Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην καταγγελία του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ»

Σε απάντηση της καταγγελίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και προς διαλεύκανση της υπόθεσης της διεξαγωγής του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου από το ΠΙΝΕΠΘ με θέμα «Κώδικας κατάστασης δημοτικών υπαλλήλων» εκθέτουμε τα περιστατικά όπως έχουν.

Η πρωτοβουλία διεξαγωγής του σεμιναρίου ανελήφθη από το Γραφείο Δημάρχου και το Γενικό Γραμματέα προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου σε κύρια και ζωτικά θέματα του Κώδικα κατάστασης δημοτικών υπαλλήλων.
Το σεμινάριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου που αναγνώρισε την σημασία του για την ποιοτική αναβάθμιση των υπαλλήλων του Δήμου.
Για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου ενημερώθηκαν, με την αποστολή σχετικού εγγράφου, όλοι οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Να σημειωθεί ότι στην αρχική φάση ενημερώθηκε επισταμένως ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Προσωπικού ο οποίος αρνήθηκε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του σεμιναρίου επειδή η πρωτοβουλία δεν ανελήφθη από τη Διεύθυνσή του με αποτέλεσμα την όλη διαδικασία να την αναλάβει το Γραφείο Δημάρχου από κοινού με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου.
Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι Σουλίου και Φιλιατών οι οποίοι την κάνανε αμέσως δεκτή και προέβησαν σε ανάλογη ενημέρωση των υπαλλήλων τους.
Στη συνέχεια της ενημέρωσης υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων από τους υπαλλήλους και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν, κατά προτεραιότητα, οι προϊστάμενοι τμημάτων και οι ασκούντες επιτελικά καθήκοντα υπάλληλοι ενώ για τους υπόλοιπους υπαλλήλους διενεργήθηκε κλήρωση.
Το κόστος μετακίνησης και διαμονής των εισηγητών του σεμιναρίου ανελήφθη από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ηγουμενίτσας κατανοώντας την ζωτική σημασία της ενημέρωσης των υπαλλήλων για θέματα της υπηρεσιακής τους κατάστασης.
Εισηγητές του σεμιναρίου είναι τα πλέον αρμόδια ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αντιπαρερχόμαστε τα περί αλαζονείας, αυταρχικών συμπεριφορών, αντικανονικών διαδικασιών και ευνοιοκρατίας επειδή μέριμνά μας είναι η ενημέρωση των υπαλλήλων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και όχι η αποκομιδή οποιουδήποτε πολιτικού οφέλους.
Από την αρχή της θητείας μας ήμασταν πάντα στο πλευρό των υπαλλήλων και τις ανάγκες τους χωρίς να προβούμε σε καμία διάκριση ή εύνοια, όπως συνήθως γίνεται με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής.
Αυτό που προέχει για μας είναι η συνεχής ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου μας. Το αποδείξαμε με την έγκριση της συμμετοχής τους, χωρίς διακρίσεις, σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια όποτε και οπουδήποτε αυτά διοργανώθηκαν και τούτο επειδή τα θετικά αποτελέσματα τους μεταφράζονται στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου.
Αναφορικά με τη μομφή της παράκαμψη των αρμοδίων υπαλλήλων πρέπει να αναφερθεί ότι η διάγνωση των αναγκών των υπαλλήλων δεν αποτελεί προνόμιο ορισμένης διεύθυνσης, η οποία άλλωστε έχει εισηγητικό ρόλο, αλλά κυρίως της Δημοτικής Αρχής η οποία, σε τελική ανάλυση, έχει και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου και της βελτίωσης των προσόντων των υπαλλήλων του Δήμου.
Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο Δήμαρχος είναι άμεσα και προσωπικά υπεύθυνος για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τις οποίες διευθύνει, συντονίζει, παρακολουθεί και ελέγχει τη δράση τους.
Ακόμη, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα και την συμπεριφορά κάποιων κύκλων οι οποίοι προτρέπουν τους υπαλλήλους να μη συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο, θεωρώντας τη λίστα των συμμετεχόντων υπαλλήλων ως «λίστα ντροπής».
Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι υποβολιμαία, εξυπηρετεί καθεστωτική νοοτροπία ορισμένων υπαλλήλων του Δήμου, έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο τους, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και προσβάλλει τα δικαιώματα και την προσωπικότητα όσων εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό.
Ευελπιστούμε ότι οι υπάλληλοι θα κατανοήσουν το όφελος που θα εισπράξουν από τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο και θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών για συνεχιζόμενη κατάρτιση.
Εκτιμούμε ότι η διεξαγωγή του επιμορφωτικού σεμιναρίου με τη συμμετοχή υπαλλήλων και από τους τρεις Δήμους του Νομού μας είναι θετική ενέργεια και ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στη συνεργασία τους και στο πεδίο της κοινής εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: