Όταν η τέχνη του καλού κρασιού συναντά την υψηλή αισθητική

5 Βραβεία και 1 Έπαινος για τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος
Η τελετουργία της απόλαυσης του ποιοτικού ελληνικού κρασιού παίρνει νέες διαστάσεις, όταν οι μοναδικές ποικιλίες και η παράδοση της διάσημης αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας συναντούν την υψηλή αισθητική και τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές οινοποίησης. Ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις, γεννά μοναδικές οινικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Και μόνο όταν ένα κρασί ανταποκρίνεται σε αυτές τις σύγχρονες και υψηλότατες ποιοτικές και αισθητικές προδιαγραφές καταφέρνει να διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς. Να αξιολογηθεί από καταξιωμένους ειδικούς του χώρου ως ξεχωριστό και να κερδίσει μία θέση στην κάβα κάθε απαιτητικού οινόφιλου ή να συνοδέψει τις όμορφες στιγμές της ζωής μας.

Σήμερα η αναγνώριση της αξεπέραστης αξίας και η εξωστρέφεια των ελληνικών κρασιών μπορούν να επιτευχθούν, μόνο επενδύοντας στη διαρκή και συνολική αναβάθμιση τους. Αυτό επιβάλει η νέα εποχή και σε αυτό ακριβώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση το Κτήμα Γκλίναβος, βλέποντας με μεγάλη χαρά τις προσπάθειές του να επιβραβεύονται. Στις 10 Απριλίου δύο από τα premium κρασιά του διακρίθηκαν για το σχεδιασμό και την καλαισθησία των ετικετών τους στα 13α Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης, τα γνωστά ως ΕΒΓΕ, ενώ άλλα τέσσερα βραβεύτηκαν για την εξαιρετική τους ποιότητα στο φετινό 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.

ΒΡΑΒΕΙΟ & ΈΠΑΙΝΟΣ ΣΤΑ ΕΒΓΕ 2014 ΓΙΑ ΤΟ DESIGN ΤΩΝ ΒΛΑΧΙΚΟ ΚΑΙ ΆΣΠΡΑ ΧΩΜΑΤΑ

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης έπεσε στις 10 Απριλίου στην κατάμεστη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου από τις 1.129 συνολικά συμμετοχές, 29 τιμήθηκαν με ΕΒΓΕ και 62 με Επαίνους. Η Kommigraphics Design Studio - Δημιουργικό Γραφείο Οπτικής Επικοινωνίας διακρίθηκε στην κατηγορία “Συσκευασία Αλκοολούχων Ποτών” για το design των ετικετών των κρασιών "Βλάχικο” (Βραβείο ΕΒΓΕ 2014) και "Άσπρα Χώματα" (Έπαινος ΕΒΓΕ 2014), που ανήκουν στην premium κατηγορία του Κτήματος Γκλίναβος.

Τα Βραβεία ΕΒΓΕ αποτελούν τον εγκυρότερο και πλέον αποφασιστικό μηχανισμό αναγνώρισης και επιβράβευσης των καλύτερων έργων της εγχώριας παραγωγής οπτικής επικοινωνίας και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εδραίωση και προβολή του χώρου, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Διοργανώνονται κάθε χρόνο από το περιοδικό +DESIGN, με την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Γραφιστικών Ενώσεων (Icograda) και της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.

Το “Βλάχικο” αποτελεί τον καρπό δύο μοναδικών ελληνικών ποικιλιών (Βλάχικο και Μπεκάρι) και ο δημιουργικός σχεδιασμός της ετικέτας του βασίστηκε στη μελέτη και στο συνδυασμό των μοτίβων που κυριαρχούν στα γιαννιώτικα εργόχειρα. Παρότι ψηφιακός, μελετήθηκε έτσι ώστε οι συνδέσεις και οι απολήξεις των γραμμών να μοιάζουν με κέντημα αργαλειού. Τα 4 χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν συγκαταλέγονται στα επικρατέστερα των τοπικών παραδοσιακών εργόχειρων. Στόχος του design ήταν η ενίσχυση του brand name, προσδίδοντάς του το κύρος και την αξιοπιστία που αρμόζουν σε ένα premium κόκκινο κρασί και αξιοποιώντας τη νοσταλγική προβολή της παράδοσης και της ιστορίας των Ιωαννίνων.


Τα “Άσπρα Χώματα” οφείλουν το όνομα τους στο ομώνυμο αμπελοτόπι στη Ζίτσα Ιωαννίνων, που χάρη στα ασβεστολιθικά του πετρώματα προσδίδει στο συγκεκριμένο κρασί, μοναδική καθαρότητα και διαύγεια. Στόχος του δημιουργικού ήταν να αποδοθεί με λεπτές - λιτές γραμμές η έννοια των Άσπρων Χωμάτων της περιοχής, τόσο εικαστικά όσο και χρωματικά, ενώ ταυτόχρονα το κρασί να αποκτήσει μια ισχυρή αναγνωρίσιμη ταυτότητα στην αγορά των λευκών premium κρασιών.


4 ΒΡΑΒΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΡΥΑΔΕΣ, PRIMUS-ZITSA BARRIQUE, CHARDONNAY & SYRAH

Ο ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης αποτελεί το μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου στην Ελλάδα και αποσκοπεί στην παρουσίαση του πλούτου της παγκόσμιας ποιοτικής οινοπαραγωγής στο καταναλωτικό κοινό και στον εμπορικό κόσμο. Διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε. - www.wineroads.gr), με τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε 3-5 Μαρτίου 2014 στο ξενοδοχείο Hayatt. Κατά τη διάρκεια του, είκοσι οχτώ καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και διανομείς οίνου δοκίμασαν και αξιολόγησαν 533 δείγματα κρασιών από Ελλάδα, Βραζιλία, Γερμανία, Κύπρο, Κίνα και Σλοβακία. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έγινε στις 6 Μαρτίου και η απονομή των μεταλλίων στις 7 Μαρτίου στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης κρασιού στη χώρα μας, το Οινόραμα 2014. Τα τέσσερα κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος που βραβεύτηκαν στη φετινή διοργάνωση ήταν:
 ΔΡΥΑΔΕΣ, 2007 - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (Π.Γ.Ε. Ήπειρος - Ερυθρός Οίνος - Ελλάδα)
 PRIMUS-ZITSA BARRIQUE, 2012 - ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (Π.Ο.Π. Ζίτσα - Λευκός Οίνος - Ελλάδα)
CHARDONNAY, 2013 - ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (Π.Γ.Ε. Ήπειρος - Λευκός Οίνος - Ελλάδα)
 SYRAH, 2012 - ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ (Π.Γ.Ε. Ήπειρος - Ερυθρός Οίνος - Ελλάδα)

Για τις “Δρυάδες”, το φετινό ήταν το 5ο διεθνές βραβείο, καθώς στο παρελθόν έχουν διακριθεί: στο 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το 2010 (Αργυρό Μετάλλιο – Σοδειά 2005), στο Concours Mondial de Bruxelles το 2009 (Αργυρό Μετάλλιο - Σοδειά 2001), στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το 2009 (Αργυρό Μετάλλιο – Σοδειά 2004) και στο Concours Mondial de Bruxelles το 2006 (Αργυρό Μετάλλιο – Σοδειά 2001). Το 2014, για τo “Primus-Zitsa Barrique” και το “Syrah” του Κτήματος Γκλίναβος, ήταν η πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας τους και τα συγκεκριμένα βραβεία τα πρώτα που κέρδισαν, ενώ το “Chardonnay”, πέρυσι, είχε κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο στο 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: