Δημόσια διοίκηση και Προσοντολόγιο

Του Σταύρου Κωστάρα

Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο λάθος των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, είναι ότι δεν φρόντισαν ποτέ να οργανώσουν και να στελεχώσουν σωστά την δημόσια διοίκηση γενικότερα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της και να λειτουργήσει την κρατική μηχανή χωρίς πολιτικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι μορφή διοίκησης, αλλά επιλεκτικής παρέμβασης με συγκεκριμένο σκοπό και προς όφελος ορισμένων μόνο πολιτών.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές το χειρότερο δεν ήταν η τοποθέτηση πλεονάζοντος προσωπικού (τρεις σε κάθε καρέκλα όπως συνηθίζω να λέω) αλλά το ότι ουδείς από τους τοποθετούμενους είχε τα προσόντα που θα έπρεπε να έχει για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του.
Μιας και η δημόσια διοίκηση τώρα συμμορφώνεται και οργανώνεται, ουσιαστικά από την αρχή διότι αυτό το μόρφωμα που είχαμε δεν ήταν δημόσια διοίκηση, το πρώτο που θα έπρεπε να οριστεί, για κάθε θέση σε δημόσια υπηρεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, είναι το προσοντολόγιο (Job Description στα αγγλικά). Αυτό περιγράφει τα ελάχιστα δυνατά προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει την συγκεκριμένη θέση στην οποία θα κληθεί να υπηρετήσει.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί ο προσλαμβανόμενος για κλητήρας, εκμεταλλευόμενος τις πολιτικές παρεμβάσεις, να γίνεται εφοριακός και ο υπεύθυνος της μαθητικής εστίας προϊστάμενος του Σ.Δ.Ο.,Ε,, χωρίς να έχει ή να έχει αποκτήσει εν τω μεταξύ, τα ελάχιστα δυνατά προσόντα.
Ως στρατιωτικός, και μην έχοντας εξ αντικειμένου επαφή παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις με την αποκαλούμενη εν γένει δημόσια διοίκηση, δεν γνώριζα πως ακριβώς λειτουργεί αυτή, έως ότου το αντιμετώπισα αίφνης ως πολιτικός προϊστάμενος κάποιων τμημάτων μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Έπεσα από τα σύννεφα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσα να καταλάβω ότι μία από τις κυριότερες αιτίες στις οποίες οφείλεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, είναι και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Αναρχία, ανομία, άγνοια, ανευθυνότητα, μη τήρηση ωραρίου, επιλεκτική αντιμετώπιση, έλλειψη επιμόρφωσης, ατιμωρησία…. και καλύτερα να μην συνεχίσω γιατί δεν έχει τέλος,

Ας εκλάβουμε τουλάχιστον την κρίση αυτή ως μία ευκαιρία να συμμορφώσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του κράτους και να αποκτήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες και τη δημόσια διοίκηση ενός σύγχρονου κράτους οι οποίες θα λειτουργούν για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Σταύρος Κωστάρας είναι απόστρατος αξιωματικός, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως πολιτικός προϊστάμενος κάποιων τμημάτων στο δήμο Φιλιατών όταν ήταν αντιδήμαρχος, λέει ότι διαπίστωσε :Αναρχία, ανομία, άγνοια, ανευθυνότητα, μη τήρηση ωραρίου, επιλεκτική αντιμετώπιση, έλλειψη επιμόρφωσης, ατιμωρησία και άλλα…
Γιατί δεν τα κατήγγειλε όταν ήταν δυο χρόνια αντιδήμαρχος αλλά περίμενε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές να μας τα φανερώσει;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί όταν ήταν αντιδήμαρχος δεν έβρισκε χρόνο.
Όπου τσιμπούσι και χορός ο αντιδήμαρχος ήταν πρώτος.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, ποια είναι τα προσόντα που διαθέτει αυτός ο κύριος;

Ανώνυμος είπε...

Είναι εκλεγμένο στέλεχος στη τοπική του ΠΑΣΟΚ Φιλιατών.
Στο κόμμα που έκανε σημαία τη διαφθορά και την αναξιοκρατία στο δημόσιο

Κατά τα άλλα λέμε και καμιά μ@λ@κια για να περάσει η ώρα και να δικαιολογήσουμε την ανικανότητά μας

Ανώνυμος είπε...

Απο τα σαράντα συνταξιούχος .οταν ήταν αντιδήμαρχος τη έκανε μπορεί να μας πει .

Σταύρος Κωστάρας είπε...

Θα πάρω την σκυτάλη και θα συνεχίσω τον διάλογο έστω και με σχόλια τα οποία είναι ανώνυμα.

Το τι έκανα σαν αντιδήμαρχος είναι ένα θέμα το οποίο σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί σε σχολιασμό. Όποιος γνωρίζει μπορεί και να κρίνει, οι δε καλόπιστες κριτικές πάντα βοηθάνε. Η καταγγελία πάντως δεν είναι απαραίτητα ο τρόπος που θα φέρει και την λύση του προβλήματος. Όλοι καταγγέλλουν τα πάντα σήμερα και λύσεις δεν βλέπουμε να δίνονται. Εξάλλου αυτά που αναφέρω τα διαπίστωσα ερχόμενος στον δήμο από έναν άλλον τομέα του δημοσίου, ο οποίος είναι οργανωμένος και λειτουργεί με πολύ ορθότερο τρόπο. Το να προβώ σε καταγγελίες ενός συστήματος το οποίο καρκινοβατούσε επί δεκαετίες, και εξακολουθεί άλλωστε, χωρίς να βελτιώνεται, δεν το θεώρησα και δεν είναι σωστό. Την λύση θα προτιμούσα να την δώσω μαζί με όλους τους διοικούντες, χωρίς πάντως αυτό να είναι εφικτό σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Ναι συμμετείχα και σε τσιμπούσια και σε χορούς. Χωρίς να επιβαρύνω κανέναν ποτέ οικονομικά, αλλά και απασχολούμενος με θέματα και ζητήματα του δήμου έως και 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με μετρημένες στα δάχτυλα ημέρες απουσίας στα 2 χρόνια, έχοντας μετατρέψει το σπίτι μου σε γραφείο και τα καθήκοντα μου σε αποκλειστική απασχόληση.

Όχι δεν είμαι εκλεγμένος στην τοπική αλλά στην νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχω ενεργά σαν μέλος τα τελευταία τρία χρόνια που απόμειναν λίγοι, γραφικοί θα έλεγα, όταν τα λαμόγια την έκαναν για άλλες πολιτείες. Τα τελευταία 3 χρόνια που δεν είχα ούτε την δυνατότητα αλλά ούτε και σαν σκοπό να αποκομίσω κάποιο όφελος.

Όντως, σύμφωνα με τα συνηθισμένα και ως στρατιωτικός, βγήκα στην σύνταξη αρκετά νέος σε ηλικία, μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρέμεινα αδρανής, αφιερώνοντας τον περισσότερο από τον χρόνο μου στα κοινά.

Όσον αφορά τα προσόντα μου σας παραπέμπω στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://stavroskostaras.blogspot.gr/2013/12/blog-post_3275.html