Πέρασε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Με εσωκομματικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την καταψήφιση ενός άρθρου, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη». Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε αναβληθεί τη Δευτέρα προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις διαβουλεύσεις ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προχώρησε την Τρίτη σε νομοτεχνικές ρυθμίσεις σε σειρά άρθρων. Ωστόσο παρέμεινε η διαφορά σε 2 άρθρα, το 21 που αφορά την επιχορήγηση πολιτιστικών φορέων από τους Δήμους και το 24 που αφορά κωλύματα εκλογιμότητας αιρετών.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε «παρασκηνιακή διαπραγμάτευση» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που φέρεται να είχε πρόβλημα εκλογιμότητας επειδή δεν είχε παραιτηθεί προ 18μήνου από τη θέση που κατείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε κάποια άρθρα προκειμένου να «διαπραγματευτεί» το ενδεχόμενο κώλυμα του Γ. Μπουτάρη και να υπάρξουν αλλαγές στο άρθρο 26 που τον αφορά. Επισημαίνεται ότι ο Γ. Μιχελάκης είχε ανακοινώσει αλλαγές στο επίμαχο άρθρο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε ότι ψηφίζει το άρθρο 24 για τα κωλύματα των αιρετών και ενημέρωσε ότι έχει καταθέσει μία αλλαγή στο άρθρο που δεν πρόλαβε να την δει η κυβέρνηση και γι’ αυτό «στο επόμενο νομοσχέδιο θα δώσουμε μία βελτιωσούλα» επί του άρθρου 24.
Αντίθετα ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος είπε ότι καταψηφίζει το άρθρο! «Θέλουμε να ψηφίσουμε το μισό άρθρο. Από τη στιγμή που το άρθρο δεν χωρίσθηκε, καταψηφίζουμε», τόνισε. Ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε να διευκρινιστεί εκ νέου η θέση του ΠΑΣΟΚ. Ο Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι κατά τον Κανονισμό της Βουλής «ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναπληρεί τον Πρόεδρο του κόμματος» και επομένως η ψήφος του ΠΑΣΟΚ είναι θετική.
Αντίθετα δεν ψηφίσθηκε το άρθρο 21 που αφορά επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων από τους Δήμους, καθώς εκτός από την αντιπολίτευση το καταψήφισε και το ΠΑΣΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: