια όχθη, γιατί αν δεν πάμε καλά όλοι μαζί δεν θα πάμε καλά, πρέπει να το παλέψουμε, να καταθέσουμε τον καλό μας εαυτό. Γιατί μπορεί να είμαστε ένας λαός που έχει και αδυναμίες, αλλά έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Εγώ σας λέω εδώ και με τον Περιφερειάρχη, και με την Αντιπεριφερειάρχη κα Καλογιάννη και με τους βουλευτές της Ηπείρου και πολλούς θεσμικούς παράγοντες, έχουμε ένα πνεύμα συνεργασίας, που νομίζω ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να προωθούμε μια σειρά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: