Ελλάδα και Αλβανία μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα…

Σε θερμό κλίμα οι συναντήσεις Ευ. Μεϊμαράκη χθες στα Τίρανα
«Ελλάδα και Αλβανία μπορούμε να προχωρήσουμε ως στρατηγικής σημασίας εταίροι, να επιλύσουμε προβλήματα για το καλό των πολιτών μας αλλά και να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Τα παραπάνω τόνισε χθες στα Τίρανα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Ο κ. Μέτα εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας συμπίπτει με τη βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή σας, τις θυσίες του λαού αλλά και το δυναμικό ρόλο της χώρας σας ως Προεδρεύουσας της Ε.Ε.». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας τόνισε πως «η δική σας επίσκεψη αλλά και η 12η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στα κοινοβούλια».

«Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις…»
Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μέσα στους στόχους της Προεδρίας είναι σαφέστατα να μπορέσει η Αλβανία μέχρι τον Ιούνιο να έχει τη θετική εισήγηση της Επιτροπής. Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει αλλά και με πράξεις έχουμε αποδείξει ότι όλη αυτή η ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η στάση καλής γειτονίας διότι η ένταξη όλων μας θα βοηθήσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και θα είναι προς όφελος των πολιτών μας, διότι θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας και θέσεις απασχόλησης».
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε «ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα συνεργάζεται με ειλικρίνεια με τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στη χώρα μας και εάν ακούγονται κάποιες διαφορετικές, ακραίες φωνές, αυτές δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου».

Ευγνωμοσύνη από τον Nishami
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Bujar Nishami.
«Με την ιδιότητα του Αρχηγού κράτους θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι, είμαστε γείτονες και δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλού. Για το λόγο αυτό πρέπει να συμβάλλουμε από κοινού προς το συμφέρον των λαών μας. Άλλωστε υπάρχουν και ειδικοί δεσμοί ανάμεσά μας διότι ο λαός σας, υποδέχτηκε, φιλοξένησε και άνοιξε την πόρτα σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς, που σήμερα είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία αλλά και η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι από τα υγιέστερα κομμάτια της Αλβανικής κοινωνίας. Και αυτοί οι δύο παράμετροι, είναι στυλοβάτες της καλής σχέσης και της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Nishami.
• Ο κ. Μεϊμαράκης είχε συναντήσεις και με αρχηγούς των κομμάτων, με ομογενείς Βουλευτές και Υφυπουργούς, με την ηγεσία και στελέχη κομμάτων Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: