Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ

To πήγαινε έλα σε λογιστές και Εφορία αναμένεται να γλιτώσουν 415.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι πρόκειται να απαλλαχθούν από την υποχρέωση της δήλωσης υποβολής ΦΠΑ.
Η εν λόγω ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Έθνος», αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψους του ετήσιου τζίρου του ελεύθερου επαγγελματία που θα αποτελεί και το «εισιτήριο» για την απαλλαγή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι του ΥΠΟΙΚ το σενάριο που θέλει τον πήχη να ανεβαίνει στις 20.000 ευρώ ετησίως.
Γιατί εξετάζεται το σενάριο αυτό
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος», η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποτελεί πρόταση της Τρόικα η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πρόταση αυτή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.
Οι νέες φοροανατροπές
Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ με σκοπό να γίνουν αναλύσεις και τυχόν βελτιώσεις-διορθώσεις στη ρύθμιση, ενώ πρόκειται να εκκαθαρίσει και το μητρώο ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη, όμως, ανατροπή που ετοιμάζει είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Οσες έχουν καλό ιστορικό θα λαμβάνουν γρήγορα την επιστροφή σε αντίθεση με τις... κακόφημες που θα χρειάζεται να περιμένουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: