Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλeξ. Καχριμάνη στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Στην οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εστίασε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα:
Τάχθηκε υπέρ βελτιώσεων του "Καλλικράτη" στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών, μέσω της εξασφάλισης της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας. Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε την αναγκαιότητα ενοποίησης και ενσωμάτωσης όλων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης υπό τη διοίκηση των Περιφερειών. Ως προς τις αλλαγές του πλαισίου για τις εκλογές κλπ τόνισε χαρακτηριστικά πως "διανύουμε μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην αποτελεσματική και όχι στη θεωρητική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί την ώρα της "μάχης" να ψάχνουμε αλλαγές που δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες".
Για τα αγροτικά θέματα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως τώρα σε σειρά ζητημάτων (όπως αδειοδοτήσεις, βοσκότοποι, κλπ), ζητώντας να λυθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και τα κληροτεμάχια στη βάση των αεροφωτογραφιών 1940 και 1960. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλές από τις σημερινές δυσλειτουργίες θα εκλείψουν με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως προς το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε την ετοιμότητα των Περιφερειών για την υλοποίησή του.
Αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της υπαίθρου, ζητώντας για την επίλυσή τους και τη στήριξη του συνεδρίου της ΕΝΠΕ. Μεταξύ αυτών είναι: Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και η ρύθμιση των χρεών τους. Η αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει στο καθεστώς ΦΠΑ, και συγκεκριμένα σε κλάδους που υποχρεώνονται σε αγορές με 24% και σε πώληση με 13%. Στην ένταξη στον ΟΓΑ όλων των επαγγελματιών σε κατοίκους οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Στην λήψη μέτρων για τις ζωονόσους.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και επίσης στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες αν και έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού, εν τούτοις έχουν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: